GEMEENTE WEMMEL

Gemeenteraad donderdag 24 maart 2022

 

Notulen

 

 

Aanwezig :

Veerle Haemers, voorzitter; Walter Vansteenkiste, burgemeester; Monique Van der Straeten, Christian Andries, Roger Mertens, Raf De Visscher, Vincent Jonckheere, schepenen; Didier Noltincx, Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Said Kheddoumi, Laura Deneve, Marc Installé, Gil Vandevoorde, Driss Fadoul, Céline Mombeek, Houda Khamal Arbit, Glenn Vincent, Jan Dauchy, raadsleden; Audrey Monsieur, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd :

 

Arlette De Ridder, Carol Delers, raadsleden;

 

Vanaf punt 2 is raadslid Mireille Van Acker aanwezig.

 

 

Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

1.

Titel

Notulen van de gemeenteraad van 24/02/2022

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 1 stem tegen (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

/

 

Juridische gronden

         Art. 32, 277 en 278 decreet lokaal bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 24/02/2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

2.

Titel

Uiteenzetting korpschef politiezone AMOW - HCP Kurt Tirez

Dienst

Secretariaat

 

Feiten en context

De gemeenteraad van 28 oktober 2021 besloot unaniem, naar aanleiding van de mondelinge vragen van raadsleden Didier Noltincx en Gil Vandevoorde, om de korpschef van de politiezone AMOW, HCP Kurt Tirez, uit te nodigen op de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad zodoende hij de benadering en de aanpak van de politiediensten i.k.v. het veiligheidsbeleid en de veiligheidsproblematiek op het grondgebied van Wemmel kan uiteenzetten aan de raad.

 

Wegens de coronacrisis werden tot heden de fysieke vergaderingen van de raad vervangen door digitale vergaderingen. De gemeenteraad gaf de voorkeur HCP Kurt Tirez uit te nodigen op een fysieke vergadering.  Om deze reden werd hij nu uitgenodigd voor de gemeenteraad van 24/03/2022, de eerste fysieke gemeenteraad na de coronacrisis.

 

Juridische gronden

/

 

Advies

/

 

Motivatie

/

 

Kennisname

 

De gemeenteraad neemt kennis van de uiteenzetting van HCP Kurt Tirez, korpschef politiezone AMOW, betreffende de benadering en de aanpak van de politiediensten i.k.v. het veiligheidsbeleid en de veiligheidsproblematiek op het grondgebied van Wemmel.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

3.

Titel

Mobiliteitsplan - goedkeuring synthesenota

Dienst

Mobiliteit

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 2 onthoudingen (Vincent Jonckheere en Marc Installé)

 

 

Feiten en context

Om de doelstellingen van de gemeente te halen en de knelpunten op te lossen die door de bewoners werden gesignaleerd, werd er een voorkeursscenario opgemaakt. Enerzijds zijn er maatregelen die de hoofdassen (vooral Kaasmarkt - Steenweg op Brussel) als hoofdauto-ontsluiting interessant maken. De bedoeling is om het hierdoor aantrekkelijker te maken voor het autoverkeer om op die hoofdas te blijven en geen gebruik te maken van de woonstraten in de gemeente. (in de 'woonkamers').

 

Daarnaast worden een aantal ingrepen voorgesteld om fietsen en wandelen in de gemeente aantrekkelijker te maken, en het minder gemakkelijk te maken voor het sluipverkeer. Ook worden in de 'woonkamers' maatregelen genomen om doorgaand gemotoriseerd verkeer te ontraden.  Ten slotte wordt ook ingezet op veilige schoolomgevingen.

 

Op donderdag 27/01/2022 gaf studiebureau Vectris een toelichting van het opgemaakt voorkeursscenario met betrekking tot het mobiliteitsplan. Deze is tot stand gekomen op basis van een tweede participatieronde, die fysiek kon doorgaan.

