GEMEENTE WEMMEL

Gemeenteraad donderdag 24 november 2022

 

Notulen

 

 

Aanwezig :

Veerle Haemers, voorzitter; Walter Vansteenkiste, burgemeester; Monique Van der Straeten, Christian Andries, Roger Mertens, Vincent Jonckheere, schepenen; Didier Noltincx, Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Said Kheddoumi, Laura Deneve, Marc Installé, Gil Vandevoorde, Driss Fadoul, Houda Khamal Arbit, Carol Delers, Glenn Vincent, Jan Dauchy, raadsleden; Audrey Monsieur, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd :

 

Raf De Visscher, schepen; Céline Mombeek, raadslid;

 

Vanaf punt 8 verlaat raadslid Sven Frankard de zitting.

Vanaf punt 9 is raadslid Sven Frankard aanwezig.

 

 

Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

1.

Titel

Notulen van de gemeenteraad van 20/10/2022

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 22 stemmen voor bij 1 stem tegen (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

/

 

Juridische gronden

         Art. 32, 277 en 278 decreet lokaal bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 20/10/2022 goed.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

2.

Titel

Gemeentelijke saneringstarieven 2023

Dienst

Financiën

Stemming

Goedgekeurd met 17 stemmen voor bij 3 stemmen tegen (Didier Noltincx, Said Kheddoumi en Marc Installé) bij 3 onthoudingen (Roger Mertens, Driss Fadoul en Houda Khamal Arbit)

 

 

Feiten en context

Op 3 oktober 2022 heeft de gemeente een schrijven ontvangen van Farys met de vraag om de gemeentelijke saneringstarieven voor 2023 te bepalen.

 

De integrale drinkwaterprijs kan onderverdeeld worden in 3 tarieven:

- Het niet-huishoudelijk vlak tarief

- Het huishoudelijk basistarief

- Het huishoudelijk comfortarief

 

Het huishoudelijk basistarief wordt toegepast voor het waterverbruik tot 30 m³ per wooneenheid + 30 m³ per bewoner per jaar. Bij hoger verbruik wordt het huishoudelijk comforttarief toegepast.

 

Elk tarief van de integrale drinkwaterprijs bestaat uit 3 componenten:

- Het tarief van het drinkwater. Dit is de prijs voor de productie en levering kraantjeswater.

- De gemeentelijke saneringsbijdrage. Dit is de kost voor het afvoeren en inzamelen van het afvalwater via de riolering.

- De bovengemeentelijke saneringsbijdrage. De kost voor de zuivering van het afvalwater in de zuiveringsstations.

 

Het is de gemeente die de gemeentelijke saneringsbijdrage moet bepalen voor 31 december van het huidige jaar, zodat Farys de integrale drinkwaterprijs voor het komende jaar tijdig kan aanpassen.

 

De saneringsbijdrage komt toe aan Farys en wordt aangewend om het huidige rioleringsnetwerk te onderhouden, vernieuwen en uit te breiden. Indien de saneringsbijdrage niet voldoende is om deze werkzaamheden uit te voeren, zal de gemeente het tekort moeten financieren.

 

De gemeente opteert om het decretale maximum toe te passen voor de huishoudelijke tarieven, zoals reeds in 2021 en 2022 het geval was. Dit betekent dat op de bovengemeentelijke bijdrage een vermenigvuldigingscoëfficient wordt toegepast van 1,4 (onder voorbehoud van een decretale aanpassing).

 

Farys voorziet in haar toelichtingsnota van het tariefplan 2023-2028 dat de bovengemeentelijke bijdrage de komende jaren gelijk zal blijven aan het tarief dat ook in 2022 werd toegepast. Dit wil zeggen dat ook het gedeelte van de gemeentelijke bijdrage in de drinkwaterprijs voor de inwoners gelijk zal blijven.

 

Vandaag bedraagt de saneringsbijdrage ongeveer 842 000€ per jaar, voor 2023 wordt een gelijkaardig bedrag van verwacht (Aquario rapportering).

 

In 2020 waren er 236 gemeenten in Vlaanderen die het decretale maximum hanteerden als gemeentelijke saneringsbijdrage. 64 gemeenten hanteerden een ander tarief.

 

Farys rapporteert per kwartaal voor welke werkzaamheden de gemeentelijke saneringsbijdrage aangewend wordt. Het is nu al duidelijk dat er een tekort zal optreden om alle werken te kunnen uitvoeren en financieren met de inkomsten uit de saneringsbijdrage. Daarom is het van belang om de saneringsbijdrage op het decretale maximum te behouden.

 

 

Juridische gronden

/

 

Advies

De gemeentelijke saneringsbijdrage behouden op het decretale maximum.

 

 

Motivatie

Behouden van de gelijkschakeling van het tarief met de andere gemeentebesturen.

Het behoud van het decretale maximum is aangewezen om het nodige onderhoud en de geplande investeringen te kunnen verwezenlijken aan het rioleringstelsel in Wemmel. Zelfs dan zal er een tekort optreden om alle geplande werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

 

Immers : Wemmel heeft 74,35km riolering te beheren. Dit beheer omvat zowel exploitatiekosten als investeringskosten.

 

De exploitatiekosten omvat de werking van pompstations, reinigingen en onderhoudskosten en bedragen maandelijks € 31.000 of € 370.000 op jaarbasis.

 

De investeringskosten omvatten de noodzakelijke vernieuwingen van het rioolstelsel.

 

Specifiek voor de volgende jaren 2022-2027 werd er door de gemeente Wemmel een investeringsprogramma voor rioolwerken opgemaakt voor een totaal bedrag van 13 369 017.27€

 

De inkomsten ingevolge de saneringsbijdragen voor de volgende zes jaar zullen 5 054 850€ bedragen.

 

Er wordt een bedrag van 4 689 111.15€ aan te ontvangen subsidies geraamd over deze periode.

 

Dit betekent dat er netto een tekort zal ontstaan van 5 845 056.12€.

 

Op basis van het zoneringsbesluit (besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen, gewijzigd door het besluit van de Vlaamse Regering van 21 maart 2014) is de gemeente verplicht om in te staan voor de sanering van afvalwater op gemeentelijk niveau. Aquafin staat in voor de sanering op bovengemeentelijk niveau.

 

Het zoneringsplan geeft tot op huisniveau weer wat de maatregelen zijn die burger en gemeente moeten treffen.

Er zijn verschillende zones :

1. Centraal gebied: er is reeds geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering.

2. Collectief geoptimaliseerd buitengebied: er is recent riolering aangelegd en die is aangesloten op een waterzuivering.

3. Collectief te optimaliseren buitengebied: er is riolering gepland of er is riolering aanwezig maar die is nog niet aangesloten op een waterzuivering.

4. Individueel te optimaliseren buitengebied: er is geen riolering voorzien. Het afvalwater moet individueel gezuiverd worden met een IBA.

 

Zoneringsplan Wemmel : Veel centraal gebied - weinig te optimaliseren buitengebied = riool nog aan te leggen door de gemeente en hier en daar zuivering door eigen IBA.

 

Wemmel heeft momenteel een zuiveringsgraad van 99 % (https://www.vmm.be/data/riolerings-en-zuiveringsgraden/riolerings-en-zuiveringsgraden-pergemeente.pdf).

 

De projecten die nog moeten worden uitgevoerd (straten waar nog een riool moet worden voorzien) zijn opgenomen in een gebiedsdekkend uitvoeringsplan. Dit heeft tot doel om te komen tot een zuiveringsgraad van 100%. Concreet voor Wemmel : Molenweg, Roelantslaan, P Benoitlaan, Verrijck en Hammestraat. (Prijzen en data gekend) Op Hammestraat na zijn deze studies ook effectief gestart iswm FARYS - gemeentelijk rioolbeheerder. Hammestraat is niet opgestart want dit is een bovengemeentelijk project waarvan het initiatief zal uitgaan van Aquafin.

 

Buiten de sanerings- en zuiveringswerken is er ook de verplichting de opmaak van hemelwaterplannen, het beheer van waterlopen, maatregelen tegen droogte en tot bevordering van het grondwaterpeil, maatregelen in het kader van de Blue Deal, .. … Het is op deze wijze dat ook via de saneringsbijdrage het project Natte Natuur kan worden gefinancieerd met de saneringsbijdrage.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Op de zitting wordt een amendement voorgesteld door Marc Installé nl. het basistarief verlagen van 1.4832 €/m³ naar 0€.

 

Dit amendement wordt niet goedgekeurd met 6 stemmen voor (Roger Mertens, Didier Noltincx, Said Kheddoumi, Marc Installé, Driss Fadoul, Houda Khamal Arbit) bij 17 stemmen tegen (Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Christian Andries, Vincent Jonckheere, Veerle Haemers, Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Laura Deneve, Gil Vandevoorde, Carol Delers, Glenn Vincent, Jan Dauchy).

 

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om het tarief voor de gemeentelijke saneringsbijdrage te behouden op het decretale maximum voor 2023.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

3.

Titel

Retributiereglement huishoudelijk afval 2023-2025

Dienst

Financiën

Stemming

Goedgekeurd met 17 stemmen voor bij 6 onthoudingen (Roger Mertens, Didier Noltincx, Said Kheddoumi, Marc Installé, Driss Fadoul en Houda Khamal Arbit)

 

 

Feiten en context

 

Voor de afvalfracties die worden ingezameld op het betalend gedeelte van het recylcagepark wenst het gemeentebestuur over te gaan tot een aanpassing van de tarieven in de richting van de uniforme tarieven die Intradura wil bekomen inzake intergemeentelijke recyclageparken.

 

Wegens stijging van de verkoopprijs van compostvaten van Intradura naar de gemeenten (€57,60 ipv €37.39) is ook een aanpassing van de verkoopprijs naar onze inwoners aangewezen.

