GEMEENTE WEMMEL

Gemeenteraad donderdag 27 april 2023

 

Notulen

 

 

Aanwezig :

Veerle Haemers, voorzitter; Walter Vansteenkiste, burgemeester; Monique Van der Straeten, Christian Andries, Roger Mertens, Raf De Visscher, Vincent Jonckheere, schepenen; Wies Herpol, Monique Froment, Sven Frankard, Erwin Ollivier, Dirk Vandervelden, Mireille Van Acker, Arlette De Ridder, Said Kheddoumi, Laura Deneve, Marc Installé, Gil Vandevoorde, Driss Fadoul, Céline Mombeek, Houda Khamal Arbit, Glenn Vincent, raadsleden; Audrey Monsieur, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd :

 

Didier Noltincx, Carol Delers, Jan Dauchy, raadsleden;

 

Vanaf punt 2 is raadslid Erwin Ollivier aanwezig.

Vanaf punt 4 is raadslid Dirk Vandervelden aanwezig.

 

 

Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

1.

Titel

Notulen van de gemeenteraad van 30/03/2023

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 19 stemmen voor bij 1 stem tegen (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

/

 

Juridische gronden

        Art. 32,277 en 278 decreet lokaal bestuur

 

Advies

/

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraadszitting van 30/03/2023 goed mits opmerking dat belangenconflicten worden opgenomen in de notulen overeenkomstig artikel 27 Decreet Lokaal Bestuur.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

2.

Titel

Projectvereniging Brabantse Kouters West - werking 2022-2023 - goedkeuring jaarrekening 2022 en begroting 2023

Dienst

Patrimonium

Stemming

Goedgekeurd met 20 stemmen voor bij 1 onthouding (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

Gezien de meerwaarde van een intergemeentelijke samenwerking rond bouwkundig erfgoed,landschappelijk erfgoed en archeologie en de complementariteit met de werking van RegionaalLandschapBrabantseKoutersvzw(RLBK)heeftRLBK in 2019hetinitiatiefgenomenomsamen met 12 gemeentenin  de Brabantse Kouters de oprichting van Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten voor tebereiden.

 

Het voorstel tot oprichten van een projectvereniging ter bevordering van de intergemeentelijke samenwerking rond onroerend erfgoed in de Brabantse Kouters en toetreden van de gemeente tot de projectvereniging Brabantse Kouters West als juridische structuur werdgoedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 21/11/2019. Tijdens dezelfde zitting werd ook de opmaakvaneenaanvraagdossiervoorerkenningals Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED)bijdeVlaamseOverheidgoedgekeurd.

 

De beide projectverenigingen Brabantse Kouters Oost (gemeente Kraainem, Machelen, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst en de stad Vilvoorde) en Brabantse Kouters West (gemeenten Asse, Grimbergen, Meise, Merchtem en Wemmel) sloten een samenwerkingsovereenkomst af met Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw (RLBK) voor de uitvoering van de erfgoedwerking door RLBK.

 

Een erkenning als IOED (en bijhorende Vlaamse financiering) werd tijdens de eerste aanvraagronde in 2020 nog niet verleend door de Vlaamse Overheid, maar op de vergadering van 16/11/2020 beslisten de raden van bestuur van beide projectverenigingen om:

        Een beperkte erfgoedwerking uit te bouwen in verhouding tot de financiële input vanuit de aangesloten gemeenten

        Nauw samen te werken tussen de projectverenigingen Brabantse Kouters West en Brabantse Kouters Oost (gezamenlijke inhoudelijke werking, begroting, vergaderingen)

        Daarbij volgende inhoudelijke speerpunten voor 2021-2022-2023 naar voor te schuiven:

        Herinventarisatie en valorisatie van bouwkundige erfgoed op de Vlaamse Inventaris

        De opmaak van een nieuw aanvraagdossier voor de erkenning als IOED in 2022

        Ondersteuning gemeenten i.k.v. funerair erfgoed

        Onderzoeken mogelijkheden tot samenwerken bij publiekswerking (bv. Open Monumentendag)

        RLBK de opdracht te geven een deeltijdse medewerker aan te werven om deze werking op te starten. Deze medewerker kwam in dienst va RLBK op 24/05/2021.