 

in hoofdlijnen komt dit scenario op het volgende neer:

- De studie rond de op- en afrittencomplexen gebeurt in parallel en op bovenlokaal niveau. De voorkeur gaat uit naar het opwaarderen van complex 9 en het wegnemen van complex 8. Dit wilt zeggen dat de De Limburg Stirumlaan nog wel een verzamelende functie voor de wijken rondom zal hebben en een verbindende functie richting Brussel, maar niet meer ontsluitend naar de Ring.

 

- De assen Steenweg op Brussel - kaasmarkt - Windberg en Rassel - Robbrechtsstraat - Zijp zijn de verzamelende en ontsluitende assen. De Limburg Stirumlaan is ook een verzamelende as. Dit wil zeggen dat deze assen vlotter moet zijn dan de straten in de wijken. Dit kan door aanepaste kruispunten, aangepaste snelheden, aangepaste inrichting,...

 

- De studie rond het bovenlokaal fietsnetwerk (fietssnelweg) gebeurt in parallel en op bovenlokaal niveau. Het tracé fietssnelweg is gekozen voor het traject de Steenweg op Brussel - Diepestraat - Is. Meyskensstraat

 

-Er wordt ingezet op een fijnmazig fietsnetwerk.

 

-Er wordt ingezet op het bundelen van buslijnen opdat een hoofdbushalte kan gemaakt worden. Op deze locatie kan ingezet worden op intermodaliteit. Keuze van deze locatie is in de omgeving van de rotonde Maalbeeklaan.

 

- In de wijken wordt ingezet om straten meer voor de bewoners van de wijk in te richten. Enerzijds wordt ingezet op het weren van doorgaand verkeer. Anderzijds wordt met behulp van vergroening, circualtiemaatregelen waardoor meer ruimte vrijkomt voor voetgangers en fietsers, ... ingezet op verblijfskwaliteit.

 

- In het centrum wordt gekozen om doorgaand verkeer met behulp van zachte en heldere maatregelen te sturen. Zo wordt ingezet op een lussensysteem, waarbij het verkeer door het centrum van west naar oost wordt geleid. De A. Verhasseltstraat en de Reigerslaan vangen deze west-oostverkeersstroom op. Ook de J. Vanden Broeckstraat krijgt dezelfde rijrichting, maar met een heraanleg naar woonerf om het lokale, centrumkarakter en schoolomgeving te accentueren.

 

Juridische gronden

Decreet lokaal bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

- het voorkeursscenario werd voorgelegd en besproken op het college van burgemeester en schepenen op 27/01/2022.

Er werd rekening gehouden met de opmerkingen. Het voorkeursscenario werd aangepast/aangevuld.

- Om het fietsgebruik te verhogen, is er nood aan goede fietsinfrastructuur zodat mensen zich veilig  voelen op hun route. Er wordt ingezet op bovenlokale fietsroutes.

- In het plan streeft men naar een gemeente op maat van mensen en leven, niet op maat van gemotoriseerd verkeer

- Zoveel mogelijk scheiden van gemotoriseerd verkeer en actieve weggebruikers

- Er zijn verschillende circulatiemaatregelen voorgesteld waar men kiest voor het knip.

- Kleine ingrepen aan de schoolomgevingen om de veiligheid van de kinderen te optimaliseren

- In het kader van duurzame mobiliteit krijgt ook deelmobiliteit een plaats in dit voorkeursscenario.

- Op veel plaatsen is er mogelijkheid om de verharde ondergrond (deels) te verwijderen en de plek te vergroenen.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Op de zitting wordt een amendement voorgesteld door raadslid Gil Vandevoorde nl. : het besluit aanpassen en artikel 1, 2 en 3 toevoegen.

- artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de synthesenota en het bijhorende voorkeurscenario.

- artikel 2: De gemeenteraad neemt kennis van het positieve advies dat werd uitgebracht door de gemeenteraadscommissie van 14/03/2022.

- artikel 3: De gemeenteraad verzoekt het college om de burger te informeren via een gerichte campagne, als onderdeel van de verdere opmaak van het mobiliteitsplan.