 

 

Juridische gronden

- Grondwet art 41, 162 en 1704

- Decreet van 23/12/2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet)

- Besluit van de Vlaamse regering van 17/12/2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), in het bijzonder art. 3.4.8.1. en art. 4.3.1

- Decreet Lokaal Bestuur van 22/12/2017 art 40-41

- Besluit CBS van 9/9/21 betreffende de voorstellen tot aanpassing retributietarieven recyclagepark

- Besluit gemeenteraad van 19/05/2022 betreffende de goedkeuring van het retributiereglement huishoudelijk afval 2022-2025

- Besluit gemeenteraad van 24/11/2022 betreffende de aanpassing van de politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval

 

 

 

Advies

Advies vanuit de dienst omgeving (milieu): de opsplitsing van de fracties op het betalend gedeelte van het recyclagepark in twee categorieën komt neer op een goedkopere categorie voor al het recycleerbaar afval (waaronder groenafval) en een duurdere categorie voor niet recyclaarbaar afval (grofvuil). Dit gedifferentieerd tarief zal het sorteren verder aanmoedigen.

 

 

 

Motivatie

 

De afvalfracties die worden ingezameld op het betalend gedeelte van het recyclagepark:

Het college had in de zitting van 9/9/21 haar voorkeur uitgesproken voor aanpassing van de tarieven volgens  optie 6 van de mogelijke opties aangezien deze de beste kostendekkingsgraad geeft voor het bestuur. Ondanks het feit dat er binnen Intradura nog geen definitieve beslissing is genomen, wenst het bestuur deze tarieven alvast toe te passen voor Wemmel.

 

Compostvaten:

Aangezien de verkoopprijs van Intradura naar de gemeenten voor compostvaten is gestegen  (€57,60 ipv €37,39) is een aanpassing van de  verkoopprijs naar onze inwoners aangewezen. Momenteel betaalt men €10 voor een compostvat. Voor de aanpassing zijn er 2 opties:

- gemeente subsidieert een vergelijkbaar percentage à nieuwe prijs €15

- gemeente subsidieert een vergelijkbaar bedrag à nieuwe prijs €30

Om voor de gemeente de kost gelijk te houden wordt er gekozen voor optie 2.

 

Financiële gevolgen

In het meerjarenplan 2020-2025 zijn de volgende budgetten gelinkt aan dit reglement voorzien voor 2023-2025:

- op budgetsleutel 0300-00-70200014 verkoop zakken/klevers/recipiënten: 500.000 euro per jaar

- op budgetsleutel 0820-00-70400008 toegangsgelden recyclagepark: 80.000 euro per jaar

 

Besluit

 

Op de zitting wordt een amendement voorgesteld door Erwin Ollivier nl. in artikel 4.3 de prijs van het compostvat verlagen van 30€ naar 20€.

Dit amendement wordt goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.

 

Er wordt een tweede amendement voorgesteld door Marc Installé nl. artikel 4.1§5 wijzigen:

"Voor het ophalen en verwerken van GFT wordt een retributie geheven ten bedrage van:

€1,00 voor een zak met een inhoud van 60 liter verlagen naar in 0.6€

€0,50 voor een zak met een inhoud van 30 liter verlagen naar in 0.3€

€0,25 voor een zak met een inhoud van 15 liter verlagen naar in 0.15€"

 

Dit amendement wordt niet goedgekeurd met 6 stemmen voor (Roger Mertens, Didier Noltincx, Said Kheddoumi, Marc Installé, Driss Fadoul, Houda Khamal Arbit) bij 16 stemmen tegen (Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Christian Andries, Vincent Jonckheere, Veerle Haemers,  Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Laura Deneve, Carol Delers, Glenn Vincent, Jan Dauchy) bij 1 onthouding (Gil Vandevoorde)

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het retributiereglement voor huishoudelijk afval goed voor de periode 2023-2025.

 

Retributiereglement voor huishoudelijk afval

 

Datum goedkeuring gemeenteraad:  24/11/2022
Datum publicatie website:   30/11/2022

 

Artikel 1 - heffingstermijn

Vanaf2023 tot en met 2025 wordt een retributie geheven voor huishoudelijk afval.

 

Artikel 2 - verschuldigde

De retributie voor de inzameling van huishoudelijk afval is verschuldigd door de eigenaar van
het afval.

 

Artikel 3 - definities

Volgende definities worden in dit retributiereglement gebruikt:

        PMD: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons

        GFT: groenten-, fruit- en tuinafval

 

Artikel 4 - tarief

 

Artikel 4.1. - Voor de ophalingen aan huis

§1. Voor het ophalen en verwerken van restafval wordt een retributie geheven ten bedrage
van:

        €2,00 voor een zak met een inhoud van 60 liter

        €1,00 voor een zak met een inhoud van 30 liter

        €0,50 voor een zak met een inhoud van 15 liter

door INTRADURA verstrekt.

§2. Voor het ophalen en verwerken van PMD wordt een retributie geheven ten bedrage van:

        €0,15 voor een zak met een inhoud van 60 liter

        €0,25 voor een zak met een inhoud van 100 liter

door INTRADURA verstrekt.

§3. Voor het ophalen en verwerken van grof vuil wordt een retributie geheven ten bedrage
van:

        €0,26/kg

§4. Voor het ophalen van matrassen wordt een retributie geheven ten bedrage
van:

        €0,10/kg

§5. Voor het ophalen en verwerken van GFT wordt een retributie geheven ten bedrage van:

        €1,00 voor een zak met een inhoud van 60 liter

        €0,50 voor een zak met een inhoud van 30 liter

        €0,25 voor een zak met een inhoud van 15 liter

door INTRADURA verstrekt

        een GFT-keukenemmertje door de gemeente verstrekt is gratis.

 

§6. Voor het ophalen en verwerken van snoeihout wordt een retributie geheven ten bedrage
van:

        € 25 per begonnen 2m³

§7. Voor het ophalen en verwerken van asbestafval wordt een retributie geheven ten bedrage van :

        € 30,00 voor een plaatzak (1m³)

        € 30,00 voor een kuubzak (1m³)

        € 170,00 voor een container (12m³)

door Intradura verstrekt en geïnd

met een maximum van 6 zakken (plaatzakken en/of kuubzakken) of 1 container per jaar per adres

 

Artikel 4.2 - Voor de inzameling op het recyclagepark

 

§1. Voor de afvalfracties die worden ingezameld op het gratis gedeelte van het recyclagepark
is geen retributie verschuldigd. Deze afvalfracties worden opgesomd in de politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval.

 

§2. Voor de afvalfracties die worden ingezameld op het betalend gedeelte van het
recyclagepark:

        Categorie 1: €0,08/kg

        Categorie 2: €0,30/kg

De indeling van de categorieën is opgenomen in de politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval.

 

§3. Voor asbest is er een vrijstelling van retributie voor de eerste 200kg die wordt
aangebracht.

 

§4. Het inleveren van matrassen is gratis.

 

§5. De afhaling van houtsnippers is gratis.

 

Artikel 4.3 - Voor afvalpreventie

Voor de aankoop van :

        Compostvaten : €20

        Compostbakken : €50

 

Artikel 4.4 - Voor het deponeren in afvalstraten

 

§1. Voor het deponeren van restafval wordt een retributie geheven ten bedrage
van:

        €0,60 per gebruik met een maximum van 30 liter

 

§2.    Het deponeren van glas en papier & karton is gratis.

 

Artikel 5 - betalingsvoorwaarden

De retributie wordt betaald:

        bij het aanschaffen van de zakken/containers voor de in artikel 4.1. § 1, 2, 5 en 7 en in artikel 4.3. bepaalde gevallen;

        op het moment van de ophaling voor de in artikel 4.1. § 3, 4 en 6 bepaalde gevallen

        bij het verlaten van het betalend gedeelte van het recyclagepark voor de in artikel
4.2.§2 bepaalde gevallen

        op het moment van deponeren voor de in artikel 4.4 §1 bepaalde gevallen

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

4.

Titel

Aanpassing politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval

Dienst

Milieudienst

Stemming

Goedgekeurd met 17 stemmen voor bij 6 onthoudingen (Roger Mertens, Didier Noltincx, Said Kheddoumi, Marc Installé, Driss Fadoul en Houda Khamal Arbit)

 

 

Feiten en context

Papier en karton:

De Raad van Bestuur van Intradura besliste om vanaf januari 2023 niet één keer per maand maar om de 4 weken papier en karton aan huis op te halen zodat er op een jaar één extra ophaling gebeurt.

 

Recyclagepark

- matrassen moeten verplicht op het gratis gedeelte van het recyclagepark worden ingezameld

- door de uitbreiding van de PMD zak moeten alle plasticverpakkingen verplicht bij PMD worden ingezameld. Wat overblijft zijn harde plastics die een veel lagere verwerkingsprijs hebben.

- OVAM raadt aan om de afvalsoorten op het betalend gedeelte van het recyclagepark in te delen in twee categoriën: recycleerbare en niet-recycleerbare afvalstoffen

 

Zwerfvuil

De gemeente is ingestapt in een coachingtraject van Mooimakers over zwerfvuil en sluikstort. Naast de algemene aanpak zijn daarbij hondenpoep en peuken aangegeven als aan te pakken probleemfracties.

Handhaving hierrond is niet eenvoudig en beperkt zich in de praktijk tot de controle van het bijhebben van een recipiënt om te voorkomen dat dit zwerfvuil wordt. Dit was nog niet opgenomen in het gemeentelijk afvalreglement noch in het algemeen politiereglement.

 

Om de verantwoordelijkheid van de netheid van de omgeving van inrichtingen die tabaksproducten, voedingsmiddelen of drank verkopen te leggen bij de uitbaters ervan, beveelt OVAM aan om hen te verplichten de omgeving net te houden binnen een straal van 25meter.

