GEMEENTE WEMMEL

Gemeenteraad donderdag 29 februari 2024

 

Notulen

 

 

Aanwezig :

Veerle Haemers, voorzitter; Walter Vansteenkiste, burgemeester; Monique Van der Straeten, Christian Andries, Roger Mertens, Raf De Visscher, Vincent Jonckheere, schepenen; Didier Noltincx, Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Laura Deneve, Marc Installé, Gil Vandevoorde, Driss Fadoul, Céline Mombeek, Carol Delers, Glenn Vincent, Jan Dauchy, raadsleden; Audrey Monsieur, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd :

 

Said Kheddoumi, Houda Khamal Arbit, raadsleden;

 

Vanaf punt 2 is raadslid Erwin Ollivier aanwezig.

Vanaf punt 2 is raadslid Mireille Van Acker aanwezig.

Vanaf punt 2 is raadslid Laura Deneve aanwezig.

 

 

Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

1.

Titel

Notulen van de gemeenteraad van 25/01/2024

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 19 stemmen voor bij 1 stem tegen (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

/

 

Juridische gronden

        Art. 32,277 en 278 decreet lokaal bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 25/01/2024 goed.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

2.

Titel

Reglement opname en belasting verwaarloosde woningen en gebouwen periode 2024-2025

Dienst

Financiën

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 2 onthoudingen (Mireille Van Acker en Marc Installé)

 

 

Feiten en context

In overleg met de intergemeentelijke samenwerking Woonwinkel Noord, die belast is met het uitvoeren en het evalueren van het reglement verwaarlozing volgens aanvullende activiteit 2.6 van het lokaal woonbeleid, werd het gemeentelijk reglement verwaarlozing in het najaar van 2023 onderzocht en geëvalueerd. Hieruit volgde een aangepast reglement waarbij het reglement opname en het belastingreglement werden samengevoegd tot één reglement dat op de gemeenteraad van 14/12/2023 werd goedgekeurd.

 

Op 9 januari 2024 werd op dit reglement een opmerking ontvangen vanwege het ABB (Agentschap Binnenlands Bestuur) - zie koppeling: er werd een tegenstrijdigheid vastgesteld tussen enerzijds artikel 7 §1 en artikel 9 waarin staat vermeld dat de belasting wordt geheven van zodra een woning of gebouw minstens 12 maanden op het verwaarlozingsregister staat en anderzijds artikel 7 §2 dat spreekt over een termijn van minstens 6 maanden.

 

 

Juridische gronden

 

        Het decreet van 22/12/2017 over het lokaal bestuur, artikel 40 en 41. 

        De grondwet, artikel 170, §4. 

        Het decreet van 30/05/2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

        Het bestuursdecreet van 07/12/2018  

        Vlaamse Codex Wonen van 2021

        besluit GR van 23/06/2022 betreffende subsidiedossier Woonwinkel Noord

        besluit GR van 14/12/2023 betreffende de goedkeuring van het reglement op verwaarloosde woningen en gebouwen voor de periode 2023-2025

 

 

Advies

De aanpassingen werden opgemaakt door de juriste van 3Wplus (voor Woonwinkel Noord) in overleg en met het ABB.

 

Motivatie

Aangezien er op de gemeenteraad van 14/12/2023 wel degelijk werd geopteerd voor het belasten van een verwaarloosde woning of gebouw van zodra deze minstens 6 maanden op het verwaarlozingsregister staat, werd het reglement in die zin verduidelijkt.

Ook werd een verduidelijking aangebracht aan de termijn van de heffing aangezien deze niet overeenstemt met een kalenderjaar maar rekent vanaf de datum van opname op het verwaarlozingsregister (de eerste keer belasting 6 maand na deze datum en vanaf dan telkens na 12 maanden).

 

Financiële gevolgen

Voor de periode 2024-2025 wordt in het meerjarenplan jaarlijks € 5.250 voorzien op budgetsleutel 0020-00-7375000 Krotten / verwaarloosde, ongeschikte of onbewoonbare woningen en gebouwen.

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het reglement verwaarloosde woningen en gebouwen goed voor de periode 2024-2025.

 

Gemeentelijk reglement opname en belasting van verwaarloosde woningen en gebouwen – aanslagjaren 2024-2025

 

Datum goedkeuring gemeenteraad:  29/02/2024

Datum publicatie website:   11/03/2024

 

Artikel 1: Begripsomschrijving

 

In dit reglement wordt verstaan onder:

1° administratie: de administratieve eenheid van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Woonwinkel Noord, belast met de opmaak, de opbouw, het beheer en de actualisering van het register van verwaarloosde woningen en gebouwen, aangeduid door het college van burgemeester en schepenen, zoals vermeld in artikel 2.15 en artikel 2.20 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

2° belastingstermijn: een vastgestelde termijn waarbinnen de belasting wordt gerekend.

3° beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:

  1. een aangetekend schrijven,
  2. een (elektronisch) aangetekende zending,
  3. een afgifte tegen ontvangstbewijs,
  4. via de gemeentelijke website: meldingsformulier,
  5. elke andere door de administratie toegelaten betekeniswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld;

4° financiële dienst: de gemeentelijke dienst die zorgt voor de verzending van de aanslagbiljetten;

5° gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2, 1° van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, zoals vermeld artikel 1.3, §1, 14° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

6° houder van het zakelijk recht: de houder van één van de volgende zakelijke rechten:

  1. de volle eigendom,
  2. het recht van opstal of van erfpacht,
  3. het vruchtgebruik;

7° opnamedatum: de datum waarop de woning of het gebouw opgenomen wordt in het verwaarlozingsregister;

8° verwaarlozingsregister: het gemeentelijk register van verwaarloosde woningen en gebouwen, vermeld in artikel 2 van dit reglement;

9° woning: elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande, zoals vermeld in artikel 1.3, §1, 66° van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Hoofdstuk 1: Opname

 

Artikel 2: Verwaarlozingsregister

 

§1. De administratie houdt een register bij van verwaarloosde woningen en gebouwen.

 

§2. In het verwaarlozingsregister worden de volgende gegevens opgenomen:

1° het adres van de verwaarloosde woning of het verwaarloosde gebouw,

2° het dossiernummer,

3° de datum van opname in het verwaarlozingsregister.