 

In 2022 werd een traject doorlopen om de projectverenging Brabantse Kouters West te ontbinden en de betrokken gemeenten (Asse, Grimbergen, Meise, Merchtem en Wemmel) te laten toetreden tot de projectverenging Brabantse Kouters Oost en deze om te dopen te Erfgoed Brabantse Kouters. Bovendien werd ook beslist om vanuit de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters een nieuwe erkenningsaanvraag als IOED bij de Vlaamse Overheid in te dienen. Dit werd formeel goedgekeurd op de gemeenteraad van 20/10/2022 waarbij beslist werd om:

        De projectvereniging ‘Brabantse Kouters West’ te ontbinden op voorwaarde dat de naam van projectvereniging Brabantse Kouters Oost wordt gewijzigd naar ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ en gemeenten van deze projectvereniging met nieuwe naam ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ instemmen met de toetreding van de gemeenten van ‘Brabantse Kouters West’.

        Toe te treden tot de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ mits in de statuten van de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ het werkingsgebied uitgebreid wordt tot het grondgebied van 12 gemeenten (Asse, Grimbergen, Kraainem, Machelen, Meise, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst).

        Akkoord te gaan met om de - na ontbinding van de projectvereniging ‘Brabantse Kouters West’ - vrijgekomen activa opnieuw in te brengen in de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’.

        Het ontwerp beleidsplan 2024-2026 goed te keuren en akkoord te gaan met de erkenningsaanvraag voor een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) zoals die tl. op 15/01/2023 vanuit de projectvereniging ‘Erfgoed Brabantse Kouters’ zal ingediend worden bij de Vlaamse Overheid.

 

Conform het decreet op het lokaal Bestuur wordt de jaarrekening van de projectvereniging door de Raad van Bestuur besproken en voorlopig goedgekeurd. Dit gebeurde op de vergadering van  08/03/2023. Conform ditzelfde decreet dient elke projectvereniging jaarlijks deze jaarrekening vervolgen formeel te laten goedkeuren door de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten.

 

De statuten van projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters en deze van de ontbonden projectvereniging Brabantse Kouters West bepalen daarnaast bijkomend dat de planning en begroting (zoals beide voorgelegd en goedgekeurd op de vergadering van de Raad van Bestuur van 14/12/2022) en het jaarverslag (zoals voorgelegd en goedgekeurd op de vergadering van de Raad van Bestuur van 08/03/2023) ook goedgekeurd dienen te worden door de gemeenteraad.

 

Beschikbare stukken - in bijlage bij dit besluit gevoegd:

 

        Activiteitenverslag 2022 van de gezamenlijke werking van de projectverenigingen Brabantse Kouters Oost en Brabantse Kouters West

        Jaarrekening 2022 en verslag accountant van de projectvereniging West

        Planning 2023 voor de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters

        Begroting 2023 voor de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters

 

 

Juridische gronden

Volgende decreten en besluiten zijn van toepassing op deze beslissing:

        het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder Afd. 2 art. 404.

        De statuten van de projectvereniging Brabantse Kouters West zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 21/11/2019, in het bijzonder hoofdstuk 3, art. 18.

        De gewijzigde statuten van Erfgoed Brabantse Kouters zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 20/10/2022

 

Advies

Goed te keuren :

- Het gezamenlijke activiteitenverslag 2022 van de projectverenigingen Brabantse Kouters Oost en West goed te keuren.

- De jaarrekening 2022 van de projectvereniging Brabantse Kouters West goed te keuren

- De begroting 2023 van de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren

- De planning 2023 van de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren

En kwijting te geven aan de bestuurders van de projectvereniging Brabantse Kouters West voor de bestuursdaden gesteld in het jaar 2022

 

Motivatie

Dit besluit draagt bij aan de realisatie van het gemeentelijk erfgoedbeleid.

 

Financiële gevolgen

 

Actienummer:

A 1 5 3 - Samenwerking

Regionaal Landschap

 

Algemene Rekening:

610300009

 

 

Beleidscode:

0680-00

Goedgekeurd Budget:

€ 7500

Effectieve uitgave/ontvangst:

€ -

Saldo Budget:

  -

 

        Ditbesluithoudt geen bijkomend financieel engagement in van de gemeente.

        De meerjarige financiële verbintenis vanuit de gemeente zoalsbeschreveninartikel20vandestatuten werd reeds goedgekeurd op de vergadering van de gemeenteraad van 21/11/2019

        Degemeentebesturen cofinancierendeprojectvereniging viaeenjaarlijksesubsidiediebestaatuiteen vast basisbedrag van 2.500 euro en een variabele bijdrage op basis van het aantal inwoners. Elkgemeentebestuurbetaaltvoordevariabelebijdrage0.11europerinwoner.Hetbevolkingscijferwordtvastgesteld aan de hand van de jongste gepubliceerde officiële statistieken van de overheid. Hetvolledige subsidiebedrag wordt jaarlijks aangepast volgens de gezondheidsindex met als referentie deindexophetmomentvanoprichtingvan deprojectvereniging.Debijdragenwordenjaarlijksaangepast op basis van de bevolkingscijfers volgens Statbel en geïndexeerd volgens degezondheidsindex. Dereferentievoorindexeringis deoprichtingsdatum van de IOED(geplandop 18december2019).