 

 

Juridische gronden

        Besluit gemeenteraad van 21/05/2015 houdende goedkeuring van de politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval

        Besluit gemeenteraad van 19/05/2022 houdende aanpassing politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval

        Besluit van college van burgemeester en schepenen van 25/03/21: goedkeuring actieplan coachingtraject

        Materialendecreet

        Vlarema

 

 

Advies

Dienst lokale economie:

        gaat mee in de idee dat de handelaars mee zorgen voor het mooimaken/houden van de eigen buurt

        een perimeter van 25m is groot. Dit is haalbaar waar verschillende handelszaken naast elkaar liggen en zo ieder voor de eigen handelszaak opruimt, maar het probleem zou zich kunnen stellen bij detailhandel die geïsoleerd ligt.

        wat handhaving betreft graag een periode van overgang op te nemen of een zachte handhaving toe te passen

        wat betreft artikel 7 over de te voorziene recipiënten graag rekening houden met een aandachtspunt van het coachingtraject van de dienst economie nl. de beeldkwaliteit van de straten

 

 

Motivatie

De wijzigingen dienen in het reglement te worden ingeschreven:

- vierwekelijkse ophaling van papier en karton

- matrassen en harde plastics op het recyclagepark

 

De gemeente wil inzetten op een propere en nette gemeente. De voorgestelde artikels in verband met zwerfvuil, hondenpoep en peuken kunnen daarin een bijdrage leveren.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Op de zitting wordt een amendement voorgesteld door Marc Installé nl. in afdeling 7 - artikel 9ter - het woord "assen" verwijderen:

"Bij roken van tabaksproducten in de openbare ruimte is het verplicht de peuken en assen die daarbij ontstaan, op te vangen in een zakasbakje (een draagbare asbak voor de opvang van peuken en assen van tabaksproducten)

 

Dit amendement wordt niet goedgekeurd met 6 stemmen voor (Roger Mertens, Didier Noltincx, Said Kheddoumi, Marc Installé, Driss Fadoul, Houda Khamal Arbit) bij 15 stemmen tegen (Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Christian Andries, Vincent Jonckheere, Veerle Haemers,  Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard,  Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Laura Deneve, Gil Vandevoorde,  Carol Delers, Glenn Vincent, Jan Dauchy) en 2 onthoudingen (Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden).

 

Artikel 1 - zwerfvuil

Artikel 7 van het afvalreglement wordt aangepast naar het modelreglement van OVAM en wordt:

'§1.De uitbater van een inrichting (horeca, take away, winkels,…), ook tijdelijke (markten, kermissen, braderijen,…) die tabaksproducten, voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt dient op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamelrecipiënten te voorzien en in te staan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.

 

§2. De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke recipiënten. Deze inzamelrecipiënten moeten voorzien zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.

 

§3. De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente worden bepaald.

 

§4. De uitbater dient de inzamelrecipiënten zelf tijdig te ledigen en de recipiënten, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein te houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft en dit in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting.'

 

 

Artikel 2 - hondenpoep

Aan hoofdstuk I wordt afdeling 6 - afval van huisdieren, artikel 9bis toegevoegd:

' Onverminderd de bepalingen van artikel 109 van het Algemeen Politiereglement zijn de begeleiders van kleine huisdieren verplicht steeds een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het verzoek van de toezichthouder getoond te worden.'

 

 

Artikel 3 - peuken

Aan hoofdstuk I wordt afdeling 7 - zakasbakjes, artikel 9ter toegevoegd:

'Bij roken van tabaksproducten in de openbare ruimte is het verplicht de peuken en assen die daarbij ontstaan, op te vangen in een zakasbakje (een draagbare asbak voor de opvang van peuken en assen van tabaksproducten) of in een daartoe voorzien recipiënt. Het zakasbakje dient op het verzoek van de toezichthouder getoond te worden.'

 

Artikel 4 - papier en karton

Artikel 17§1 van het afvalreglement wordt als volgt gewijzigd:

' Het papier en karton wordt vierwekelijks ingezameld langs de straten, wegen en pleinen waar de ophaling is ingericht, op de door het college van burgemeester en schepenen bepaalde dagen.'

 

Artikel 5 - recyclagepark

§1. In de lijst van gratis fracties wordt 'gemengde plastics' vervangen door 'harde plastics' en wordt 'matrassen' toegevoegd.

§2. De betalende fracties worden ingedeeld in twee categorieën waarbij enkel grof vuil deel uitmaakt van categorie 2.

 

Artikel 6

Deze wijzigingen van het afvalreglement gaan in vanaf 1 januari 2023.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

5.

Titel

Goedkeuring Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.0

Dienst

Patrimonium

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 2 onthoudingen (Said Kheddoumi en Marc Installé)

 

 

Feiten en context

 

De gemeenteraad van Wemmel ondertekende op 19 november 2020 het burgemeestersconvenant. Hierdoor heeft de gemeente zich geëngageerd om binnen de twee jaar een actieplan voor duurzame energie en klimaat (SECAP - Sustainable Energy and Climate Action Plan) op te stellen.

 

De gemeenteraad van Wemmel ondertekende op 28/10/2021 het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Door deze ondertekening engageert de gemeente Wemmel zich om :

● Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

● Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

● Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

● Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

● Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

● Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

● Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

 

Het gemeentelijk klimaatplan - SECAP werd op 15 september 2022 door de gemeenteraad goedgekeurd.

 

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55-pakket.

 

Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid (zie hieronder) naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld:

 

Lokale besturen engageren zich om:

 

        De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit;

        De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023;

        Geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA;

        Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven:

        Nieuwe uitdaging onder werf 2:

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

        De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024

        Nieuwe uitdaging onder werf 3

        1,5 in plaats van 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

 

De Vlaamse overheid engageert zich tot:

        Territoriaal coördinatorschap door Vlaanderen (VR 2022 2502) voor het Europese Burgemeestersconvenant om o.a. technische en strategische bijstand aan ondertekende gemeenten te verlenen voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun actieplannen voor duurzame energie en klimaat (SECAPS);

        Het faciliteren van praktijkoplossingen voor een kwalitatieve ruimtelijke implementatie van het LEKP, het benutten van de synergiën tussen de 4 werven en via een werkplatform met 2.0-ondertekenaars gedetecteerde drempels oppakken. De Vlaamse Regering engageert zich voor een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein;

        In plaats van een apart sloopbeleidsplan, kan de renovatiedoelstelling (residentieel en niet-residentieel) worden voorbereid door een geïntegreerde lange termijn lokale renovatiestrategie. Het Netwerk Klimaat van VVSG zal hier een ondersteunende start-analyse voor laten opmaken (timing: begin 2023);

        Verder bouwend op de start-analyse van het Netwerk Klimaat wordt een ‘Wijkrenovatietool’ aangeboden aan lokale besturen en hun partners om collectieve renovatietrajecten data-gestuurd te concretiseren en op te volgen t.e.m. uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren;

        Versterking van de basisfinanciering van energiehuizen;

        De invoering van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’  en de versterking van het noodkoopfonds. Zo wordt er gestreefd naar een evenwichtige mix van het activeren van privaat kapitaal door financieringsinstrumenten (premies (waaronder de EPC-labelpremie) en langlopende leningen met incentives voor diepgaande renovaties via het renteloze renovatiekrediet (via banken) of de energielening+ (via energiehuizen)), ontzorging (door energiehuizen en BENOvatiecoaches) en verplichtingen (zoals de niet-residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/22 en residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/23, publieke en overheidsgebouwen moeten een minimaal EPC-label behalen tegen 2028 en alle niet-residentiële gebouwen tegen 2030 );

        Blijvend in te zetten op het ondersteunen van de lokale besturen bij het realiseren van state of the art fietsinfrastructuur;

        De noodzaak voor een taxshift tussen de energievectoren (elektriciteitsfactuur verlichten door kosten door te schuiven naar fossiele energiedragers) heeft de Vlaamse Regering principieel ondersteund. Eerste stappen hiertoe zijn ondernomen (opkoop groenestroomcertificaten bij de netbeheerders, schrappen kost openbare verlichting, vergoeding REG-premies via de Vlaamse Veerkrachtmiddelen en de kost voor de minimale levering aardgas). Het blijft desalniettemin de expliciete ambitie van minister Zuhal Demir, en de voltallige Vlaamse Regering, om de inspanningen continu verder te zetten zodat er zoveel mogelijk bijkomende kosten uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald. De Vlaamse Regering stelt voor om in samenwerking met de Federale overheid een samenwerkingsovereenkomst uit te werken om een sociaal rechtvaardige taksshift door te voeren van elektriciteit naar de verschillende fossiele energiedragers waarbij gemiddeld de energiekost van huishoudens en ondernemingen niet stijgt. Hierbij wordt gedacht aan oplossingen, zoals een uitzondering op de non bis in idem-wet. Een precedent hiervan vinden we terug in de gehanteerde methode voor de minerale olie. Hiervoor zal overleg worden opgestart met het federale beleidsniveau en rekening gehouden worden met Europese beleidsinitiatieven. VVSG zal frequent op de hoogte worden gehouden. Het is ook in dit kader dat aan de lokale besturen gevraagd wordt de heffing op de ELIA-elektriciteitsmasten af te bouwen, gezien hierdoor ook de elektriciteitsfactuur verlicht wordt met 11 miljoen euro per jaar;

        Een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024. Deze engagementen kunnen binnen de perken van de daarvoor op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voorziene en beschikbare middelen en kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

 

Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente Wemmel aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeldt in LEKP 1.0 met de wijzigingen met betrekking tot Werf 2 en Werf 3.

 

 

Juridische gronden

 

        De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen;

        Het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken;

        De ondertekening van de Burgemeestersconvenant 2030 door de gemeente Wemmel (gemeenteraad van 19 november 2020) aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

        Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

        Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

 Waarbij ook de Vlaamse en lokale overheden  hun verantwoordelijkheid nemen en het goede   voorbeeld geven. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales,                             OCMW’s, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun                                           broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een                             energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark                                           (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed).

        Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van Wemmel op 28/10/2021.

        Het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

        Decreet lokaal bestuur - artikel 2 : “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.”

 

Advies

De gemeente Wemmel ondertekende op 28/10/2021 het Lokaal Energie- en Klimaatpact, Het LEKP 2.0 is een logisch gevolg en verderzetting van het klimaatacties.

De ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 geeft ook recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. een trekkingsrecht. 

 

Motivatie

In onderstaande tabel staan de bijkomstige klimaatdoelstellingen van LEKP2.0 t.o.v. LEK1.0 vet en onderlijnd.

De vertaling van de cijfers voor Wemmel staat tussen haakjes.

 

 

Doelstellingen LEKP1.0

Doelstellingen LEKP2.0

 

Algemeen

Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen gebouwen

 

CO²-reductie van eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015.