 

Dit amendement wordt goedgekeurd met 22 stemmen voor bij 1 onthouding (Vincent Jonckheere).

 

Er wordt een amendement voorgesteld door raadslid Didier Noltincx nl.: artikel 4 toevoegen:

- artikel 4: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om alle resultaten van de vorige raadpleging van de bevolking m.b.t. mobiliteit op de website wemmel.be te publiceren.

 

Er wordt een schorsing gevraagd door LB Wemmel en Wemmel Plus!.

 

Het amendement wordt niet goedgekeurd met 6 stemmen voor bij 12 stemmen tegen (Veerle Haemers, Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Christian Andries, Raf De Visscher, Vincent Jonckheere, Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden,     Jan Dauchy) bij 5 onthoudingen (Mireille Van Acker, Laura Deneve, Gil Vandevoorde, Céline Mombeek, Glenn Vincent)

 

Er wordt een amendement voorgesteld door raadslid Wies Herpol nl.: artikel 4 toevoegen:

- artikel 4: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om de resultaten m.b.t de burgerparticipatie in het kader van het mobiliteitsplan in statistieke vorm en indien ze voorhanden zijn bij het studiebureau Vectris te publiceren op de website wemmel.be.

 

Er wordt een schorsing gevraagd door Intérêts Communaux.

 

Het amendement wordt goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

Er wordt een amendement voorgesteld door raadslid Didier Noltincx nl.: artikel 5 toevoegen:

- artikel 5: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om in het kader van het toekomstig mobiliteitsplan de parkeerplaatsen voor de bewoners zoveel mogelijk te behouden.

 

Dit amendement wordt niet goedgekeurd met 6 stemmen voor bij 12 stemmen tegen (Veerle Haemers, Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Raf De Visscher, Vincent Jonckheere, Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Mireille Van Acker, Céline Mombeek, Jan Dauchy) bij 5 onthoudingen (Christian Andries, Dirk Vandervelden, Gil Vandevoorde, Glenn Vincent, Laura Deneve).

 

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de synthesenota en het bijhorende voorkeurscenario.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van het positieve advies dat werd uitgebracht door de gemeenteraadscommissie van 14/03/2022.

 

Artikel 3

De gemeenteraad verzoekt het college om de burger te informeren via een gerichte campagne, als onderdeel van de verdere opmaak van het mobiliteitsplan.

 

Artikel 4

De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om de resultaten m.b.t de burgerparticipatie in het kader van het mobiliteitsplan in statistieke vorm en indien ze voorhanden zijn bij het studiebureau Vectris te publiceren op de website wemmel.be.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

4.

Titel

Jaarrekening 2021 - centrale kerkbestuur

Dienst

Financiën

Stemming

Goedgekeurd met 19 stemmen voor bij 4 onthoudingen (Didier Noltincx, Monique Froment, Said Kheddoumi en Marc Installé)

 

 

Feiten en context

De rekeningen 2021 van de kerkfabriek Sint-Servaas werden binnengebracht op 06/03/2022.

 

Bij ontstentenis van het versturen van het advies van de gemeenteraad naar de provinciegouverneur binnen een termijn van 50 dagen, die ingaat op de dag na het inkomen van de rekeningen bij de gemeente overheid, wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

 

De jaarrekening 2021 van Sint-Servaas wordt afgesloten op:

 

De ontvangsten in exploitatie te bepalen op 24 371.65 €

De uitgaven in exploitatie te bepalen op 50 104.46 €

Bijgevolg is er een tekort in de exploitatierekening 2021 van 25 732.81 €.

Door het overschot van het dienstjaar 2020 van 28 505.46€ in exploitatie en de exploitatietoelage van 36 835.86€ vertoont de rekening 2021 een overschot op exploitatie van 39 608.51€.