 

Artikel 3: Vaststelling van verwaarlozing

 

§1. Een gebouw, ongeacht of het dienst doet als woning, wordt beschouwd als verwaarloosd, wanneer het ernstige zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst of dakgoten. Op basis van het opnameattest (model in bijlage) wordt geoordeeld hoeveel indicaties van verwaarlozing aanwezig zijn. Indien 3 of meer gebreken van categorie I (klein gebrek) of minstens 1 gebrek van categorie II (ernstig gebrek) aanwezig is, is er sprake van verwaarlozing.

 

§2. Een verwaarloosde woning of gebouw wordt opgenomen in het verwaarlozingsregister aan de hand van een genummerd opnameattest waaraan minstens één foto wordt toegevoegd. Het opnameattest bevat een opsomming van alle gebreken die aanleiding geven tot de opname in het verwaarlozingsregister. De datum van de vaststelling is de datum van het opnameattest en geldt eveneens als opnamedatum in het verwaarlozingsregister.

 

§3. Een woning die opgenomen is in de gewestelijke inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen kan eveneens opgenomen worden in het verwaarlozingsregister, en omgekeerd.

 

§4. Een woning die of een gebouw dat opgenomen is in het gemeentelijke leegstandsregister, kan eveneens opgenomen worden in het verwaarlozingsregister, en omgekeerd.

 

Artikel 4: Kennisgeving van de opname

 

Alle houders van het zakelijk recht, zoals bekend bij de administratie van het Kadaster, de Registratie en de Domeinen, worden met een beveiligde zending (zie begripsomschrijving art. 1, 3°) in kennis gesteld van de beslissing tot opname in het verwaarlozingsregister.

De beveiligde zending wordt gericht aan de woonplaats van de houder van het zakelijk recht. Is de woonplaats van een houder van het zakelijk recht niet bekend, dan wordt de beveiligde zending gericht aan zijn verblijfplaats. Is de verblijfplaats van een houder van het zakelijk recht niet bekend, dan wordt de beveiligde zending gericht aan het adres van de woning of het gebouw waarop het opnameattest betrekking heeft.

 

Artikel 5: Beroep tegen de opname

 

§1. Binnen een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de beveiligde verzending van de kennisgeving vermeld in artikel 4, kan een houder van het zakelijk recht bij het college van burgemeester en schepenen beroep aantekenen tegen de beslissing tot opname in het verwaarlozingsregister. Het beroepschrift dient per beveiligde zending bezorgd te worden aan de administratie. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:

1° de identiteit en het adres van de indiener,

2° de vermelding van het nummer van het opnameattest en het adres van de woning of het gebouw waarop het beroepschrift betrekking heeft,

3° de bewijsstukken die aantonen dat de opname van de woning of het gebouw in het verwaarlozingsregister ten onrechte is gebeurd. De opname kan betwist worden met alle bewijsmiddelen van gemeen recht, uitgezonderd de eed.

Als datum van het beroepschrift geldt de datum van de beveiligde zending.

Als het beroepschrift ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de houder van het zakelijk recht, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.

 

§2. Het beroepschrift is onontvankelijk als het niet is ingediend overeenkomstig de bepalingen in paragraaf 1.

 

§3. Als het beroepschrift onontvankelijk is, deelt de administratie, namens het college van burgemeester en schepenen, dit mee aan de indiener. Het indienen van een aangepast of nieuw beroep is mogelijk zolang de beroepstermijn van §1 niet verstreken is.

 

§4. Het college van burgemeester en schepenen onderzoekt de gegrondheid van de ontvankelijke beroepschriften. Het onderzoek gebeurt op stukken als de feiten vatbaar zijn voor directe, eenvoudige vaststelling. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een feitenonderzoek uitgevoerd door de met de opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen belaste personeelsleden.

 

§5. Het college van burgemeester en schepenen doet uitspraak over het beroep en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat op de dag na de betekening van het beroepschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending betekend.

 

§6. Als de beslissing tot opname in het verwaarlozingsregister niet tijdig betwist wordt, of het beroep van de houder van het zakelijk recht onontvankelijk of ongegrond verklaard wordt, blijft de woning of het gebouw opgenomen in het verwaarlozingsregister.

 

Artikel 6: Schrapping uit het verwaarlozingsregister

 

§1. Een woning of gebouw wordt uit het verwaarlozingsregister geschrapt als de houder van het zakelijk recht

bewijst dat de woning of het gebouw twee of minder gebreken van categorie I en geen gebreken categorie vertoont die bij quotering in het model van opnameattest, vermeld in artikel 3, tot verwaarlozing zou leiden. ln

geval van sloop moet alle puin geruimd zijn.

De beëindiging van de staat van verwaarlozing kan aangetoond worden met alle bewijsmiddelen van

gemeen recht, uitgezonderd de eed. Als een onderzoek op stukken niet volstaat, wordt een

feitenonderzoek uitgevoerd door de met de opsporing van verwaarloosde woningen en gebouwen

belaste personeelsleden.

 

§2. Voor de schrapping uit het verwaarlozingsregister richt de houder van het zakelijk recht een ondertekend en gemotiveerd verzoek aan de administratie via beveiligde zending. Dit verzoek bevat:

1° de identiteit en het adres van de indiener,

2° de vermelding van het nummer van het opnameattest en het adres van de woning of het gebouw waarop de vraag tot schrapping betrekking heeft,

3° de bewijsstukken overeenkomstig paragraaf 1 die aantonen dat de woning of het gebouw geschrapt mag worden uit het verwaarlozingsregister.

Als datum van het schrappingsverzoek geldt de datum van de beveiligde zending.

Als het verzoek ingediend wordt door een persoon die optreedt namens de houder van het zakelijk recht, voegt hij bij het dossier een schriftelijke machtiging tot vertegenwoordiging, tenzij hij optreedt als raadsman die ingeschreven is aan de balie als advocaat of als advocaat-stagiair.

 

§3. De administratie onderzoekt of er redenen zijn tot schrapping uit het verwaarlozingsregister en neemt een beslissing binnen een termijn van negentig dagen na de ontvangst van het verzoek. De administratie brengt de verzoeker op de hoogte van haar beslissing met een beveiligde zending. Als de kennisgeving niet is gebeurd binnen de voorziene termijn, wordt het schrappingsverzoek geacht te zijn ingewilligd.