(5% per jaar → 40% in 2030)

 

 

 

Geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025

 

 

Tegen 2030 de openbare verlichting verLEDden

(7% per jaar → 100% in 2030)

 

Lokale warmte-en sloop-beleidsplannen op te maken

 

Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

 

Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 3% te realiseren in hun eigen gebouwen

 

CO²-reductie van eigen gebouwen en technische infrastructuur met 55% in 2030 ten opzichte van 2015 + scope uitgebreid naar eigen mobiliteit

(7% per jaar → 55% in 2030)

 

 

Geen nieuwe principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.bt. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA

 

 

Werf 1: Groen

 

Eén boom extra per Vlaming tegen 2030

(2000 bomen per jaar → 16000 in 2030)

 

1/2de meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030 (1000 m haag per jaar → 8000 in 2030)

 

Eén extra natuurgroenperk per 1000 inwoners tegen 2030 (perk van 10m²)

(2 natuurgroenperken per jaar)

 

Geen extra doelstellingen

 

Werf 2: Energie

 

50 collectief georganiseerde energiebesparende renovatiesper 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030

(40 per jaar → 320 in 2030)

 

1 coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners tegen 2030 die samen voor een totaal geïnstalleerd vermogen zorgen van 216 MW vanaf 2021 t.e.m. 2030

(4 per jaar → 16 in 2030)

 

50 collectief georganiseerde energiebesparende renovatiesper 1.000 wooneenheden vanaf 2021 t.e.m. 2030, waarvan 25 fossielvrije renovaties

(40 per jaar waarvan 20 fossielvrij → 320 waarvan 160 fossielvrij in 2030)

 

50 inwoners per 1000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak (met focus op synergie tussen de 4 werven) voor eind 2024

(300 uitnodigingen in 2023)

 

Werf 3:

Mobiliteit

Per 100 inwoners 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (CPE) tegen 2030

(20 per jaar → 160 in 2030)

 

Per 1.000 inwoners 1 toegangspunt voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030

(2 per jaar → 16 in 2030)

 

1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

(2000 m per jaar → 160000 m in 2030)

 

Per 100 inwoners 1,5 (semi-)   

publieke laadequivalenten per 100

inwoners (CPE) tegen 2030

(30 per jaar → 240 in 2030)

 

Werf 4: Water

 

1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

(2000 m² per jaar → 160000 m² in 2030)

 

Per inwoner 1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030

(2000 m³ per jaar → 160000 m³ in 2030)

 

Geen extra doelstellingen

 

 

Financiële gevolgen

 

De Vlaamse overheid engageert zich tot een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024.

 

Deze middelen worden verdeeld onder de ondertekenende gemeenten. Indien alle 300 gemeenten tekenen, ontvangt Wemmel € 19.711 van de 8,75 miljoen in 2022 en 2023. Het LEKP 1.0 werd door 293 gemeenten van de 300. In praktijk zal het bedrag hoger liggen omdat de middelen onder minder gemeenten zullen worden verdeeld. Een coördinator netwerk klimaat van VVSG schatte 20.000 tot 40.000 euro. Op 16 januari 2023 wordt het exacte bedrag gekend gemaakt.

 

Belangrijk is dat de gemeente verplicht is om minstens dezelfde financiële inbreng te doen. Net zoals bij LEKP 1.0 wordt gevraagd om de middelen als co-financiering in te zetten: de totale uitgaven voor klimaatacties dienen minstens het dubbele van de verkregen subsidies te bedragen. Dit wordt geaggregeerd opgevolgd door de BBC-rapportering door uitgaven aan de code ABB-LEKP-2022 te koppelen.

 

Besluit

 

 

Enig Artikel

De gemeenteraad beslist om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

6.

Titel

Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV : weigering

Dienst

Integrale Veiligheid

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Aangetekend schrijven vanwege de N.V. Derby, Waversesteenweg 1100 bus te 1160 Brussel, dd. 30/09/2022 waarbij zij melding maken van hun huidig verkooppunt gelegen te Luitenant Graffplein 8 te willen verplaatsen naar Steenweg op Brussel 39.

 

Voor deze nieuwe uitbating verzoeken ze volgende documenten : 

        Advies van de burgemeester inzake kansspelinrichtingen klasse IV (wedkantoren)

        Convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV

 

Wedkantoren moeten beschikken over een vergunning F2 van de Kansspelcommissie. Om deze vergunning te verkrijgen moeten zij voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder een advies van de burgemeester en het afsluiten van een convenant. 

 

Overeenkomstig artikel 43/4, §1, 4de alinea en 43/5 6° van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichting en de bescherming van de spelers is het convenant sedert 25 mei 2021 vereist bij het indienen van een vraag tot toekenning of hernieuwing van vergunning F2. De wettelijke bepaling luidt als volgt: “Deze convenant moet voorafgaandelijk gesloten worden tussen de gemeente waar het wedkantoor gevestigd is en de uitbater van het wedkantoor. Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd alsook de nadere voorwaarden, de openings- en sluitingsuren, alsook de openings- en sluitingsdagen van de kansspelinrichtingen klasse IV en wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.” 

 

De firma DERBY N.V. was zo vrij een ingevuld Convenant op te sturen waarbij zij

        de vestiging van het nieuwe wedkantoor voorstellen, m.n. Steenweg op Brussel 39 - 1780 Wemmel.

        als openingsdagen en openingsuren gaven ze volgend voorstel :

        maandag : 10u30 - 22u00

        dinsdag : 10u30 - 22u00

        woensdag : 10u30 - 22u00

        donderdag : 10u30 - 22u00

        vrijdag : 10u30 - 22u00

        zaterdag : 10u30 - 22u00

        zondag en feestdagen : 10u30 - 22u00

        vermelden dat een wedkantoor niet in de buurt mag zijn van een school, overeenkomstig artikel 43/5 5° van de Wet op de kansspelen.

        voorstellen het convenant geldig af te sluiten voor de duurtijd van de vergunning die zij krijgen van de kansspelcommissie, inclusief de verlengingen en vernieuwingen van de voormelde vergunning.

 

Juridische gronden

        artikel 43/4, §1, 4de alinea en 43/5 6° van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichting en de bescherming van de spelers

        artikel 40 en 41 Decreet Lokaal Bestuur

        Artikel 7 van de algemene stedenbouwkundige verordening van de gemeente Wemmel

 

Advies

 

 

Motivatie

        Gelet op de aanvraag voor openingsdagen en openingsuren :

        Overwegende een kansspelinrichting niet aanzien kan worden als een nachtwinkel gezien deze per definitie enkel de verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen mag betreffen

        Overwegende in de gemeente Wemmel alle handelaars zich moeten houden aan de wettelijke sluitingsuren.

       voor 5 uur en na 20 uur

       voor 5 uur en na 21 uur op vrijdag en de werkdagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan.

       Als de wettelijke feestdag een maandag is, dan mag de winkel de zaterdag daarvoor tot 21 uur openblijven..

       Voor de nachtwinkels liggen de sluitingsuren tussen 7 uur en 18 uur, tenzij een gemeentelijk reglement andere sluitingsuren vastlegt.

        Overwegende de gemeente op jaarbasis 15 afwijkingen op de verplichte sluitingsuren kan verlenen.

        Overwegende de gemeente wenst dat de wedkantoren op het grondgebied van Wemmel zich eveneens houden aan de wettelijke bepalingen, namelijk:

       Opening tussen 5 uur en 20u, behoudens op vrijdag (en werkdagen die een feestdag voorafgaan) 21u

       1 vaste sluitingsdag per week.

 

        Overwegende er wettelijk gezien verschillende duurtijden mogelijk zijn voor de looptijd van het convenant. 

        Overwegende een convenant ook voor bepaalde duur kan afgesloten worden

        Overwegende de hinder die gepaard ging met de vestiging van de Ladbrokes  aan het Lt. Graffplein (huidige vestiging). 

        Overwegende een convenant voor bepaalde duur ook kan verlengd worden mits er geen hinder is waardoor dit voor de uitbater geen verschil maakt met een convenant van onbepaalde duur.

        Overwegende een convenant van bepaalde duur meer mogelijkheden biedt aan het lokaal bestuur om samen met de uitbater over de eventuele problematieken in gesprek te gaan dan een convenant van onbepaalde duur.

 

        Overwegende de vestiging "Steenweg op Brussel 39" rechtover de school "Kids and us" (private school voor Engelse lessen voor kinderen) ligt.

        Overwegende de vestiging "Steenweg op Brussel 39" 100 m verwijderd is van de ingang van de kleuterafdeling van de Nederlandstalige Gemeentelijke Basisschool.

 

        Overwegende de kanspelinrichting een functiewijziging inhoudt van de vestiging, kan deze slechts toegestaan worden voor zover met de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning wordt aangetoond op welke wijze de hinder t.a.v. de omliggende functies (scholen) vermeden wordt specifiek m.b.t. parkeerhinder.

        Overwegende op heden geen aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd.

        Overwegende op geen enkele wijze door de aanvrager werd aangetoond op welke wijze de hinder t.a.v. de omliggende functies vermeden wordt.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad weigert de ondertekening van het convenant met betrekking tot de uitbating van een vaste kansspelinrichting klasse IV zoals voorgelegd door de N.V. Derby voor de uitbating van de vestiging gelegen te Steenweg op Brussel 39, 1780 Wemmel.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

7.

Titel

Reinigen ramen van gebouwen van het lokaal bestuur Wemmel

Dienst

Patrimonium

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

 

De bestaande overeenkomst loopt af (na 3 herhalingen) en dient vernieuwd te worden.

 

Juridische gronden

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Advies

/

 

Motivatie

 

In het kader van de opdracht “Reinigen ramen van gebouwen van het lokaal bestuur Wemmel ” werd een bestek met nr. D-2022-062 opgesteld door de Grondgebiedzaken cel Aankoopdienst.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Reinigen ramen van gebouwen van het gemeentebestuur Wemmel ), raming: € 40.000,00 excl. btw of € 48.400,00 incl. 21% btw;
* Perceel 2 (Reinigen ramen van de Welzijnscampus Wemmel) , raming: € 8.000,00 excl. btw of € 9.680,00 incl. 21% btw;
* Perceel 3 (reinigen ramen van gebouwen van het OCMW-bestuur), raming: € 4.000,00 excl. btw of € 4.840,00 incl. 21% btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 52.000,00 excl. btw of € 62.920,00 incl. 21% btw (voor 4 jaar, maximum aantal herhalingen).