 

De ontvangsten uit investeringen te bepalen op 3 026 574.16 €

De uitgaven in investeringen te bepalen op 3 037 677.21 €

Bijgevolg is er een tekort op de investeringsrekening 2021 van 11 103.05 €. Door een tekort van het dienstjaar 2020 van 28 505.46€ vertoont de rekening 2021 een tekort op investeringen van 39 608.51€.

 

 

Juridische gronden

Het decreet van 7 mei 2004 en latere wijzigingen op 20/01/2006 en 06/07/2021, betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

 

 

Advies

/

 

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad brengt een positief advies uit omtrent de jaarrekening 2021 van het centrale kerkbestuur Sint-Servaas.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

5.

Titel

Afwijkende verlofregeling onderwijs

Dienst

FGBS

 

Feiten en context

Er is een akkoord binnen de Franse gemeenschapsregering om de vakantieregeling aan te passen met ingang van het schooljaar 2022-2023.

Onze Franstalige Gemeenteschool blijft de regeling van de Vlaamse Gemeenschap volgen maar deze wijziging heeft wel gevolgen.

Deze reorganisatie houdt in dat 7 lesweken worden afgewisseld met 2 weken vrij met Allerheiligen, Kerstmis, Krokus en Pasen.

 

 

Project Franse Gemeenschap vanaf begin schooljaar 2022

Officiële data in de Vlaamse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap

Begin schooljaar

29/08/22

01/09/22

Allerheiligen verlof

24/10/22 tot 06/11/22

31/10/22 tot 06/11/22

Kerstvakantie

26/12/22 tot 08/01/23

26/12/22 tot 08/01/23

Krokusvakantie

20/02/23 tot 03/03/23

20/02/23 tot 26/02/23

Paasvakantie

Paasmaandag

01/05/23 tot 12/05/23

10/04/23

03/04/23 tot 16/04/23

10/04/23

Eind schooljaar

07/07/23

30/06/23

 

Deze hervorming in de Franse Gemeenschap strekt zich niet uit tot de rest van het land!

 

In Franstalig België is afgesproken dat scholieren het nieuwe schooljaar op maandag 29 augustus 2022.

Het schooljaar 2022-2023 eindigt dan op vrijdag 7 juli 2023.

Ter compensatie komt er een week verlof bij in zowel de herfst- als de krokusvakantie.

Voor de kerst- en paasvakantie verandert er niets: die blijven twee weken duren,

De Paasvakantie wordt wel verschoven naar de maand mei, zonder enige overlapping met de vakantie in de Vlaamse Gemeenschap.

 

Juridische gronden

/

 

Advies

/

 

Motivatie

Indien de situatie ongewijzigd blijft zal het Onderwijs georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap  en het Onderwijs georganiseerd door de Franse Gemeenschap verschillende vakantieregelingen hebben vanaf het schooljaar 2022-2023.

 

Voor ouders die kinderen in beide systemen hebben brengt dit een aantal uitdagingen met zich mee.

 

Ouders zullen dan voor het ene kind opvang moeten voorzien tijdens de herfstvakantie en voor het andere tijdens de zomervakantie, terwijl andere kinderen wel naar school kunnen gaan.

De periode, binnen dewelke het volledige gezin vakantie kan plannen, wordt bovendien ingekort.

De uitdagingen zijn ook groot inzake het vrijetijdsaanbod van bijvoorbeeld speelpleinwerking, sportkampen en taalstages.

Kinderen in het Franstalig onderwijs kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op Nederlandstalige vrijetijdsvoorzieningen, en omgekeerd.

Afwijkende vakantieregelingen bemoeilijken het gebruik van het aanbod dat niet behoort tot dat van de taalgemeenschap waar iemand naar school gaat.

 

Als deze hervorming slechts op één deel van het land wordt toegepast, zal ze heel wat gezinnen in onze gemeenten discrimineren, maar ook in Brussel, in de Brusselse rand en langs de grens van de drie gemeenschappen, van Bergen tot Luik, door tientallen gemeenten Terhulpen, Waver, Edingen, Geraardsbergen, Tongeren, ...