Wordt het verzoek ingewilligd, dan wordt de woning of het gebouw geschrapt uit het verwaarlozingsregister. De indieningsdatum van het schrappingsverzoek geldt als datum waarop de woning of het gebouw uit het verwaarlozingsregister wordt geschrapt.

 

§4. Tegen de beslissing over het verzoek tot schrapping kan de houder van het zakelijk recht beroep aantekenen volgens de procedure, vermeld in artikel 5.

 

Hoofdstuk 2: Belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen

 

Artikel 7: Belastbaar voorwerp en belastingstermijn

 

§1. Er wordt voor de jaren 2024 tot en met 2025 een gemeentebelasting gevestigd op de woningen en gebouwen die opgenomen zijn in het verwaarlozingsregister.

 

§2. De belasting is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat de woning of het gebouw gedurende zes opeenvolgende maanden opgenomen is in het verwaarlozingsregister.

 

§3. Zolang de woning of het gebouw niet uit het verwaarlozingsregister is geschrapt, blijft de belasting verschuldigd bij het verstrijken van elke opeenvolgende periode van twaalf maanden, te rekenen vanaf de termijn beschreven in §2.

 

Artikel 8: Belastingplichtige

 

§1. De belasting is verschuldigd door de houder van het zakelijk recht op de verwaarloosde woning of het verwaarloosd gebouw op het ogenblik dat de belasting verschuldigd is. 

 

§2.  Indien er meerdere houders van het zakelijk recht zijn, zijn alle mede-eigenaars een deel van de belasting verschuldigd, elk naar rata van hun aandeel. 

 

§3. ln geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de verkoper of zijn notaris de verkrijger van het zakelijk recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het verwaarlozingsregister. De

verkoper of zijn notaris stelt de administratie binnen twee maanden na het verlijden van de authentieke

overdrachtsakte via beveiligde zending in kennis van de overdracht en de identiteitsgegevens van de nieuwe houder van het zakelijk recht. Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht, in afwijking van §1 als belastingplichtige beschouwd voor de volgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd.

 

Artikel 9: Tarief van de belasting

 

De belasting bedraagt:

 

        na 6 opeenvolgende maanden opname van de woning of het gebouw in het verwaarlozingsregister: € 1.750;

        na 18 opeenvolgende maanden opname van de woning of het gebouw in het verwaarlozingsregister: € 3.500;

        na 30 opeenvolgende maanden opname van de woning of het gebouw in het verwaarlozingsregister: € 5.250;

        na 42 opeenvolgende maanden opname van de woning of het gebouw in het verwaarlozingsregister: € 7.000;

        vanaf 54 opeenvolgende maanden opname van de woning of het gebouw in het verwaarlozingsregister: € 8.750.

 

Het aantal termijnen dat een woning of gebouw in het verwaarlozingsregister staat vervalt bij overdracht van het zakelijk recht betreffende de verwaarloosde woning of gebouw.

 

Artikel 10: Vrijstellingen

 

§1. Indien de zakelijk gerechtigde van een bepaalde vrijstelling, zoals vermeld onder §2 gebruik wenst te maken moet de zakelijk gerechtigde zelf de nodige bewijsstukken voorleggen. Een vrijstelling moet per belastingstermijn opnieuw aangevraagd worden op het moment dat de houder van het zakelijk recht het aanslagbiljet heeft ontvangen van de financiële dienst binnen de termijn voorzien in de bezwaarprocedure onder artikel 12. De vrijstelling wordt aangevraagd via een beveiligde zending gericht aan het college van burgemeester en schepenen EN voorzien van de nodige bewijstukken.

 

§2. Van de belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen is vrijgesteld:

 

1° De belastingplichtige die sinds minder dan één jaar houder van het zakelijk recht is over de woning of het gebouw, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het jaar dat volgt op het verkrijgen van het zakelijk recht. Dit bewijs moet geleverd worden door het voorleggen van een attest van de notaris of de notarisakte waaruit blijkt vanaf welke datum de belastingplichtige eigenaar is geworden.

Deze vrijstelling geldt niet voor:

        de overdracht aan een vennootschap die door de overdrager rechtstreeks of onrechtstreeks gecontroleerd wordt;

        de overdracht die het gevolg is van een fusie, splitsing of andere overgang ten algemene titel;

        wanneer de belastingplichtige deel uitmaakt van een openstaande nalatenschap met betrekking tot de woning of het gebouw.

2° De belastingplichtige die een gedetailleerd renovatieschema voorlegt waaruit blijkt dat de nodige renovatiewerken zullen uitgevoerd worden waarbij de gebreken weggewerkt worden die geleid hebben tot opname in het verwaarlozingsregister.

Het gedetailleerde renovatieschema bevat volgende bewijsstukken:

        indien van toepassing een goedgekeurde stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning (behalve een sloopvergunning).

        een tekening of schets van de woning of het gebouw met aanduiding van de geplande werken;

        een volledige opsomming en korte beschrijving van alle geplande werken;

        een raming van de kosten van de geplande werken via een van de volgende stukken:

        een offerte voor de levering en plaatsing van materialen door een aannemer;

        een offerte voor de levering van materialen als de werken in eigen beheer worden uitgevoerd;

        een combinatie van beide offertes;

        een fotoreportage van de delen van de woning of het gebouw die gerenoveerd worden.

De belastingplichtige dient per belastingstermijn te bewijzen (a.d.h.v. facturen, foto’s, etc.) dat de vooropgestelde werken uitgevoerd werden, zo niet zal de belastingplichtige alsnog een heffing moeten betalen.

Deze vrijstelling kan per houder van het zakelijk recht voor hetzelfde pand ten hoogste drie opeenvolgende belastingstermijnen verkregen worden.

3° De belastingplichtige die eigenaar-bewoner is en die aan de voorwaarden voldoet voor het verkrijgen van een Sociaal Verwarmingsfonds. De belastingplichtige heeft geen andere woning, gebouw of bouwgrond in eigendom in binnen- of buitenland dan de verwaarloosde woning.

        Om recht te hebben op deze sociale vrijstelling, moet de eigenaar-bewoner zelf contact opnemen met de sociale dienst van de gemeente, binnen een termijn van 1 maand, volgend op de datum van kennisgeving van de opname/ verzending aanslagbiljet van de woning in de verwaarlozingsinventaris.