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Er wordt voorgesteld om volgende firma's uit te nodigen om een offerte in te dienen:

- Atalian, Riverside Business Park, Internationalelaan 55 te 1070 Brussel;

- ISS FACILITY SERVICES NV, Congresstraat 35 te 1000 Brussel;

- Glowi Facilities, Zagerijstraat 40 te 2240 Massenhoven;

- Orisma bvba, Ninoofsesteenweg 55 te 1760 Roosdaal;

- Vanden Heuvel Dennis, Meiveld 11 te 1731 Asse - Relegem;

- XLG Facility Brussel, Avenue du Four à Briques, 5 te 1140  Evere;

- BSC Cleaning, Rue Herreweghe 24-26 te 1090 Jette;

- TD CLEANING BVBA, Krapstraat 64A te 9255 Buggenhout.

 

Er wordt voorgesteld om de plaatsingsprocedure op te starten en de uitnodigingen tot offerte op 28 november 2022 te verzenden.

 

Financiële gevolgen

 

Actienummer:

GBB

Algemene Rekening:

0110-00/61030001/GEM/CBS/0/IP-GEEN

Beleidscode:

0110-00/61030001/GEM/CBS/0/IP-GEEN

Goedgekeurd Budget:

 15.606,00 €

Effectieve uitgave/ontvangst:

/

Saldo Budget:

 9.646,52 €

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het bestek met nr. D-2022-062 en de raming voor de opdracht “Reinigen ramen van gebouwen van het lokaal bestuur Wemmel ”, opgesteld door de Grondgebiedzaken cel Aankoopdienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 52.000,00 excl. btw of € 62.920,00 incl. 21% btw voor 4 jaar.

Artikel 2:

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3:

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het exploitatiebudget van 2022, op budgetcode 0110-00/61030001/GEM/CBS/0/IP-GEEN (actie GBB).

Artikel 4:

Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- Atalian, Riverside Business Park, Internationalelaan 55 te 1070 Brussel;
- ISS FACILITY SERVICES NV, Congresstraat 35 te 1000 Brussel;
- Glowi Facilities, Zagerijstraat 40 te 2240 Massenhoven;
- Orisma bvba, Ninoofsesteenweg 55 te 1760 Roosdaal;
- Vanden Heuvel Dennis, Meiveld 11 te 1731 Asse - Relegem;
- XLG Facility Brussel, Avenue du Four à Briques, 5 te 1140  Evere;
- BSC Cleaning, Rue Herreweghe 24-26 te 1090 Jette;
- TD CLEANING BVBA, Krapstraat 64A te 9255 Buggenhout.

Artikel 5:

De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 23 december 2022 om 10.30 uur.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

8.

Titel

Wemmel Wintert 2022 Ik koop lokaal - reglement

Dienst

Lokale Economie

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

In het kader van Wemmel Wintert werd in 2021 een eindejaarswedstrijd georganiseerd m.n. "Wemmel schittert - koop lokaal". Om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd dienden de inwoners hun woning te versieren om zo licht te brengen in de donkere periode. Als prijzenpakket waren er aankoopbonnen Wemmel Schittert bij deelnemende lokale handelaars te winnen.

 

Gezien de energiecrisis is het aangewezen om de eindejaarscampagne op een energie neutrale manier vorm te geven. Het blijft belangrijk om de aandacht te vestigen op de lokale handel.

 

De gemeente Wemmel wenst blijvend haar lokale economie te ondersteunen en impulsen te geven door de deelname aan de eindejaarsactie Ik koop lokaal van de Provincie Vlaams-Brabant die loop van 15/12/2022 -15/01/2023.

 

Opbouw eindejaarscampagne Provincie Vlaams-Brabant

        De consument kan manueel (via spaarkaarten) deelnemen aan de eindejaarscampagne.

        De klant krijgt per aankoop in de lokale deelnemende handelszaak een stempel. Bij een volle spaarkaart (5 stempels) maakt de klant kans om geloot te worden voor een aankoopbon.

        De deelnemende handelszaken krijgen een affiche om herkenbaar te zijn.

 

De cadeau's die te winnen zijn, bestaan uit Cadeaucheques Wemmel.

 

De deelname aan de eindejaarspromotieactie verondersteld een goedkeuring van het reglement van de Provincie Vlaams-Brabant.

 

Dit Gemeenteraad punt behandelt het reglement van de actie.

 

Juridische gronden

        MJP 20-25, 002.003 stimuleren en ondersteunen van de lokale economie in de gemeente.

        CBS 13/10/2022 deelname actie Provincie Vlaams-Brabant. 

 

Advies

        Het reglement van de Provincie Vlaams-Brabant overnemen.

 

Motivatie

        De goede werking van de actie Ik koop lokaal verzekeren.

 

Financiële gevolgen

Vertalingen

campagne reglement, privacy- en gebruiksvoorwaarden,

teksten promotie

offerte 550,- €

 

Prijzenpakket

2.000,-€ aan aankoopbonnen Cadeaucheques Wemmel

 

= 2.550 euro

 

 

Actienummer:

A-3.4.11

Algemene Rekening:

6150005

Beleidscode:

0500-00

Goedgekeurd Budget:

€ 23.000

Effectieve uitgave/ontvangst:

€ 2.550

Saldo Budget:

€ 20.450

 

Besluit

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het hiernavolgende reglement van de actie Ik koop lokaal van de Provincie Vlaams-Brabant goed.

 

Reglement eindejaarspromotieactie

 

Algemeen

 

1. De gemeente Wemmel neemt deel aan de eindejaarspromotieactie van de provincie Vlaams-Brabant waarvan de procedures in dit reglement worden uiteengezet.

 

2. De actie ‘eindejaarspromoactie’ in Vlaams-Brabant begint op 15 december 2022 en eindigt op 15 januari 2023.

 

Verbintenissen van de Provincie

 

3. Volgende tools worden door de provincie Vlaams-Brabant gratis ter beschikking gesteld voor de deelnemende steden en gemeenten:

 

- opmaak van een advertentie voor inlassing in gemeentelijk infoblad (A4 advertentie)

- digitale communicatie voor de gemeentelijke website en facebookpagina

- Digitale campagne informeren handelaars

- A2 affiches

- A5 flyers

- Deelnamekaarten

- Deelnamekaarten promotour

- Promotour komt 1 keer per gemeente langs tijdens de actieperiode

- 1 cadeaubon t.w.v. 25 euro

- persmoment start promotieactie

- persbericht

 

4. De verdeling van het promotiemateriaal aan de deelnemende steden en gemeenten gebeurt door provincie.

 

Verbintenissen van de deelnemende Gemeente

 

5. De deelnemende steden/gemeenten plaatsen de advertentie voor de promotieactie in hun gemeentelijke communicatiekanalen

 

6. De deelnemende steden/gemeenten financieren naar eigen keuze de prijzen verbonden aan de promoactie.

 

7. De deelnemende steden/gemeenten schrijven de lokale handelaars aan met de vraag om deel te nemen aan de actie.

 

8. De deelnemende steden/gemeenten leveren aan de provincie een lijst van deelnemende handelaars aan de eindejaarspromoactie, conform de bepalingen van de GDPR wetgeving.

 

9. De deelnemende steden/gemeenten leveren aan de provincie een lijst met de gewenste hoeveelheid aan promomateriaal.  

 

10. De deelnemende steden/gemeenten leveren het door de provincie bezorgde promomateriaal aan de deelnemende handelaars.   

Inhoud van de Eindejaarspromoactie

 

11. De actie gebeurt door middel van het verzamelen van deelnamebonnen tijdens de actieperiode. Het verzamelen van deelnamebonnen wordt door de gemeente Wemmel zelf georganiseerd en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de provincie Vlaams-Brabant. 

 

12. De uitreiking van de cadeaubonnen/prijzen wordt door de deelnemende stad/gemeente zelf georganiseerd.

 

13. Er is maximum 1 cadeaubon/prijs per persoon te winnen. De winnaars moeten de cadeaubonnen afhalen op een door de gemeente bepaalde locatie. Indien de winnaar zijn cadeaubon/prijs niet binnen de 60 kalenderdagen na het aflopen van de campagne op 15 januari 2023 heeft opgehaald, wordt hij/zij geschrapt als winnaar en heeft hij/zij geen recht meer op de cadeaubon/prijs. 

 

14. Elke deelnemer aan de actie verleent automatisch toestemming voor het gebruik van zijn gegevens met het oog op publicitaire doeleinden die betrekking hebben op de eindejaarspromotieactie van 15 december 2022 tot 15 januari 2023.

 

15. Als in geval van overmacht (o.a. corona) de actie ingekort, gewijzigd, geannuleerd of uitgesteld dient te worden of de prijzen moeten gewijzigd worden, kunnen de provincie noch het stads-/gemeentebestuur, hiervoor in geen geval verantwoordelijk worden gesteld.

 

16. In geval van misbruiken, misleiding of bedrog behouden de provincie en het stads-/gemeentebestuur zich uitdrukkelijk het recht voor om de betrokken deelnemer(s) zonder meer van deelname aan deze actie uit te sluiten.

 

Aansprakelijkheid

 

17. De provincie/ het stads-/ gemeentebestuur kunnen niet  aansprakelijk worden gesteld

voor eventuele ongevallen, lichamelijke, materiele, of andere schade die een deelnemer tijdens zijn deelname aan de promoactie heeft opgelopen.

 

18 .Deze actie gaat niet door als kansspel.

 

19. Over de actie worden geen briefwisseling noch telefoongesprekken gevoerd. Alle bijkomende mededelingen en/of publicaties in verband met deze promotieactie gelden als punt van het reglement.

 

20. Deelname aan de promotieactie houdt de aanvaarding in zonder voorbehoud van onderhavig reglement.

 

V.U. : gemeente Wemmel

 

 

 

Artikel 2

De deelname bonnen worden verzameld in een daartoe voorziene recipiënt bij het onthaal van de Welzijnscampus, de bibliotheek, het snelloket en de dienst lokale economie tijdens de openingsuren van de betrokken diensten.