 

Verschillende initiatieven zijn ondernomen voor een gemeenschappelijke schoolkalender voor het hele land;

 

Een petitie werd ondertekend door 15000 burgers en verstuurd naar de 3 ministers van Onderwijs;

 

Verschillende vergaderingen en contacten hebben plaatsgevonden met ministers, gedeputeerden, parlementairen, vertegenwoordigers van de verschillende partijen, syndicaal afgevaardigden, enz.

 

Kennisname

 

De gemeenteraad neemt kennis van het voorstel van de Franstalige Gemeenschap om de schoolvakantieregeling te hervormen en de verschillende initiatieven die genomen werden voor een gemeenschappelijke schoolkalender voor het hele land.

De gemeenteraad neemt eveneens kennis van de motie van Wezembeek-Oppem in de brief die verstuurd werd naar onze gemeente op 24 februari 2022.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

6.

Titel

Personeelsdienst

Dienst

Personeelsdienst

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

In 2020-2021 werden diverse maatregelen genomen t.a.v. het personeel in geval van quarantaine, hoogrisicocontact, sluiting van een school, enz. Er werd steeds gestreefd naar een gelijke behandeling van het statutaire en contractuele personeel.

 

Sinds januari 2022 heeft het lokale bestuur de eerste personeelsaanvragen voor opvang van een in quarantaine geplaatst kind ontvangen.

In het besluit van de Vlaamse Regering (12/03/2021) werd het quarantaineverlof gecreëerd voor statutaire personeelsleden ter compensatie van de sluiting van scholen en opvangcentra en voor personeelsleden die in quarantaine moeten zonder zelf ziek te zijn. Dat verlof wordt toegekend als er geen oplossing kan gevonden worden via telewerk of de opname van andere verloven of meeruren en gaat gepaard met een weddevermindering (tot 80% van het brutoloon).

Voor de contractuele personeelsleden wordt in deze gevallen beroep gedaan op het stelsel van tijdelijke werkloosheid.

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse Regering houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 (12/03/2021).

 

Advies

Advies BOC 24/03/2022: akkoord met het voorstel

 

Motivatie

Maatregelen in geval van quarantaine met quarantainegetuigschrift:

 

  1. Voltijds telewerk mogelijk binnen huidig takenpakket (mits akkoord diensthoofd)
    1. Ja = Oké
    2. Nee = Stap 2
  2. Werknemers krijgt ander takenpakket waardoor telewerk mogelijk is (mits akkoord diensthoofd)
    1. Ja = Oké
    2. Nee = Stap 3
  3. Werknemer neemt vrijwillig verlof/meeruren op
    1. Ja = Oké
    2. Nee = Stap 4
  4. Schriftelijke bevestiging van werknemer dat hij geen beroep doet op de voorgaande stappen
    1. Contractueel = tijdelijke werkloosheid met compensatie
    2. Statutair = dienstvrijstelling

 

Maatregel in geval van sluiting school, klas, kinderdagverblijf of centrum voor opvang gehandicapte persoon:

- Contractueel = tijdelijke werkloosheid met compensatie

- Statutair =  dienstvrijstelling

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad besluit om in het geval van quarantaine met quarantainegetuigschrift, sluiting van een school, klas, kinderdagverblijf of centrum voor opvang gehandicapte persoon een compensatie toe te kennen aan het contractuele personeelslid tot aan zijn normale nettoloon; het statutaire personeelslid krijgt dienstvrijstelling.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

7. BESLOTEN ZITTING

Titel

Personeelsdienst

Dienst

Personeelsdienst

Stemming

Goedgekeurd met 20 stemmen voor bij 2 stemmen tegen bij 1 onthouding

 

 

Feiten en context

Met ingang van 01/04/2009 werd J R aangesteld als statutair.

 

Op 27/01/2022 liet J R weten dat zij definitief haar prestaties wenst te verminderen tot 50%. 