        Een maatschappelijk werker van de sociale dienst zal, via een sociaal onderzoek nagaan of de eigenaar-bewoner voldoet aan de voorwaarden, waarna er een doorverwijzing volgt naar de renovatiecoach van het energiehuis, die samen met de eigenaar-bewoner een realistisch en haalbaar traject (zowel qua timing als het financiële) uitwerkt om de verwaarlozing van de woning aan te pakken en de begeleiding bij opvolging van het traject door de eigenaar-bewoner op zich neemt.

        Indien de eigenaar-bewoner nalaat contact op te nemen met de sociale dienst van de gemeente binnen de termijn van 1 maand, komt deze niet in aanmerking voor deze vrijstelling. De eigenaar-bewoner komt evenmin in aanmerking voor de sociale vrijstelling wanneer hij niet voldoet aan de voorwaarden en geen gevolg geeft aan de doorverwijzing door de sociale dienst van de gemeente naar de renovatiecoach van het energiehuis.

 

Van de belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen is het gebouw en/of woning vrijgesteld dat:

4° Gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan, of geen voorwerp meer kan uitmaken van een stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld;

5° Vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp, met dien verstande dat deze vrijstelling maximum drie opeenvolgende belastingstermijnen kan worden verleend, te rekenen vanaf de datum van de vernieling of beschadiging. Onder een ramp wordt verstaan elke gebeurtenis die uiterlijk waarneembare schade veroorzaakt aan de woning of het gebouw, waardoor de bewoning van de woning of het gebruik van het gebouw geheel of ten dele onmogelijk wordt. Bewijs van schade door ramp dient voorgelegd te worden. Enkel van toepassing wanneer de woning of het gebouw voordien niet werd opgenomen in het register van verwaarloosde woningen en gebouwen.

 

Artikel 11: Wijze van inning

 

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 12: Bezwaarprocedure

 

§1. De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen via een beveiligde zending.

 

§2. De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van

verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag

volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

 

Artikel 13: Overgangsbepaling

§1. Het door de gemeenteraad goedgekeurd reglement verwaarloosde woningen en gebouwen van 27 maart 2019 en het belastingreglement ter bestrijding van verwaarloosde woningen en gebouwen, van 10 september 2020 en van 14 december 2023 worden opgeheven, vanaf de inwerkingtreding van het nieuwe reglement

 

§2. Woningen en gebouwen die werden geregistreerd in het verwaarlozingsregister overeenkomstig alle voorgaande reglementen en die nog niet geschrapt zijn blijven opgenomen, met behoud van de oorspronkelijke opnamedatum.

 

§3. De zakelijk gerechtigde waarvan de woning of het gebouw een lopende vrijstelling heeft dient, indien zij toch een aanslagbiljet ontvangen, binnen de bezwaarprocedure een nieuwe vrijstelling of schrapping aan te vragen volgens de bepalingen van dit reglement anders wordt de zakelijk gerechtigde belastingplichtig.

 

§4. Vrijstellingsmogelijkheden waarbij een maximaal aantal verlengingen werd vastgelegd houden ook rekening met toegekende vrijstellingen in het verleden onder voorgaande verwaarlozingsreglementen.

 

§5. Voor de bepaling van het tarief van de belasting, zal er nog steeds gekeken worden naar de oorspronkelijke opnamedatum.

 

§6. De houders van het zakelijk recht van elke woning of gebouw opgenomen in het gemeentelijke verwaarlozingsregister zullen op de hoogte gebracht worden van het nieuwe reglement via beveiligde zending.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

3.

Titel

Aankoop onroerend goed - Kaasmarkt

Dienst

Financiën

Stemming

Goedgekeurd met 18 stemmen voor bij 1 stem tegen (Marc Installé) bij 4 onthoudingen (Roger Mertens, Didier Noltincx, Gil Vandevoorde en Driss Fadoul)

 

 

Feiten en context

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 16/11/2023 een schatter aan te stellen voor het onroerend goed gelegen te Kaasmarkt.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam op 11/01/2024 kennis van het schattingsverslag voor het onroerend goed gelegen te Kaasmarkt.

 

Na onderhandeling met de verkoper werd een verkoopprijs overeengekomen van 350 000€.

 

In het meerjarenplan werd de actie 2.2.5 'Uitbreiding patrimonium in het kader van de verhuis arsenalen' opgenomen.

De aankoop van dit onroerend goed kadert in de actie 2.2.5 'Uitbreiding patrimonium in het kader van de verhuis arsenalen'.

 

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur, Art. 40

 

Decreet lokaal bestuur, Art. 42

 

Burgerlijk Wetboek, artikelen 1582 t.e.m. 1701

 

Advies

/

 

 

Motivatie

In het kader van de actie 2.2.5 'uitbreiding patrimonium in het kader van verhuis arsenalen' is het opportuun om het gebouw en grond te Kaasmarkt aan te kopen.

Het onroerend goed grenst aan de Brantano site die reeds eigendom is van de gemeente en waar op termijn de arsenalen zullen gehuisvest worden. Op haar beurt grenst de Brantano site aan het gemeentelijk containerpark met bijhorende loodsen en de site in de Tennisdreef (Geirnaert) die ook wordt aangekocht.

 

Uit de haalbaarheids- en behoeftestudie met het oog op het toekomstig bouwproject « nieuwbouw van een gemeentelijke loods technische diensten + eventuele optimalisering / heraanleg van het containerpark » die Haviland Intercommunale IgSv uitvoerde, blijkt dat uitbreiding van de bestaande eigendom wenselijk is om de in aanmerking genomen diensten degelijk te kunnen huisvesten.

 

Financiële gevolgen

 

Actienummer:

2.2.5

Algemene Rekening:

22200000

Beleidscode:

0119-05

Goedgekeurd Budget:

 € 2 150 000

Effectieve uitgave/ontvangst:

 € 350 000

Saldo Budget:

 € 1 800 000

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om over te gaan tot de aankoop van het onroerend goed gelegen te Kaasmarkt voor de prijs van 350 000€.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

4.

Titel

Traject optimalisatie werkingsgebieden afvalintercommunales

Dienst

Milieudienst

Stemming

Goedgekeurd met 17 stemmen voor bij 6 onthoudingen (Roger Mertens, Didier Noltincx, Laura Deneve, Marc Installé, Gil Vandevoorde en Driss Fadoul)

 

 

Feiten en context

Overwegende dat de gemeente Wemmel aangesloten is bij Intradura die werd opgericht op 27/04/2017.