 

Artikel 3

De prijzen zijn in de vorm van Cadeaucheques Wemmel

 

Artikel 4

De winnaars worden door de leden van het college van burgemeester en schepenen getrokken na de zitting van het college van 19/01/2023. De winnaars worden per brief en per e-mail geïnformeerd en de wijze van overhandigen van de prijs.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

9.

Titel

Academie: aanpassing arbeidsreglement

Dienst

Academie MWD

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Het arbeidsreglement wordt aan de vigerende wetgevingen aangepast op basis van het model van het OVSG-arbeidsreglement deeltijds kunstonderwijs.  Alle personeelsleden die onder gezag van het gemeentelijk onderwijs arbeid verrichten, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.

 

Juridische gronden

Het gemeentedecreet van 15/07/2005 en later wijzigingen.

De wet van 08/04/1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

De wet van 19/12/1974 tot regeling van de relaties tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

De wet van 18/12/2002 tot wijziging van de wet van 08/04/1965.

Het decreet van 27/03/1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.

Het decreet van 09/03/2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs.

De omzendbrief 'Functiebeschrijving en evaluatie' - Pers/2007/09

Het arbeidsreglement van de gemeentelijke academie goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 25/11/2021.

 

Advies

Het protocol van het ABOC van 24/10/2022.

Het model van arbeidsreglement deeltijds kunstonderwijs van het OVSG.

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

Het bestaande arbeidsreglement deeltijds kunstonderwijs goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2021 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit arbeidsreglement.

Artikel 2

Het hierbij gevoegde arbeidsreglement voor de gemeentelijke academie voor muziek, woord en dans, Dr.H.Folletlaan 24 te 1780 Wemmel wordt goedgekeurd.

Artikel 3

Een exemplaar van dit arbeidsreglement wordt ter kennisgeving aan alle personeelsleden van de gemeentelijke academie van Wemmel bezorgd.

Artikel 4

Een bericht van dit besluit wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de Inspectie van de Sociale Wetten. Een registratienummer wordt verkregen en nadien toegevoegd aan dit reglement.

Artikel 5

Het arbeidsreglement treedt in werking bij goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

10.

Titel

Academie: aanpassing academiereglement

Dienst

Academie MWD

Stemming

Goedgekeurd met 18 stemmen voor bij 2 stemmen tegen (Said Kheddoumi en Marc Installé) bij 3 onthoudingen (Roger Mertens, Didier Noltincx en Houda Khamal Arbit)

 

 

Feiten en context

Naar aanleiding van nieuwe wetgeving dient het academiereglement te worden aangepast. Het academiereglement regelt de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de leerlingen en desgevallend de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen of in rechte of in feite de minderjarige leerling onder hun bewaring hebben.

 

Juridische gronden

Het gemeentedecreet van 15/07/2005, artikelen 42 en 43.

De  gemeentewet van 24/06/1988, artikel 104 en119.

Het decreet van 9/03/2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs.

Het academiereglement deeltijds kunstonderwijs, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2021.

 

Advies

Model 'Academiereglement DKO' van het OVSG.

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Op de zitting wordt een amendement voorgesteld door Marc Installé nl. in hoofdstuk 2 - artikel 4 §5 het woord "te leren" schrappen:

"De onderwijstaal van de academie is Nederlands. Ouders moedigen hun minderjarig kind aan om Nederlands te leren en te gebruiken. Meerderjarige leerlingen nemen de nodige initiatieven om Nederlands te leren en te gebruiken."

 

Dit amendement wordt niet goedgekeurd met 6 stemmen voor (Roger Mertens, Didier Noltincx, Said Kheddoumi, Marc Installé, Houda Khamal Arbit, Gil Vandevoorde) bij 14 stemmen tegen (Monique Van der Straeten, Christian Andries, Vincent Jonckheere, Veerle Haemers, Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Carol Delers, Glenn Vincent, Jan Dauchy) en 3 onthoudingen (Walter Vansteenkiste, Laura Deneve, Driss Fadoul).

 

 

Artikel 1

Het bestaande academiereglement van de gemeentelijke academie voor muziek, woord en dans goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25/11/2021 wordt opgeheven bij de inwerkingtreding van dit academiereglement.

Artikel 2

Het hierbij gevoegde academiereglement van de gemeentelijke academie voor muziek, woord en dans wordt goedgekeurd.

Artikel 3

Het academiereglement wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op de website van de academie) aan de meerderjarige leerling en de ouders van de minderjarige leerling, die ondertekenen voor akkoord.

Artikel 4

Het academiereglement treedt in werking op datum van goedkeuring in de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

11.

Titel

Intradura: buitengewone algemene vergadering van 14/12/2022 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordiger

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

        Brief van Intradura van 17/10/2022: uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 14/12/2022

        Email van Intradura van 27/10/2022: vraag om een bijkomend punt toe te voegen aan de agenda nl: De opdrachthoudende vereniging INTRADURA  treedt als C- vennoot toe tot IVBO in het kader van de mogelijke uitvoering van de verwerking van rest-en grofvuil van de nog te bepalen hoeveelheid en  prijs: goedkeuring

        Gemeenteraad 28/02/2019: aanduiding Dirk Vandervelden als vertegenwoordiger van de

gemeente Wemmel voor de algemene en buitengewone algemene vergaderingen voor de

hele legislatuur

 

Juridische gronden

        Oprichtingsakte Intradura 27/04/2017

        Statuten Intradura

        Art. 40, 41 en 432 Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de buitengewone algemene vergadering

van Intradura van 14/12/2022:

1. Notulen van de gewone algemene vergadering van 22/06/2022: goedkeuring

2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2023 (art. 40): goedkeuring

3. De opdrachthoudende vereniging INTRADURA  treedt als C- vennoot toe tot IVBO in het kader van de mogelijke uitvoering van de verwerking van rest-en grofvuil van de nog te bepalen hoeveelheid en prijs: goedkeuring

4. Varia

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, Dirk Vandervelden, is gemandateerd om de agendapunten

van de buitengewone algemene vergadering van Intradura van 14/12/2022 goed te keuren.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

12.

Titel

Haviland: buitengewone algemene vergadering van 14/12/2022 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordiger

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

        Email van Haviland Intercommunale van 11/10/2022: uitnodiging buitengewone algemene

vergadering van 14/12/2022

        Gemeenteraad 28/02/2019: aanduiding Veerle Haemers als vertegenwoordiger van de

gemeente Wemmel voor de algemene en buitengewone algemene vergaderingen voor de

hele legislatuur

 

Juridische gronden

        Decreet intergemeentelijke samenwerking van 06/07/2001

        Art. 40, 41 en 432 Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de buitengewone algemene vergadering

van Haviland Intercommunale van 14/12/2022:

1. Notulen van de algemene vergadering van 22 juni 2022: goedkeuring

2. De te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie + begroting 2023 (art. 34)

3. Vervanging lid raad van bestuur (art. 19): goedkeuring

4. Varia

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, Veerle Haemers, is gemandateerd om de agendapunten van

de buitengewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 14/12/2022 goed te

keuren.

 

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

13.

Titel

TMVW ov: buitengewone algemene vergadering van 16/12/2022 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordiger

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

        De gemeente Wemmel is aangesloten bij de Tussengemeentelijke Maatschappij der

Vlaanderen voor Watervoorziening (TMVW ov)

        Brief van 14/09/2022: documenten statutenwijziging

        Brief van 05/10/2022: uitnodiging buitengewone algemene vergadering van TMVW ov van

16/12/2022

        Gemeenteraad 25/11/2021: aanduiding Jan Dauchy als vertegenwoordiger van de gemeente

Wemmel voor de algemene vergaderingen voor de hele legislatuur.

 

Juridische gronden

        Art. 427 Decreet Lokaal Bestuur

        Statuten van TMVW ov

 

Advies

/

 

Motivatie

Op voorstel van de raad van bestuur van TMVW ov.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde (inclusief de statutenwijziging) van de buitengewone algemene vergadering TMVW ov van 16/12/2022:

1. Wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

2. Actualisering van bijlage 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal

3. Evaluatie 2022, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2023 (cfr. artikel 432 DLB)

4. Begroting 2023 (cfr. artikel 432 DLB )

5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6. Statutaire benoemingen

7. Statutenwijziging

 7.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking

 7.2. Nieuwe tekst van de statuten

8. Overboeking van het (oorspronkelijk) vast kapitaal (rekening 111 Onbeschikbare inbreng buiten het kapitaal) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

9. Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves (rekening 1311 Statutair onbeschikbare reserves) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

10. Overboeking van de in het verleden aangelegde uitgiftepremie (rekening 1110 Uitgiftepremie) naar een beschikbare eigenvermogensrekening

11. Volmachten

Varia

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, Jan Dauchy, is gemandateerd om de agendapunten van de

buitengewone algemene vergadering van TMVW ov van 16/12/2022 goed te keuren.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit zal naar TMVW ov gestuurd worden.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

14.

Titel

Sibelgas: buitengewone algemene vergadering op 20/12/2022 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordigers

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

        Brief van Sibelgas van 21/09/2022 : uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 20/12/2022

        Email van 27/10/2022: documentatie over punt 4 van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Sibelgas

        Gemeenteraad 31/01/2019: aanduiding de heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker en mevrouw Arlette De Ridder als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen van Sibelgas

 

Juridische gronden

        Art. 432 decreet lokaal bestuur

        Statuten Sibelgas

 

Advies

/

 

Motivatie

Op voorstel van de raad van bestuur van Sibelgas.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van Sibelgas van 20/12/2022:

1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).

2. Wijziging van de statuten van Sibelgas ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV (die in werking treden op 1 januari 2023) en ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties (die in werking treden op 1 januari 2022).

3. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 2 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen.

4. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

5. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV (Wetboek van Vennootschap).

6. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

7. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de aanpassing van het voorwerp van SIBELGAS.