 

Juridische gronden

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (BVR RPR)

        Rechtspositieregeling gemeente- en OCMW-personeel.

 

Advies

/

 

Motivatie

Conform art. 106 van het BVR RPR kunnen enkel de volgende zaken aanleiding geven tot de definitieve ambtsneerlegging van het statutaire personeelslid:

        het vrijwillige ontslag

        de definitief vastgestelde beroepsongeschiktheid na de ongunstige tussentijdse evaluatie of eindevaluatie van de proeftijd

 

Los daarvan, kan het bestuur besluiten, als deze hiermee akkoord gaat, om de prestaties/het aanstellingsvolume van de statutair in dit geval definitief te verminderen. Een statutaire aanstelling is een eenzijdige aanstelling, die steeds door de aanstellende overheid wordt toegekend voor een bepaald volume. Indien het bestuur ermee akkoord gaat om de prestaties van de statutair te verminderen, is dit in feite een wijziging van zijn/haar aanstellingsvolume. Hiertoe dient in de raad een beslissing te worden genomen wordt waarbij men akkoord gaat met de prestatievermindering op vraag van het personeelslid (de raad kan, mits motivatie, ook weigeren om de prestatievermindering te aanvaarden).

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om op vraag van J R, haar aanstellingsvolume definitief te verminderen tot 50% en dit met ingang vanaf 01/10/2022.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

8. BESLOTEN ZITTING

Titel

Informatieveiligheid - Veiligheidsscan 2021-2022

Dienst

ICT

Stemming

Goedgekeurd met 22 stemmen voor bij 1 onthouding (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

Informatie is een bedrijfsmiddel dat, net als andere belangrijke bedrijfsmiddelen, waarde heeft voor een organisatie en voortdurend op een passende manier beveiligd dient te zijn.

 

Informatiebeveiliging beschermt informatie tegen een breed scala aan bedreigingen, om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen, de schade voor de organisatie te minimaliseren en het rendement op investeringen en de kansen van de organisatie te optimaliseren.

 

Informatie komt in veel vormen voor: het kan afgedrukt of geschreven zijn op papier, elektronisch opgeslagen zijn, per post of via elektronische media worden verzonden, getoond worden in films of de gesproken vorm aannemen.

 

Welke vorm de informatie ook heeft, of op welke manier ze ook wordt gedeeld of verzonden, ze dient altijd passend beveiligd te zijn.

 

Informatie beveiliging wordt gekarakteriseerd als het waarborgen van :

 

        Vertrouwelijkheid: Waarborgen dat informatie alleen toegankelijk is voor degene die hiertoe geautoriseerd zijn

        Integriteit: Het waarborgen van de correctheid en de gevoeligheid van de informatie en verwerking.

        Beschikbaarheid: Waarborgen dat geautoriseerde gebruikers op de juiste momenten tijdig toegang hebben tot informatie en aanverwante bedrijfsmiddelen.

 

Informatiebeveiliging wordt bereikt door een passende verzameling beveiligingsmaatregelen in te zetten, bijvoorbeeld beleid, gedragsregels, procedures, organisatiestructuren en softwarefuncties.

 

Deze beveiligingsmaatregelen dienen te worden vastgesteld in een veiligheidsplan om te waarborgen dat de specifieke beveiligingsdoelstellingen van de organisatie worden bereikt. Dit plan dient confidentieel behandeld te worden.

 

 

Juridische gronden

Art. 40 en 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming - GDPR-wetgeving

Gemeenteraad van 10/09/2020: Goedkeuring veiligheidsplan 2020

 

Motivatie

Het veiligheidsplan, als document van het veiligheidsbeleid, dient jaarlijks ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Zie bijlage.

 

Financiële gevolgen

N.v.t.

 

Besluit

 

Op de zitting wordt een amendement voorgesteld door het college van burgemeester en schepenen nl.: de titel wordt aangepast naar "veiligheidsscan 2021-2022" en het besluit wordt aangepast als volgt: "de gemeenteraad neemt kennis van de veiligheidsscan 2021-2022 m.b.t. informatieveiligheid en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen een actieplan op te stellen ter remediëring".