 

Overwegende dat Intradura een intergemeentelijke opdrachthoudende vereniging is die wordt beheerst door het Decreet Lokaal Bestuur;

 

Gelet op de inwerkingtreding van het Regiodecreet;

 

Gelet op het schrijven van OVAM en ABB, dd. 29/09/2023, aan de afvalintercommunales en de gemeenten, inzake de opstart van een gezamenlijk bottom-uptraject om te komen tot een optimalisatie van de werkingsgebieden van de afvalintercommunales.

 

Gelet op brief van 20/11/2023 waarbij de gemeente gevraagd wordt haar intentie kenbaar te maken aan Intradura.

 

 

Juridische gronden

        het decreet lokaal bestuur

        het Regiodecreet

 

Advies

/

 

Motivatie

Het werkingsgebied van Intradura is reeds conform met de regiovorming.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeente zal geen afwijkingsaanvraag indienen bij de Vlaamse Regering daar zij reeds conform is met de regiovorming.

 

Artikel 2

Deze beslissing wordt overgemaakt aan Intradura – Dorent 5 te 1620 Drogenbos, tav Ann Scheys of via mail aan ann.scheys@intradura.be

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

5.

Titel

Protocol Vlaams Handhavingsplatform (VHP)

Dienst

Ruimtelijke Ordening

Stemming

Goedgekeurd met 22 stemmen voor bij 1 onthouding (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

Op 22 november 2023 kregen alle lokale besturen een melding vanuit het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir, waarin de opstart werd gemeld van het Vlaams Handhavingsplatform (VHP). Dat platform heeft als doel alle informatie rond handhaving gecentraliseerd, uniform, in real-time en beveiligd ter beschikking te stellen aan alle betrokken autoriteiten en instanties zoals bijvoorbeeld het parket, de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering en griffies van burgerlijke en strafrechtelijke rechtbanken.

 

Dit gebeurt stapsgewijs en brengt ook voor de lokale besturen een aantal verplichtingen met zich mee. De ondertekening van een samenwerkingsprotocol "toegang VHP en elektronische mededeling van persoonsgegevens" is er één van.

 

Er wordt gestart met de digitale invoer van alle proces-verbalen (PV's), verslagen van vaststelling en documenten m.b.t. de bestuurlijke sanctieprocedure in het platform. Ook de communicatie naar de belanghebbenden over die documenten (de kennisgeving) zal digitaal via het platform gebeuren.

 

Voor de Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) en het decreet algemene bepalingen milieu (DABM) wordt de verplichting van kracht op 25 maart 2024.

 

Na deze datum moeten de vermelde documenten digitaal worden opgesteld, ondertekend met e-ID, en vervolgens ingegeven worden in het VHP, dat zal instaan voor de kennisgeving ervan aan de bestemmelingen.

 

Het gebruik van het Vlaams Handhavingsplatform brengt een aantal voordelen met zich mee.

Alle PV's van lokale besturen, inspectiediensten en politie komen in real-time in het VHP terecht, meteen bij de juiste personen. Het komende ontwerp-uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering voorziet dat de PV's van collega's binnen hetzelfde beleidsdomein zullen kunnen geraadpleegd worden, ongeacht het grondgebied.

 

Verbalisanten RO en toezichthouders milieu zullen in de toekomst een notificatie krijgen wanneer de beboetingsinstantie (kan een rechtbank of de Gewestelijke entiteit zijn) een sanctie oplegt n.a.v. hun PV's en verslagen van vaststelling. Ze blijven zo op de hoogte van het gevolg dat eraan gegeven wordt.

 

Ook de kennisgeving naar de belanghebbenden (bijvoorbeeld de overtreder, het parket, de beboetingsinstantie), die vandaag veelal manueel gebeurt, zal door het platform uitgevoerd kunnen worden en daarmee een efficiëntiewinst opleveren. Burgers bijvoorbeeld zullen hun PV kunnen ontvangen via e-box, indien zij deze activeerden, of anders via de post, door de Magda Documentendienst van de Vlaamse Overheid (de Magda Documentendienst van de Vlaamse Overheid

is de digitale dienst voor het veilig versturen van documenten naar burgers, bedrijven en organisaties; ook tussen overheden.  Overheidsinstanties in Vlaanderen kunnen met de MAGDA Documentendienst de verzending van hun brieven of documenten automatiseren. De verzending gebeurt zoveel mogelijk digitaal naar de eboxen van burgers of ondernemingen. Als een digitale verzending niet lukt, bijvoorbeeld naar een burger die geen toelating heeft gegeven om brieven te ontvangen via zijn eBox, wordt de brief afgedrukt en met de klassieke post opgestuurd. Alles verloopt veilig, betrouwbaar en in orde met de AVG-wetgeving. Documenten kunnen aangetekend verzonden worden.)

Burgers en ondernemingen zullen hun sanctiedossier kunnen raadplegen via respectievelijk Mijn Burgerprofiel en E-loket.

 

Tot slot worden de ingegeven documenten beveiligd bewaard gedurende  hun volledige levensduur.

 

Gezien het ook een uitwisseling van persoonsgegevens betreft, dient de functionaris voor gegevensbescherming van de gemeente, Filip Haesen - Data Protection Officer, om advies gevraagd te worden met betrekking tot het ontwerp van samenwerkingsprotocol.

 

Er zijn opleidingssessies voor het gebruik en toepassen van het VHP door de verbalisanten RO en de toezichthouders milieu voorzien vóór de startdatum van 25 maart 2024. De verbalisanten nemen hieraan deel.

 

 

 

Juridische gronden

        Artikels 40 en 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepalen dat de gemeenteraad bevoegd is voor deze materie.

        Besluit van de Vlaamse regering van 6 oktober 2023 over de digitalisering van de handhaving van diverse Vlaamse regelgevingen, inzonderheid artikels 1, 1° en 3°; 2 en 4;

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, titel VI (handhaving), inzonderheid artikels 6.2.1. en 6.2.2.; 6.2.4. en 6.2.5.;

        Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid van 5 april 1995, inzonderheid artikel 16.1.1.;

        Kaderdecreet Vlaamse Handhaving van 14 juli 2023, inzonderheid artikel 38§1;

        Artikel 8, §1, van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronisch bestuurlijke gegevensverkeer.

