Monique Van der Straeten Mireille Van Acker Jan Dauchy Didier Noltincx Gil Vandevoorde Rudi Seghers Veerle Haemers Said Kheddoumi Wies Herpol Carol Delers Arlette De Ridder Driss Fadoul Raf De Visscher Laura Deneve Marc Installé Monique Froment Vincent Jonckheere Dirk Vandervelden Céline Mombeek Christian Andries Glenn Vincent Roger Mertens Erwin Ollivier Monique Van der Straeten Mireille Van Acker Jan Dauchy Didier Noltincx Gil Vandevoorde Veerle Haemers Said Kheddoumi Wies Herpol Carol Delers Arlette De Ridder Driss Fadoul Raf De Visscher Laura Deneve Marc Installé Monique Froment Vincent Jonckheere Dirk Vandervelden Céline Mombeek Christian Andries Glenn Vincent Roger Mertens Erwin Ollivier Laura Deneve Driss Fadoul Dirk Vandervelden Raf De Visscher Marc Installé Didier Noltincx Mireille Van Acker Arlette De Ridder Monique Froment Christian Andries Céline Mombeek Erwin Ollivier Glenn Vincent Jan Dauchy Roger Mertens Carol Delers Wies Herpol Vincent Jonckheere Said Kheddoumi Gil Vandevoorde Veerle Haemers Monique Van der Straeten aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
4.
Titel | Molenweg - Voorlopige vaststelling rooilijnplan Molenweg (deel - doodlopende weg tussen huisnr 37 en 97/99) |
Dienst | Patrimonium |
Stemming | Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 1 niet gestemd (Monique Van der Straeten) Motivatie niet gestemd Monique Van der Straeten: betrokken partij - woonachtig Molenweg
|
Feiten en context
Op 14 december 2023 keurde de gemeenteraad het aanbestedingsdossier voor het rioolproject van de Molenweg goed.
Het doodlopend stukje Molenweg, tussen huisnr. 37 enerzijds en huisnummers 97/99 anderzijds is private eigendom met openbaar karakter.
Dit deel van de Molenweg vervult al meer dan 30 jaar zijn openbaar karakter. Nutsleidingen (water, gas, elektriciteit, telefonie, openbare verlichting) werden er voorzien en ook de weg zelf wordt door de gemeente onderhouden. In 2017 (samen met de werken in de Rassel) werd de asfaltverharding nog vernieuwd door de gemeente.
Cfr het gemeentwegendecreet dienen dergelijke wegen te worden opgenomen in het openbaar domein, zodat ze hun taak van openbaar nut verder kunnen blijven vervullen (collectieve nuts- en rioolvoorzieningen)
Met het oog op de realisatie van het rioolproject 'Molenweg' werd een rooilijnplan opgesteld om de bestaande weg op te nemen in het openbaar domein.
Wordt voorgelegd aan de gemeenteraad : Voorlopige vaststelling van het rooilijnplan van de Molenweg (deel)
Juridische gronden
● De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
● Het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen
● Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017
Advies
Voorlopige goedkeuring van het rooilijnplan 'Molenweg'
Motivatie
De gemeenteraad keurde op 14/12/2023 het rioolproject in de Molenweg goed.
Er werd bij de goedkeuring voorbehoud gemaakt van het deel tussen huisnr.37 en huisnrs 97/99, dit deel van de straat is private eigendom met openbaar karakter.
Net zoals in de rest van de Molenweg werden hier in het verleden alle nutsleidingen aangelegd.
Deze zone is ook opgenomen in cluster nr 179-176 van het zoneringsplan (VMM - Vlaamse Milieumaatschappij) en dient door de rioolbeheerder van een collectieve riolering te worden voorzien.
Om de rioolwerken te kunnen uitvoeren dient de straat te worden opgenomen in het openbaar domein.
Minnelijke onderhandelingen met het oog op de gratis grondafstand, waren tot op heden niet succesvol.
Opname van deze weg in het openbaar domein kan op basis van het gemeentewegendecreet na goedkeuring van de rooilijn en verwerving via onderhandeling of onteigening.
Uit het ontwerp van rooilijnplan (zie bijlage), opgemaakt door studiebureau S-Bilt uit Willebroek, blijkt duidelijk de toekomstige rooilijn van de gemeenteweg. Deze valt samen met de huidige weg.
Er is geen meer- of minwaarde van gronden ten gevolg van deze rooilijn.
Gezien het voornemen tot wijzigen van de gemeenteweg uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 werd het aan deze artikels getoetst.
Het artikel 3, gemeentewegendecreet. De getroffen maatregelen behouden de structuur, samenhang en toegankelijkheid van de bestaande wegen. Het openbaar domein wordt geofficialiseerd en de aanleg van een openbare - collectieve riool - zoals opgelegd door het zoneringsplan wordt mogelijk gemaakt.
Het artikel 4, gemeentewegendecreet.
1. Deze maatregelen zorgen voor een verbeterde staat van de wegenis wat de gebruikers ten goede komt. Het openbaar domein maakt het mogelijk dat er - cfr de bepalingen van het zoneringsplan van de VMM - een collectieve riool voor afvalwater kan worden aangelegd in deze straat.
2. Het openbaar domein wordt geofficialiseerd
3. De doodlopende straat behoudt zijn functie, er is geen wijziging in de verkeerssituatie. Het blijft een korte doodlopende straat voor lokaal verkeer en erftoegangen. Alle percelen ontsluiten rechtstreeks aan de openbare weg en niet langer over elkaars percelen.
4. Niet van toepassing (geen invloed op gemeentegrens / buurgemeenten)
5. De wegenis wordt aangelegd in hetzelfde materiaal als de huidige weg.Dit is ook noodzakelijk omwille van de landbouwvoertuigen.
Financiële gevolgen
Op basis van het gemeentewegendecreet artikel 13 - kan worden besloten dat er geen financiële vergoedingen kunnen worden voorzien om private wegenis met een duidelijk openbaar karakter op te nemen in het openbaar domein.
Gemeentewegendecreet 3/5/2019 - Artikel 13.
§ 1. Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg.
..
§ 2. De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruikt werd, belast het college van burgemeester en schepenen met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden.
De vaststelling door de gemeenteraad van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.
...
§ 5. Als de gemeente met betrekking tot een grondstrook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein, zonder toepassing van artikel 28.
Voor de toepassing van het eerste lid worden onder meer het aanbrengen van een duurzame wegverharding over het geheel of over een substantieel deel van de weg of het aanbrengen van openbare verlichting als bezitshandelingen beschouwd.
Besluit
Artikel 1
Het rooilijnplan 'Molenweg' - in bijlage bij dit besluit gevoegd - voorlopig vast te stellen.
De nieuwe wegenis zal worden opgenomen in het openbaar domein.
Artikel 2
Vast te stellen dat er geen meer- of minwaarde van gronden ten gevolge van de realisatie van de rooilijn 'Molenweg'
Artikel 3
Het college te gelasten het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen. Het openbaar onderzoek wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Artikel 4
Het college opdracht te geven de administratieve procedure tot minnelijke verwerving verder te zetten en de grondoverdrachten bij akte voor te bereiden.
Artikel 5
Indien een minnelijke en gratis grondoverdracht niet mogelijk blijkt zal een onteigeningsprocedure worden opgestart op basis van art 27 van het gemeentewegendecreet en het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 feb. 2017.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.