 

Dit amendement wordt goedgekeurd met 22 stemmen voor bij 1 onthouding (Driss Fadoul).

 

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de veiligheidsscan 2021-2022 m.b.t. informatieveiligheid en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen een actieplan op te stellen ter remediëring.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 maart 2022

 

9. BESLOTEN ZITTING

Titel

Informatieveiligheidsbeleid - update 2021-2022

Dienst

ICT

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 2 onthoudingen (Marc Installé en Jan Dauchy)

 

 

Feiten en context

Informatie is een bedrijfsmiddel dat, zoals andere belangrijke bedrijfsmiddelen, een belangrijke

waarde vertegenwoordigt en dus op gepaste wijze beschermd moet worden. Een beleid voor

Informatieveiligheid beschermt deze informatie tegen een brede waaier van bedreigingen om de

continuïteit van het bestuur te verzekeren, eventuele schade te beperken en maximaal bij te dragen

tot resultaten en opportuniteiten.

Informatieveiligheid wordt geschetst als het verzekeren van vertrouwelijkheid, integriteit,

beschikbaarheid en auditeerbaarheid met betrekking tot de informatie. Dit geldt voor alle vormen

van informatie, zowel in niet-tastbaar (elektronisch) als tastbaar (papier) formaat. Bijkomend zal de

informatieveiligheid middelen aanreiken om vervalste informatie te weerleggen en weerlegging van

legitieme informatie onmogelijk te maken.

De informatisering van de instellingen van de federale en Vlaamse overheid, alsook de sociale

zekerheid en de toenemende samenwerking bieden immers enorme verbeteringen op het vlak van

effectiviteit en efficiëntie, maar tegelijkertijd worden er ook nieuwe risico’s gelopen. Het

onderhouden en verbeteren van de informatieveiligheid is dus van essentieel belang voor het

verzekeren van de naleving van de wet, maar ook voor de continuïteit van de werking van het

bestuur en het imago ervan.

Informatieveiligheid moet steunen op een lagenmodel waar verschillende maatregelen

complementair zijn. De veiligheid die kan bereikt worden met technische middelen is slechts één van

die lagen. Ze moet ondersteund worden door een geschikt beheer en een integer gebruik van alle

bedrijfsmiddelen. Cruciaal voor een goede informatiebeveiliging is dus de deelname van alle

personeelsleden van het bestuur en de ondersteuning van het dagelijks bestuur. Ook de bijdrage van

derden (bv. leveranciers, externe medewerkers, …) is belangrijk.

 

Juridische gronden

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 2016

Gemeenteraad van 20/06/2019: Goedkeuring informatieveiligheidsbeleid

 

Motivatie

Het beleid voor Informatieveiligheid (Information Security Policy) van het bestuur is van toepassing

op alle ontwikkelde, operationele en toekomstige informatiesystemen van het bestuur. Het is ook van toepassing op alle personeelsleden en raadsleden, evenals op alle externe krachten die tijdelijk of voor onbepaalde duur werkzaam zijn binnen of voor het bestuur. Aanvullende maatregelen kunnen toepasselijk zijn op personeelsleden die op semipermanente (deeltijdse) basis afgevaardigd worden naar andere besturen.

Het informatieveiligheidsbeleid is een dynamisch document. Doorheen het jaar worden er aanpassingen gedaan en het herwerkte document dient opnieuw te worden voorgelegd aan de OCMW-raad.

Tot 2021 is het informatieveiligheidsbeleid voor gemeente en OCMW opgesteld in 2 aparte documenten, vanaf 2022 zal dit een gezamenlijk document worden.

Informatieveiligheidsbeleid - update 2021-2022: zie bijlage

 

Financiële gevolgen

N.v.t.

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de update van het informatieveiligheidsbeleid - 2021-2022 goed.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2022