1.

Titel

Huishoudelijk reglement gemeenteraad: wijziging

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

        De gemeenteraad van 28/02/2019 keurde het huishoudelijk reglement voor de legislatuur 2019-2024 goed.

        De gemeenteraad van 2/03/2023 keurde de wijziging van het huishoudelijk reglement goed.

        Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt de manieren van stemmen van de gemeenteraad (art. 22) :

        1° de stemming bij handopsteking;

        2° de mondelinge stemming;

        3° de geheime stemming.

        Gezien de mogelijkheid om elektronisch te stemmen en de gebruiksvriendelijkheid van dit systeem wordt voorgesteld om het stemmen van de raad elektronisch te laten plaatsvinden vanaf heden.

 

Juridische gronden

        Art. 38 Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

Het MAT van 19/03/2024 gaf een positief advies over het gebruik van het elektronisch stemsysteem en de wijzigingen aan het huishoudelijk reglement voor de gemeenteraadsleden.

 

Motivatie

Het elektronisch stemmen vergemakkelijkt de stemming en de overzichtelijkheid voor het publiek om het stemgedrag van de raadsleden te volgen.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Op de zitting wordt een amendement voorgesteld nl: artikel 26: geheime stemming - bijvoegen van §2

 

§1. Voor de geheime stemming wordt gekozen voor de elektronisch uitgebrachte naamstemming. De raadsleden stemmen door ja, neen of onthouding te drukken.  De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter van de gemeenteraad bekendgemaakt.

 

§2.  Indien het elektronisch stemsysteem zou falen wordt voor de geheime stemming gebruik gemaakt van stembriefjes en eenvormig schrijfgerief.

De raadsleden stemmen door het inkleuren van ‘voor’, ‘tegen’ of 'onthouding' op het stembriefje. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Indien deze leden het onderwerp zijn van de stemming, worden deze vervangen door het volgend jongste raadslid. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

De raadsleden stemmen door het inkleuren van ‘voor’, ‘tegen’ of 'onthouding'.

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Indien deze leden het onderwerp zijn van de stemming, worden deze vervangen door het volgend jongste raadslid. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

§2. Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

§3. Voor de aanduiding van gemeentelijke vertegenwoordigers in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, intercommunales, gemeentelijke commissies, enz. dienen de verschillende fracties uiterlijk 24u voor de vergadering hun kandidaturen in bij de algemeen directeur (interne.zaken@wemmel.be).

 

Dit amendement wordt eenparig goedgekeurd.

 

Raadslid Mireille Van Acker treedt in zitting.

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt volgende wijzigingen aan het huishoudelijk reglement goed:

 

Hoofdstuk 6 : Wijze van stemmen

 

Artikel 20 : Volstrekte meerderheid (art. 33 DLB)

 

§1. Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. Onder volstrekte meerderheid van stemmen wordt verstaan: meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend.

 

De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend.

 

§3. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

 

Artikel 21 : Stemming beleidsrapporten (art. 249 §3 en §4 DLB)

 

§1. De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§2. De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Artikel 22 : Manieren van stemmen (art. 34 DLB)

 

§1. De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in §4.

 

§2. Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

        de stemming bij handopsteking de elektronisch uitgebrachte stemming (standaard);

        2° de stemming bij handopsteking;

        23° de mondelinge stemming;

        3 4° de geheime stemming.

 

§3.De raadsleden stemmen bij handopstekingelektronisch behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.

 

§4. Indien het elektronisch stemsysteem zou falen en dit niet onmiddellijk verholpen kan worden, kan de voorzitter van de raad beslissen om over te gaan tot stemming bij handopsteking.

 

§4 5. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

        1° de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

        2° het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

        3° individuele personeelszaken.

 

Artikel 23 : Elektronische stemming bij handopsteking

 

De elektronische stemming bij handopsteking geschiedt als volgt: nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in artikel 20, § 1 van dit reglement opent hij de stemopneming.  Zodra de stemopneming, met instemming van de gemeenteraad, is aangevangen, mag zij niet meer onderbroken worden. De raadsleden stemmen door ja, neen of onthouding te drukken.  Hun stemgedrag wordt weergegeven op de digitale borden, aanwezig in de raadzaal.  De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter van de gemeenteraad voorgelezen.vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ‘voor’ stemmen, welke ‘tegen’ stemmen en welke zich onthouden.

Elk gemeenteraadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken. Bij de 'voor'-stem wordt er een groene kaart omhoog gehouden; bij de 'tegen'-stem wordt er een rode kaart omhoog gehouden; bij de onthouding wordt een witte kaart omhoog gehouden.

 

Artikel 23 bis : Stemming bij handopsteking

 

De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt. Nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in artikel 20, § 1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ‘voor’ stemmen, welke ‘tegen’ stemmen en welke zich onthouden.

Elk gemeenteraadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken. Bij de 'voor'-stem wordt er een groene kaart omhoog gehouden; bij de 'tegen'-stem wordt er een rode kaart omhoog gehouden; bij de onthouding wordt een witte kaart omhoog gehouden.

 

Artikel 24 : Mondelinge stemming

 

De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘voor’, ‘tegen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de rangorde.

 

Artikel 25 : Stemming voorzitter (art. 33, 34 DLB)

 

De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen(behalve in de gevallen van artikel 27 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Artikel 26 : Geheime stemming

 

§1. Voor de geheime stemming wordt gekozen voor de elektronisch uitgebrachte naamstemming. De raadsleden stemmen door ja, neen of onthouding te drukken.  De uitslag van de stemming wordt door de voorzitter van de gemeenteraad bekendgemaakt.

 

§2.  Indien het elektronisch stemsysteem zou falen wordt voor de geheime stemming gebruik gemaakt van stembriefjes en eenvormig schrijfgerief.

De raadsleden stemmen door het inkleuren van ‘voor’, ‘tegen’ of 'onthouding' op het stembriefje. Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Indien deze leden het onderwerp zijn van de stemming, worden deze vervangen door het volgend jongste raadslid. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

De raadsleden stemmen door het inkleuren van ‘voor’, ‘tegen’ of 'onthouding'.

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Indien deze leden het onderwerp zijn van de stemming, worden deze vervangen door het volgend jongste raadslid. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

§2. Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

§3. Voor de aanduiding van gemeentelijke vertegenwoordigers in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, intercommunales, gemeentelijke commissies, enz. dienen de verschillende fracties uiterlijk 24u voor de vergadering hun kandidaturen in bij de algemeen directeur (interne.zaken@wemmel.be).

 

Artikel 27 : (art. 35 DLB)

 

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.