 

Besluit

 

 

Artikel 1

Het gezamenlijke activiteitenverslag 2022 van de projectverenigingen Brabantse Kouters Oost en West goed te keuren.

 

Artikel 2

De jaarrekening 2022 van de projectvereniging Brabantse Kouters West goed te keuren

 

Artikel 3

De begroting 2023 van de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren

 

Artikel4

De planning 2023 van de projectvereniging Erfgoed Brabantse Kouters goed te keuren

 

Artikel 5

Kwijting te geven aan de bestuurders van de projectvereniging Brabantse Kouters West voor de bestuursdaden gesteld in het jaar 2022

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

3.

Titel

Steden en gemeenten voor bemiddeling: goedkeuring charter

Dienst

Integrale Veiligheid

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Email d.d. 14 maart 2023 van de GAS-bemiddelaar voor de stad Vilvoorde met als werkingsgebied het arrondissement Halle-Vilvoorde. In het kader van het project ter promotie van lokale openbare bemiddelingsdiensten, dat in 2020 door de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Maatschappelijke Integratie en de vzw Belgian Forum for Urban Security (BeFUS) werd opgestart, wordt gevraagd het charter "Steden en gemeenten voor bemiddeling" te willen ondertekenen.

Het charter “Steden en gemeenten voor bemiddeling” heeft de volgende doelstellingen:

        Definiëren wat onder de term "bemiddeling" wordt verstaan

        Ondersteunen van werkzame bemiddelaars

        Het ethische kader van bemiddelaars benadrukken

        Meer bekendheid geven aan het bestaan van bemiddeling

        De ontwikkeling van een cultuur van bemiddeling aanmoedigen

Dit charter werd ondertekend door Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, door Catherine Moureaux, voorzitster van de VZW BeFUS, en door Michèle Guillaume-Hofnung, hoogleraar recht en directeur van het Instituut voor bemiddeling van het IMGH.

 

Het charter is bedoeld om het werk van de bemiddelaars van deze verschillende diensten te erkennen en van een kader te voorzien alsook het engagement voor meer bemiddeling(saanbod) in de gemeente Wemmel te benadrukken.

 

"De gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met stad Vilvoorde om bemiddelingen in het kader van GAS te organiseren.

 

Kort gezegd, ontvangt de GAS-bemiddelaar van de sanctionerend ambtenaar dossiers die in aanmerking komen voor bemiddeling. Daarna nodigt de GAS-bemiddelaar alle betrokken partijen uit voor een bemiddelingsgesprek. Wanneer alle partijen hiermee akkoord gaan, wordt het gesprek georganiseerd in de gemeente waar de inbreuk werd vastgesteld. Indien de gemeente de benadeelde partij is, is het aan de gemeente om een medewerker aan te duiden die de rol van vertegenwoordiger van de gemeente tijdens het bemiddelingsgesprek op zich neemt. Tijdens dit gesprek wordt er besproken welke inbreuk er werd gepleegd en waarom. Alle partijen komen aan het woord tijdens een bemiddelingsgesprek. Het doel is om samen tot een akkoord te komen (bijvoorbeeld het betalen van een schadevergoeding, het uitvoeren van een GAS-prestatie, een excuusbrief schrijven, een opleiding volgen,...). Indien dit akkoord wordt nageleefd, kan de sanctionerend ambtenaar geen geldboete meer opleggen. Indien dit akkoord niet wordt nageleefd, kan de sanctionerend ambtenaar wel nog een geldboete opleggen. Het bemiddelingsreglement heb ik toegevoegd als bijlage.

 

Elk jaar verschilt het aantal bemiddelingsdossiers sterk per stad/gemeente. Om meer inzicht te krijgen in de toepassing van GAS-bemiddeling en het GAS-beleid van de verschillende politiezones en lokale besturen, heb ik een analyse gemaakt van het aantal vaststellingen GAS 1-2-3 in verhouding tot het aantal bemiddelingsdossiers. In bijlage vindt u deze terug. Het zou fijn zijn om een overleg in te plannen met de politie en de gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel om deze analyse toe te lichten en om GAS-bemiddeling in de toekomst meer toe te passen."