 

Artikel 3

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring  aan de statutenwijziging van SIBELGAS conform het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Met als toevoeging en zoals unaniem beslist door de Raad van Bestuur van 20 september 2022

dat:

Indien NetCo werken wenst uit te voeren op het grondgebied van een gemeente, er wordt

bevestigd dat de onrechtstreekse aandeelhoudersrelatie van de gemeenten geen afbreuk zal

doen aan de toepassing van de geldende wetgeving op / door NetCo. NetCo zal onderworpen

zijn aan dezelfde wettelijke verplichtingen als andere operatoren die dezelfde of gelijkaardige

activiteiten ontwikkelen. Onder meer zal NetCo een kennisgeving moeten doen aan het BIPT

om erkend te worden als operator voor het aanbieden van openbare elektronischecommunicatienetwerken of van voor het publiek beschikbare elektronischecommunicatiediensten.

Na deze kennisgeving zal NetCo, eveneens op basis van de geldende wetgeving, domeintoelatingen moeten aanvragen voor de aanleg en het beheer van elektronischecommunicatienetwerken, o.m. bij de steden en gemeenten in hun hoedanigheid als domeinbeheerder.

 

Artikel 4

De heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker en mevrouw Arlette De Ridder worden

aangesteld als vertegenwoordigers op de buitengewone algemene vergadering van Sibelgas die zal

gehouden worden op 20/12/2022 met mandaat de agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit, met

inbegrip van een verdere delegatie van de bijzondere machtiging verleend bij dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

15.

Titel

I.B.E.G. : buitengewone algemene vergadering van  20/12/2022 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordigers

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

        Brief van I.B.E.G. van 21/09/2022 : uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 20/12/2022

        Gemeenteraad 31/01/2019: aanduiding de heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker

en mevrouw Arlette De Ridder als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen van I.B.E.G.

 

Juridische gronden

        Art. 432 decreet lokaal bestuur

        Statuten I.B.E.G.

 

Advies

/

 

Motivatie

Op voorstel van I.B.E.G..

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van I.B.E.G. van 20/12/2022:

1. Voorstel tot statutenwijzigingen

2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de raad van Bestuur en/of de directie van I.B.E.G. om alle beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 4 bij authentieke akte te doen vaststellen door Notaris Derynck

3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke

samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2023

4. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen

5. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de statutenwijziging van I.B.E.G.

 

Artikel 3

De heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker en mevrouw Arlette De Ridder worden

aangesteld als vertegenwoordigers op de buitengewone algemene vergadering van I.B.E.G. die zal

gehouden worden op 21/12/2021 met mandaat de agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

16.

Titel

Havicrem: algemene vergadering van 21/12/2022 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordiger

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

        De gemeente Wemmel is aangesloten bij de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in het Arrondissement Halle-Vilvoorde “Havicrem” die werd opgericht op 10 juni 2003 en verlengd in haar bestaansduur tot 10 juni 2035;

        Email van Havicrem van 9/11/2022: uitnodiging algemene vergadering 21/12/2022

        Gemeenteraad 28/02/2019: aanduiding Didier Noltincx als vertegenwoordiger van de

 gemeente Wemmel voor de algemene vergaderingen voor de hele legislatuur

 

 

Juridische gronden

        Art. 423 en 432 decreet lokaal bestuur

        Statuten Havicrem

 

Advies

Op voorstel van de raad van bestuur van Havicrem.

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de algemene vergadering van Havicrem van 21/12/2022:

  1. Goedkeuring van de notulen van de algemene vergadering van 15/06/2022
  2. Kort overzicht werking in 2022
  3. Goedkeuring van het budget en actienota 2023
  4. Varia

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, Didier Noltincx, is gemandateerd om de agendapunten op de

algemene vergadering van Havicrem van 21/12/2022 goed te keuren.

 

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

17.

Titel

Motie om het parkeren van bestelwagens in Wemmel te organiseren - aangebracht door gemeenteraadslid Didier Noltincx

Dienst

Secretariaat

Stemming

Niet goedgekeurd met 6 stemmen voor bij 12 stemmen tegen (Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Christian Andries, Vincent Jonckheere, Wies Herpol, Monique Froment, Veerle Haemers, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Arlette De Ridder, Carol Delers en Jan Dauchy) bij 5 onthoudingen (Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Laura Deneve, Gil Vandevoorde en Glenn Vincent)

 

 

Feiten en context

De algemeen directeur ontving op 16/11/2022 een bijkomend agendapunt van raadslid Didier Noltincx.

 

Juridische gronden

        Art.19, 21 en 22 Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

Het voorstel van agendapunt werd tijdig ingediend samen met een toegelicht voorstel van beslissing.

De voorzitter van de gemeenteraad stelt de agenda van de vergadering op.

 

" Veel burgers komen bij ons terug met problemen rond het parkeren van bestelwagens in de wijken van Wemmel.

Deze situatie is een probleem voor de levenskwaliteit van veel inwoners.

Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad dit dossier via onderstaande motie in behandeling kan nemen, die wij graag op de agenda van de gemeenteraad van november 2022 zetten.

 

Motie om het parkeren van bestelwagens in Wemmel te organiseren

Gezien dat een coherent parkeerbeleid nuttig en noodzakelijk is;

Gezien dat parkeerbeleid een belangrijk instrument op vlak van mobiliteit is ;

Gezien dat moeten we een regelgeving voor de openbare weg die rekening houdt met de specifieke aard van de wijken opstellen ;

Gezien dat de noodzaak om de natuurlijke zonneschijn van de woningen te behouden

Gezien dat het parkeren van bestelwagens voor een woning de zonneschijn van deze woningen vermindert

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad als geheel vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om :

Snel een parkeerbeleid aan de gemeenteraad indienen. De parkeerbeleid moet voorzien de plaatsing van E9b-borden in al onze woonwijken.

Voorstellen ook aan de gemeenteraad sommige plaats waar het parkeren van bestelwagens toegestaan zal zijn - in de wijken van industriegebieden en / of langs de grote verkeerswegen

Vragen aan de gemeenschapswachten en aan de politie om in woonwijken te patrouilleren om onze burgers te sensibiliseren over dit problematiek

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

18.

Titel

Motie om een hoorzitting van de directie van De Lijn te organiseren - aangebracht door gemeenteraadslid Didier Noltincx

Dienst

Secretariaat

Stemming

Niet goedgekeurd met 6 stemmen voor bij 12 stemmen tegen (Walter Vansteenkiste, Monique Van der Straeten, Christian Andries, Vincent Jonckheere, Wies Herpol, Monique Froment, Veerle Haemers, Arlette De Ridder, Laura Deneve, Carol Delers, Glenn Vincent en Jan Dauchy) bij 4 onthoudingen (Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker en Gil Vandevoorde) bij 1 niet gestemd (Sven Frankard)

Motivatie niet gestemd Sven Frankard: wegens deontologische reden

 

 

 

Feiten en context

De algemeen directeur ontving op 17/11/2022 een bijkomend agendapunt van gemeenteraadslid Didier

Noltincx.

 

Juridische gronden

        Art.19, 21 en 22 Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

Het voorstel van agendapunt werd tijdig ingediend samen met een toegelicht voorstel van beslissing.

De voorzitter van de gemeenteraad stelt de agenda van de vergadering op.

 

"Er zijn weer veel problemen rond het openbaar vervoer in Wemmel.

We hebben meer respect nodig voor onze burgers die het openbaar vervoer gebruiken.

Daarom is het belangrijk dat de gemeenteraad dit dossier via onderstaande motie in behandeling kan nemen, die wij graag op de agenda van de gemeenteraad van november 2022 zetten.

motie om een hoorzitting van de directie van De Lijn organiseren

Gezien de ambitie om klimaatdoelstellingen te realiseren;

Gezien de stijging van de benzineprijs ;

Gezien de economische crisis die duizenden van onze inwoners treft

Gezien dat moeten we op de toename van het aantal reizigers op de lijnen van De Lijn anticiperen.

Gezien dat de nodig van frequentie van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren in Wemmel te verhogen

Gezien de belangrijke rol van de gemeente in het mobiliteitsbeleid

Gezien de legitieme woede van burgers"

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad als geheel vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om :

De directie van De Lijn uitnodigen op de volgende gemeenteraad voor een debat over het openbaar vervoer in Wemmel.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

19.

Titel

Motie inzake de overlast van de luchthaven van Zaventem en de bescherming van de gezondheid en het leefmilieu van de inwoners van Wemmel - aangebracht door gemeenteraadsleden Carol Delers, Wies Herpol en Didier Noltincx

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

De algemeen directeur ontving op 18/11/2022 een bijkomend agendapunt van gemeenteraadsleden Carol Delers, Wies Herpol en Didier Noltincx.

 

Juridische gronden

        Art. 19, 21 en 22 Decreet Lokaal Bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

Het voorstel van agendapunt werd tijdig ingediend samen met een toegelicht voorstel van beslissing. De voorzitter van de gemeenteraad stelt de agenda van de vergadering op.

 

Motie inzake de overlast van de luchthaven van Zaventem en de bescherming van de gezondheid en het leefmilieu van de inwoners van Wemmel

 

1. Gerechtelijke procedures en scenario’s voor het baan- en routegebruik

 

1.1 Op 30 mei 2018 bekwamen de vijf Noordrandgemeenten (Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel) een vonnis van de Nederlandstalige Brusselse rechtbank waarin de rechter het bevel gegeven heeft om de verschuivingen van vliegtuigen vanuit Brussel en de Oostrand (door de verschuiving van routes, het wijzigen van windcriteria en het wijzigen van tonnagebeperkingen) terug te draaien en een nieuwe verdeling uit te werken conform de Grondwet (gelijkheidsbeginsel, verbod op discriminatie, recht op gezondheid en rustig privéleven).

 

We zijn meer dan vier jaar verder en er is nog niets verbeterd in de door de rechtbank opgelegde zin. Er werden door de Belgische Staat wel al dwangsommen betaald aan de Noordrandgemeenten omwille van de niet-naleving van het vonnis (750.000€+ 1.200.000€).