 

 

Advies

De GDPR-verantwoordelijke van de gemeente Wemmel, dhr. Filip Haesen - Data Protection Officer van Welzijnskoepel West-Brabant, heeft op 08/02/2024 een positief advies gegeven.

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het protocol, ter omkadering van de elektronische mededeling van persoonsgegevens tussen het agentschap justitie en handhaving en de gemeente in het kader van de toegang tot het Vlaams Handhavingsplatform (VHP) goed. Dit wordt uitgevoerd ten gevolge en in het kader van het kaderdecreet Vlaamse handhaving van 14 juli 2023 en het besluit van de Vlaams Regering over de digitalisering van de handhaving van diverse Vlaamse regelgeving (VCRO en DABM) van 6 oktober 2023.

 

Dit protocol wordt ondertekend in naam van de organisatie door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemene directeur.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van het volgen van de opleidingssessies voor het gebruik en toepassen van het VHP door de verbalisanten RO en de toezichthouders milieu vóór de startdatum van 25 maart 2024.

 

Artikel 3

De gemeenteraad keurt eveneens de instap en het doorlopen van een onboardingsproces bij de Magda Documentendienst goed.

 

Artikel 4

Tegen dit besluit kan een klacht ingediend worden bij de toezichthoudende overheid. Deze klacht moet ingediend worden binnen een periode van 30 dagen die volgt op de dag van de bekendmaking van dit besluit op de website van de gemeente Wemmel.

 

De klacht kan via een aangetekend schrijven gericht worden aan:

 

 Agentschap Binnenlands Bestuur

 VAC Herman Teirlinck Brussel

 Havenlaan 88, bus 70

 1000 Brussel

 

De klacht kan ook via een aangetekende e-mail verstuurd worden naar: binnenland@vlaanderen.be

 

Artikel 5

Dit besluit wordt overeenkomstig de bepalingen uit artikels 285 tot en met 287 van het decreet lokaal bestuur bekendgemaakt op de website van de gemeente Wemmel.

 

De gemeenteraad bezorgt een afschrift van dit besluit aan:

 - De functionaris gegevensbescherming (GDPR) van de gemeente Wemmel, dhr Filip Haesen -   Data Protection Officer Welzijnskoepel West-Brabant,

 - Intercommunale Haviland.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

6.

Titel

WarmNest 2.0: samenwerkingsovereenkomst

Dienst

Huisvesting

Stemming

Goedgekeurd met 20 stemmen voor bij 3 onthoudingen (Mireille Van Acker, Marc Installé en Driss Fadoul)

 

 

Feiten en context

Het project WarmNest heeft als doel om leegstand, ongeschiktheid en onbewoonbaarheid van woningen aan te pakken door ze voordelig te renoveren via toeleiding naar sociaal verhuur. Hierdoor kunnen de eigenaars van de woningen aanspraak maken op hogere premies, fiscale voordelen, de Mijn VerbouwLening, etc. Aangevuld met een ontzorgingstraject op technisch en administratief vlak, verzorgd door 3Wplus, moet dit eigenaars overhalen om de woningen energetisch te renoveren en toe te leiden naar de sociale huurmarkt. De overeenkomst betreft de verderzetting van het initiële WarmNest-project. Parallel aan WarmNest 2.0 zal er ook een onderzoektraject lopen naar het sociaal beheersrecht gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant.

De samenwerkingsovereenkomst van WarmNest 2.0 is toegevoegd in bijlage.

De overeenkomst gaat van kracht op datum van ondertekening tot het einde van het project, 31 december 2026.

 

 

Juridische gronden

        Het decreet van 22/12/2017 over het lokaal bestuur, artikel 41.

        Gemeenteraadsbeslissing van 14/12/2023 over de opstart WarmNest 2.0 en de samenwerking met 3Wplus en deelname tot het klimaatrproject sociale energierenovaties (WarmNest).

 

 

 

Advies

/

 

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

Het lokaal bestuur voorziet een jaarlijkse werkingssubsidie voor het project. Het bedrag zal vanaf 1 januari 2025 jaarlijks worden aangepast rekening houdend met de index van de consumptieprijzen met als referentie-index die van augustus 2022, namelijk 124, 05.

 

De werkingssubsidie wordt voor alle deelnemende gemeenten bepaald in verhouding tot het aantal inwoners.
Gemeente Wemmel had in 2023 volgens Provincie in cijfers 17771 inwoners.

Daardoor komt de jaarlijkse bijdrage voor het lokaal bestuur op 3250 euro.

 

De eigenaar van het pand dient een bijdrage te betalen van 3,5% op de totale verbouwingskost, zonder een bepaald maximum.

 

Het aangrenzende onderzoekstraject over de integratie van sociaal beheersrecht in WarmNest wordt gesubsidieerd door provincie Vlaams-Brabant en wordt waargenomen door dezelfde projectmedewerker en een medewerker van Klimaatpunt.

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om in te stemmen met de verderzetting van WarmNest 2.0 vanaf ondertekening tot 31 december 2026, tegen beschreven jaarlijkse kostprijs.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

7.

Titel

Waterlandschap 2.0 - WADI project P Remekerstraat: goedkeuring aanbestedingsdossier en raming

Dienst

Patrimonium

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Op 1 september 2022 keurde het college van burgemeester en schepen twee projecten goed met betrekking tot de subsidieoproep 'Waterlandschappen - Klimaatrobuuste Groene Noordrand’ op het grondgebied van de gemeente Wemmel.

Het betreft volgende projecten :

- Project 1 : Buffering op Amelvonnesbeek :

- Project 2 : Aanleg Wadi - verlengde P Remekerstraat

 

Op 9/12/2022 keurde de Vlaamse regering de ingediende dossiers goed en kende een subsidie toe in het kader van de Vlaamse Relanceplan Vlaamse Veerkracht - Blue Deal - tbv € 368.000.

Cfr. het MB tot toekenning van de subsidies dienen de werken te worden uitgevoerd vóór maart 2026.

 

Op 9/3/2023 geeft het college opdracht aan de gemeentelijke rioolbeheerder om het dossier verder uit te werken, na een het doorlopen van een overheidsopdracht stelt FARYS studiebureau Taelemans uit Grimbergen aan als ontwerper.