 

Door het vonnis werd ook opgelegd dat er een Staten-Generaal zou worden opgericht van alle actoren om tot een gedragen oplossing te komen. Pas drie jaar na het vonnis werd door Federaal Minister Gilkinet een ‘Staten-Generaal’ bijeengeroepen waarin de Noordrandgemeenten slechts vier vertegenwoordigers toegewezen kregen (twee burgemeesters en twee vertegenwoordigers van de actiegroepen) terwijl andere zones die getroffen worden door minder of een vergelijkbaar aantal overvluchten twaalf vertegenwoordigers werden toegewezen, gezondheidsexperts en piloten de grote afwezigen blijven op de vergaderingen, de agenda eenzijdig bepaald wordt door het kabinet van Minister Gilkinet en op vragen van deelnemers tot nu toe geen enkel antwoord is gekomen

 

1.2 Parallel is er een reeks van drie opeenvolgende vonnissen van de Franstalige rechtbank van Brussel (19 juli 2017, 1 februari 2019 en 9 december 2020) waarin de overschrijdingen van de Brusselse geluidsnormen wordt verboden boven het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Omwille van deze uitspraak en om boetes te voorkomen, proberen de luchtvaartmaatschappijen de Brusselse geluidsmeters te vermijden, door vooral over de Noordrand te vliegen.  Ook aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden intussen al voor meer dan 15 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

 

In het kader van de Brusselse vonnissen werd de Belgische Staat verplicht om een studie te laten maken door een expert die oplossingen moest voorstellen voor de overschrijdingen van de Brusselse geluidsnormen op de Kanaalroute, de Ringroute en de landingsroute op baan 01 bij oostenwind.

De bij de Brusselse vonnissen betrokken partijen konden voorstellen overmaken aan de expert. Onze raadsman schreef de expert eveneens aan met de vraag om twee voorstellen – een op korte termijn en een op lange termijn - te analyseren die konden tegemoet komen aan het Brussels basisvonnis van 19 juli 2017 én het hogervermelde Noordrandvonnis. Federaal Minister Gilkinet heeft echter de expert verbod opgelegd om voorstellen te onderzoeken die niet van de partijen kwamen (Noordrandgemeenten) of die laattijdig binnenkwamen (Vlaams Gewest).

 

Het resultaat was dat enkel voorstellen werden geanalyseerd

        op verzoek van Brussel, waarbij alle hinder van Brussel werd verschoven naar de Vlaamse rand (Noordrand en Oostrand)

        op verzoek van de Oostrand, waarbij alle hinder van Brussel én de Oostrand werd verschoven naar de Noordrand.

 

In totaal werden door het aangestelde studiebureau ENVISA negen scenario’s naar voren geschoven. De meeste scenario’s houden een bijkomende verschuiving van overlast in van Brussel naar Vlaanderen. Geen enkel scenario gaat uit van een systematische verdeling van de hinder of van een verdeling op basis van correcte windcriteria en de bestemming van de vliegtuigen (N/NW/W/ZW/Z/ZO/O/NO), zodat de hinder op een objectiveerbare wijze wordt verdeeld over de diverse zones rond de luchthaven.

Een scenario dat wel naar voren wordt geschoven en ook ruime aandacht kreeg in de Franstalige pers, kan schematisch als volgt worden weergegeven:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit scenario zou betekenen dat alle opstijgende vliegtuigen vanaf de luchthaven Brussel-Nationaal zouden worden geconcentreerd (en alle vliegtuigen naar het W/ZW/Z/ZO/O een omweg zouden maken) boven Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel. Dit zou neerkomen op +/- 350 vliegtuigen per 24 uur … dag en nacht … week en weekend…

 

Minstens de in rood aangegeven zone zou dan quasi onleefbaar worden.

 

Een studie rond Parijs maakte een berekening van de consequenties:

        verlies van minstens 3,5 gezonde levensjaren voor de getroffen inwoners

        jaarlijks een gigantische gezondheidseconomische kost voor de gemeenschap

        drastische daling van de waarde van het onroerend goed

        verpaupering van de betreffende zones

 

De door ENVISA geanalyseerde scenario’s vertonen ernstige hiaten:

  1. Geen analyse van actuele zone/aantal ernstig gehinderde mensen met WHO-normen van 2018
  2. Geen analyse van de actuele gezondheidseconomische kost
  3. Geen objectieve informatie voor keuze tussen concentratie en systematische verdeling. Indien men zo weinig mogelijk mensen zoveel mogelijk hinder wenst te geven dient ook een analyse van een concentratiescenario met een bocht naar links vanaf (een al dan niet met 900 meter verlengde) baan 25L te worden gemaakt cfr. de scenario’s 1a2 en 1b2 van Envisa. Indien het de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen een beetje hinder te geven, zodat er zo weinig mogelijk mensen ziek van worden of vervroegd sterven en het onroerend goed in de luchthavenregio geen drastische verschillen zou kennen, dient ook de analyse van scenario’s van systematische verdeling op tafel te komen.

 

Om die reden hebben de colleges van burgemeesters en schepenen van de vijf Noordrandgemeenten beslist om aan de federale regering te vragen bijkomende scenario’s te onderzoeken. In een eerste bijkomend scenario wordt uitgegaan van een verregaande systematische verdeling van de hinder en dit op korte termijn (zonder aanpassing van de infrastructuur) en op lange termijn (met gelijkwaardige uitrusting van allee start- en landingsbanen). In een tweede bijkomend scenario zou dan onderzocht kunnen worden wat de gevolgen zouden zijn indien alle vluchten die in scenario 9 van Envisa naar rechts opstijgen, naar links zouden vertrekken vanaf (een al dan niet met 900 meter verlengde) baan 25L cfr. de scenario’s 1a2 en 1b2 van Envisa. 

 

Indien op deze vraag niet wordt ingegaan, zijn de vijf gemeenten voornemens dit bijkomend onderzoek af te dwingen via de rechtbank. Het onderzoeken van de bijkomende scenario’s is ook belangrijk in het kader van de beslissing over de nieuwe omgevingsvergunning voor de luchthaven die de Vlaamse overheid  binnen afzienbare tijd dient te nemen, gelet op het feit dat de bestaande vergunning op 8 juli 2024 afloopt.

 

2. Gezamenlijk standpunt actiegroepen

 

Met het oog op het beperken van de gezondheidsrisico’s en de overlast van de luchthaven Brussel-Nationaal hebben de actiegroepen uit Vlaams-Brabant in onderling overleg en in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu een gezamenlijk standpunt uitgewerkt. Dit wordt momenteel aan de bevolking voorgelegd in de vorm van een petitie, waarbij zowel met de gezondheids- als ook economische aspecten van de uitbating van de luchthaven Brussel-Nationaal rekening wordt gehouden.

 

De petitie schuift daarbij de volgende vier doelstellingen naar voren:

        afbouw van de nachtvluchten

        invoering van een plafond op het aantal vliegbewegingen

        realisatie van een lage-emissiezone in de lucht, zodat de uitstoot van geluid en CO²  van de vliegtuigen stelselmatig kan worden verminderd

        invoering van geluids- en frequentienormen i.f.v. verminderde geluidshinder op de grond en een evenwichtige beperking van de hinder voor alle omwonenden

 

 

De gemeenteraad van Wemmel kan zich in de bekommernissen en de krachtlijnen van deze tekst vinden en vraagt aan zowel de Vlaamse als de federale overheid om hiermee in hun beleid rekening te houden. Er dient te worden gestreefd naar een evenwicht tussen enerzijds de economische belangen van de luchthaven Brussel-Nationaal en anderzijds het welzijn en de gezondheid van de bevolking die in de ruime omgeving van deze luchthaven woont. Het is immers wetenschappelijk al uitvoerig aangetoond dat de luchtvaart gezondheidsschade veroorzaakt via de overvlucht, dag en nacht, van grote aantallen luidruchtige vliegtuigen, alsook via de hoge uitstoot van CO2 en stikstofoxiden, luchtvervuiling met ultrafijnstof. Bij alle belangrijke beleidsmaatregelen moet steeds de gezondheidseconomische kost van de exploitatie mee in rekening worden genomen. 

De gemeenteraad van Wemmel wil daar nog aan toevoegen dat alles in het werk moet gesteld opdat vliegtuigen zoveel mogelijk tegen de wind in vliegen en zoveel mogelijk rechtstreeks zouden vliegen naar hun bestemming, zonder overbodige omwegen. Dit zou automatisch zorgen voor minder geluidshinder , minder energieverbruik en een lagere CO²-uitstoot, wat van groot belang is in het kader van het klimaatbeleid. 

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad van Wemmel

 

-vraagt aan de federale regering om in het kader van het Envisa-rapport bijkomende scenario’s te laten onderzoeken met het oog op een systematische verdeling  van de geluidsoverlast en de frequentie van overvluchten over alle zones rond de luchthaven overeenkomstig de voorstellen die namens de Noordrandgemeenten bij aangetekende brief werden overgemaakt aan de federale regering en een bijkomend scenario te laten onderzoeken waarbij alle vluchten die in scenario 9 van Envisa naar rechts opstijgen, naar links zouden vertrekken vanaf (een al dan niet met 900 meter verlengde) baan 25L cfr. de scenario’s 1a2 en 1b2 van Envisa ;

-vraagt aan de Vlaamse en federale regering om in het kader van hun beleid rond de luchthaven Brussel-Nationaal de voorstellen die werden uitgewerkt door de Vlaams-Brabantse actiegroepen in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu in overweging te nemen en grondig te onderzoeken;

- vraagt aan de Vlaamse en federale regering alles in het werk te stellen opdat vliegtuigen zoveel mogelijk tegen de wind in vliegen en zoveel mogelijk rechtstreeks zouden vliegen naar hun bestemming, zonder overbodige omwegen.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 24 november 2022

 

20.

Titel

Mondelinge vragen

Dienst

Secretariaat

 

VRAGEN VAN GEMEENTERAADSLEDEN

In toepassing van art. 32 en 278 van het decreet lokaal bestuur kan het zittingsverslag (audio-opname) beluisterd worden op de website www.wemmel.be. De mondelinge vragen starten op 01:57:00.

 

Op vraag van Marc Installé wordt er een bestand met alle leveranciers die betaald werden in 2021 toegevoegd als bijlage.

 

Publicatiedatum: 23/12/2022