 

In uitgebreid en constructief overleg met alle actoren (Ontwerper, FARYS, RLBK, Provincie Vlaams-Brabant en de gemeente) wordt het ontwerp opgemaakt en kan worden voorgelegd op de gemeenteraad. Alle documenten met betrekking tot dit project zijn in bijlage bij dit besluit gevoegd.

 

 

Juridische gronden

• Decreet Lokaal bestuur

• Wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales, artikel 23 e.a.

• Beslissing gemeenteraad van 25 juni 2016 over de uittreding uit VIVAQUA

• Beslissing raad van bestuur van VIVAQUA van 24 mei 2017 tot goedkeuring van de intentieverklaring uittreding Vlaamse gemeenten uit VIVAQUA

• Beslissing gemeenteraad van 21/12/2017 : toetreding tot TMVW / FARYS.

• FARYS treedt sinds 1 jan 2018 op als rioolbeheerder van de gemeente Wemmel. • Meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Wemmel

• Het MB dd.9/12/20222 tot toekenning van subsidies voor de ingediende projecten van de gemeente Wemmel in het kader van waterlandschappen.

 

 

Advies

Goedkeuring ontwerp - WADI - Remekerstraat.

Opstart overheidsopdracht met het oog op de aanstelling van een aannemer - uitvoerder.

 

Motivatie

Uitvoering van een gesubsidieerd natuurproject (binnen de oproep Water.Land.Schap 2.0 van de Vlaamse Regering) dat past binnen het klimaatplan én het hemelwaterplan van de gemeente Wemmel.

 

Financiële gevolgen

 

Actienummer:

A 1 5 16

Algemene Rekening:

22000000

15020000

Beleidscode:

0680-00

Goedgekeurd Budget:

€ 500.000 en €386.000 ontvangsten (subsidies)

Effectieve uitgave/ontvangst:

€ -

Saldo Budget:

€ -

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het volledige dossier - inclusief bestek - voor de aanleg van een WADI in de verlengde P. Remekerstraat (cfr de bepalingen van de gesubsidieerde projectoproep van WATER.LandSCHAP 2.0 ), opgemaakt door studiebureau Taelemens uit Grimbergen en bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 129.811,99 incl. 21% btw.

 

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3:

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan van de gemeente Wemmel - actie A 1 5 16.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

8.

Titel

Afname raamcontract multifunctionals - Prov. Vlaams-Brabant

Dienst

ICT

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Gelet op het besluit van de Provincieraad van provincie Vlaams-Brabant van 15 februari 2022 waarbij goedkeuring wordt verleend aan de gunningsprocedure volgens bestek “Raamcontract voor huur en onderhoud van multifunctionals incl. beheersysteem en integratie met de IT-systemen voor het provinciebestuur Vlaams-Brabant” volgens een mededingingsprocedure met onderhandeling op Europees niveau;

 

Gelet op het voornoemde goedgekeurde bestek betreft een raamcontract waarin volgende bepaling werd opgenomen:

Andere overheden kunnen eveneens gebruik maken van het raamcontract, nl.:

        de provinciebesturen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg (incl. hun entiteiten zoals autonome provinciebedrijven, provinciale scholen, provinciale VZW’s, …)

        Lokale overheden (gemeentebesturen, OCMW’s, gemeentescholen, brandweerdiensten(hulpverleningszones), politiezones, culturele centra, gemeenschapscentra, bibliotheken, autonome gemeentebedrijven, interlokale verenigingen, gemeente-vzw’s, …) binnen het grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Gelet op het besluit van de deputatie Vlaams-Brabant van 17 november 2022 waarbij het raamcontract wordt gegund aan de firma Ricoh. Dit raamcontract neemt aanvang op 1 januari 2023 en heeft een looptijd van 4 jaar.

 

 

Juridische gronden

        De wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘de wet overheidsopdrachten’.

        Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren van 18 april 2017 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘het KB plaatsing’.

        Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘het KB uitvoering’.

        De wet betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies van 17 juni 2013 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘de rechtsbeschermingswet’.

        Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en de Codex Welzijn. De wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.

        Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming)

 

 

 

Motivatie

Het bestuur gebruik kan maken van dit raamcontract waardoor zij is vrijgesteld van de verplichting om

        zelf een gunningprocedure te organiseren;

        zelf geen gunningprocedure te moeten voeren een besparing aan tijd en geld betekent.

Het provinciebestuur beschikt over een grotere technische expertise voor het voeren van dergelijke gunningprocedure.

De schaalgrootte van het provinciebestuur laat het toe om gunstiger voorwaarden te bekomen dan mogelijk is op het niveau van het bestuur.

De behoeftes van het bestuur stemmen voldoende overeen met de bepalingen in het bestek.

Het gebruik van het raamcontract houdt geen exclusiviteit in.

 

Financiële gevolgen

De toetreding tot deze raamovereenkomst heeft op zich geen financiële gevolgen.

Wanneer aankopen worden gedaan of dienstverlening wordt afgenomen, zal hierbij de aankoopprocedure van het lokaal bestuur gevolgd worden.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de afname aan het  “Raamcontract voor huur en onderhoud van multifunctionals incl. beheersysteem en integratie met de IT-systemen voor het provinciebestuur Vlaams-Brabant” waarbij de Provincie Vlaams-Brabant optreedt als aankoopcentrale, goed.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

9.

Titel

Personeelsdienst: vacantverklaring

Dienst

Personeelsdienst

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Vera Leemans, vastbenoemd directeur NGBS, diende haar ontslag in met ingang op 16/08/2023.

Laura De Mooij, vastbenoemd leerkracht NGBS, werd door het college als directeur in waarneming aangesteld van 16/08/2021 tot 15/08/2024.

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal bestuur

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7/12/2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en provinciepersoneel

        De rechtspositieregeling van het gemeente- en OCMW-personeel

 

Advies

Advies ABOC over het algemeen kader werving en selectie: positief advies ontvangen op 28/02/2024

 

Motivatie

De vaststelling van het algemeen kader werving en selectie zijn een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Binnen deze krijtlijnen zal het college van burgemeester en schepenen de concrete selectieprocedure en de vacantverklaring bepalen.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

§1. De gemeenteraad verklaart het ambt van directeur NGBS De Wondertuin vacant via aanwerving en met aanleg van een wervingsreserve gedurende 3 jaar.

 

§2. De kandidaten opgenomen in de werfreserve blijven opgenomen tot de duur verstrijkt of tenzij zij zelf vroegtijdig verzoeken geschrapt te worden of een vacante functie weigeren.

 

Artikel 2

De gemeenteraad legt naast de wettelijke minimale voorwaarden (in het bezit zijn van een professionele bachelor en het bewijs leveren van pedagogische bekwaamheid) de aanvullende aanwervingsvoorwaarden op het moment van aanstelling als volgt vast:

        Een dienstanciënniteit van 5 jaar in het onderwijs

        Een bewijs van deelname aan een cursus voor kandidaat directeurs en/of beginnen directeurs bij het OVSG

 

Artikel 3

De gemeenteraad beslist om bij de aanstelling van de directeur een proefperiode te voorzien die overeenstemt met de duur van 1 schooljaar.

De termijn die gepresteerd werd als waarnemend directeur wordt in aanmerking genomen voor de proefperiode.

 

Artikel 4

De gemeenteraad legt vast dat het aanwervingsexamen bestaat uit een schriftelijke proef en een mondelinge proef. Op elke selectietechniek moet de kandidaat 50% behalen en in totaal 60% om te slagen.

 

Artikel 5

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepen met:

        De samenstelling van de selectiecommissie

        De bekendmaking van de vacature

        Het vacaturebericht bevat ten minste:

        de omschrijving van de vacante betrekking

        de aanwervingsvoorwaarden

        de wijze waarop men zich kandidaat kan stellen

        de uiterste datum om zich kandidaat te stellen

        het aanleggen van een werfreserve en de duur ervan

        Tussen de bekendmaking van de vacature en de uiterste datum voor de indiening van kandidaturen verlopen minstens veertien kalenderdagen. De dag van bekendmaking van de vacature is niet inbegrepen, de uiterste datum voor indiening wel.

        De vacature wordt bekend gemaakt via minstens 2 verschillende kanalen.

        De screening van de kandidaturen en de samenstelling van de lijst weerhouden kandidaturen

        De aanstelling van de kandidaat

        De vastlegging van de procedure voor de beoordeling van de proefperiode

        De benoeming van de kandidaat

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

10.

Titel

Sibelgas Project Vennootschap Groene Energie cv: samenwerkingsovereenkomst

Dienst

Secretariaat

Stemming

Uitgesteld

 

Dit punt werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

11.

Titel

Motie afstemming  van schoolritmes - aangebracht door raadslid Gil Vandevoorde

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 14 stemmen voor bij 9 onthoudingen (Walter Vansteenkiste, Roger Mertens, Didier Noltincx, Monique Froment, Sven Frankard, Marc Installé, Gil Vandevoorde, Driss Fadoul en Jan Dauchy)

 

 

Feiten en context

De algemeen directeur ontving op 13/02/2024 een bijkomend agendapunt van raadslid Gil Vandevoorde.

 

Juridische gronden

        Art.19, 21 en 22 Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

Het voorstel van agendapunt werd tijdig ingediend samen met een toegelicht voorstel van beslissing. De voorzitter van de gemeenteraad stelt de agenda van de vergadering op.

 

"Mevrouw de voorzitter van de Gemeenteraad,

Geachte collega's van de Gemeenteraad

 

Naar aanleiding van de beslissingen van de verschillende gewesten over de schoolritmes en de vele problemen die daardoor zijn ontstaan,

 

        Overwegende dat vele gezinnen verdeeld zijn waarbij het ene kind de Vlaamse vakantie volgt en het andere de Franstalige vakantie. 

        Er is geen gemeenschappelijke week meer vóór 7 juli. 

        Volgend jaar zal er tussen januari en juli nog maar één gemeenschappelijke week zijn.

        Terwijl verschillende VZW’s niet langer optimaal cursussen kunnen organiseren,

        Sportfaciliteiten die normaal toegankelijk waren voor alle recreanten tijdens vakantieperiodes, worden nu bezet door jaarlijkse huurcontracten met scholen uit de andere gemeenschap,

        Kinderen van de ene gemeenschap kunnen niet langer, of veel moeilijker, deelnemen aan taalcursussen, taalonderdompeling of stages in de andere taal omdat de andere gemeenschap andere vakantieperiodes heeft.

        Overwegende dat dit probleem niet alleen Wemmel treft, maar alle kinderen die rond de taalgrens wonen en een onmiskenbare belemmering vormt voor meer tweetaligheid bij onze jongeren. "

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Op  vraag van schepen Andries wordt de zitting geschorst om 21u05 voor 5 minuten.

 

Op de zitting worden 2 amendementen voorgesteld:

Het eerste amendement wordt aangebracht door de fractie Wemmel Plus! en raadslid Laura Deneve:

amendement 1: een brief versturen naar de bevoegde ministers van onderwijs na de installatie van de nieuwe regeringen.

Dit amendement wordt goedgekeurd met 16 stemmen voor en 7 onthoudingen (Roger Mertens, Didier Noltincx, Monique Froment, Sven Frankard, Marc Installé, Gil Vandevoorde, Driss Fadoul)

 

Het tweede amendement wordt voorgesteld door raadslid Gil Vandevoorde:

amendement 2: Zowel voor als na de verkiezingen een brief versturen naar de bevoegde ministers van onderwijs.

Dit amendement wordt niet goedgekeurd met 6 stemmen voor (Roger Mertens, Didier Noltincx, Marc Installé, Gil Vandevoorde, Driss Fadoul, Laura Deneve) bij 10 stemmen tegen ( Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Raf De Visscher, Vincent Jonckheere, Veerle Haemers, Wies Herpol,  Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Jan Dauchy) en 7 onthoudingen (Christian Andries,  Monique Froment, Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Céline Mombeek, Carol Delers, Glenn Vincent)

 

 

Enig artikel

De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om een brief te schrijven naar de 2 bevoegde ministers van Onderwijs na de installatie van de nieuwe regeringenzodat

        ze het eens worden over een gemeenschappelijk kalender,

 

        Of om minstens een  gemeenschappelijke vakantieweek  te hebben.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 29 februari 2024

 

12.

Titel

Mondelinge vragen

Dienst

Secretariaat

 

VRAGEN VAN GEMEENTERAADSLEDEN

In toepassing van art. 32 en 278 van het decreet lokaal bestuur kan het zittingsverslag (audio-opname) beluisterd worden op de website www.wemmel.be. De mondelinge vragen starten op 01:22.

 

Publicatiedatum: 08/04/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.