 

 

Juridische gronden

        Bijzondere politieverordening betreffende de GAS voor de overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen (GR 17/12/2020)

        Politieverordening betreffende het parkeren in blauwe zone (GR 17/12/2020)

        Politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval (GR 24/11/2022)

        Politieverordening op het sluitingsuur van publieke inrichtingen (GR 27/02/2014)

        Politiereglement (22/01/2015)

        Koninklijk besluit van 28 januari 2014 houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de Wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)

 

Advies

/

 

Motivatie

Het charter heeft volgende doelstellingen:

        Promotie en ondersteuning van lokale openbare bemiddelingsdiensten

        Definiëren wat onder de term "bemiddeling" wordt verstaan

        Het ethische kader van bemiddelaars benadrukken

        Meer bekendheid geven aan het bestaan van bemiddeling

        De ontwikkeling van een cultuur van bemiddeling aanmoedigen (sociale cohesie)

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De gemeenteraad keurt onderstaand charter "Steden en gemeenten voor bemiddeling" goed en gaat akkoord met de ondertekening ervan door de burgemeester, Walter Vansteenkiste. :

 

Charter “Steden en gemeenten voor bemiddeling"

” Door de ondertekening van het charter " Steden en gemeenten voor bemiddeling ”,

 

1. Moedigen wij, de lokale overheden, in ons beleid op het vlak van preventie en/of sociale cohesie een stap naar bemiddeling aan die gedefinieerd wordt als "een vrijwillig proces waardoor sociale relaties opgebouwd of hersteld worden, en waardoor geschillen voorkomen of opgelost worden. Dit proces wordt geleid aan de hand van “ethische” communicatieregels waarbij de deelnemers zich inspannen om de dialoog terug op gang te brengen en om een oplossing te vinden voor hun situatie. Dit proces wordt begeleid door een bemiddelaar, een onafhankelijke derde, die dit doet op een onpartijdige manier, zonder de resultaten te beïnvloeden, terwijl hij wel de belangen van elke partij bewaakt en de vertrouwelijkheid van de uitwisseling waarborgt." (Michèle Guillaume-Hofnung, 2011, Conference of International Nongovernmental Organizations of the Council of Europe). De bemiddeling is aldus een proces voor het voorkomen en beheersen van conflicten (familiale conflicten, sociale conflicten, huurconflicten, burenconflicten, wijkconflicten, conflicten in schoolomgeving, conflicten met lokale instellingen, enz.) met het oog op het creëren of herstellen van de sociale banden.

 

2. Verbinden wij ons ertoe om het bestaan van een (para)publieke bemiddelingsdienst aan te moedigen, de toekomst van de bestaande diensten in onze gemeente te verzekeren, de infrastructuren (toegankelijkheid, zichtbaarheid, ...) en de opleidingsbehoeften (supervisie, intervisie die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep, te ondersteunen.

 

3. Eerbiedigen wij het deontologisch kader dat absoluut noodzakelijk is voor het werk van de bemiddelaar (onafhankelijkheid, neutraliteit, meerzijdige partijdigheid, vertrouwelijkheid, vrijwilligheid en autonomie van personen) en hebben wij vertrouwen in het methodologisch proces dat de behoorlijk opgeleide bemiddelaar ten uitvoer legt. De bemiddelaar geeft aldus de voorkeur aan luisterbereidheid en dialoog, waardoor situaties en respectievelijke standpunten gemakkelijker worden begrepen. Hij draagt bij tot bieden van nieuwe perspectieven die aangepast zijn aan de noden van elkeen. De openbare bemiddelingsdienst staat open voor iedereen.

 

4. Om de bemiddeling te vergemakkelijken, verstrekken wij kwaliteitsvolle informatie over het bestaan van een openbare bemiddelingsdienst binnen onze gemeente. We moedigen alle actoren op sociaal gebied aan om binnen de gemeente (bewoners, gemeentediensten, politie, scholen, verenigingen, OCMW...) de openbare bemiddelingsdienst te ondersteunen bij zijn sensibiliseringsacties. Wij moedigen verschillende vormen van dialoog aan, waaronder doorverwijzing naar bemiddelingsdiensten.

 

5. Verbinden wij ons ertoe om de bemiddelingscultuur te verspreiden en bemiddeling te promoten als een proces dat ijvert voor sociale vrede. Wij zijn bereid ons aan te sluiten bij dit overkoepelend project, met een inclusieve aanpak en met als doel een bredere dynamiek van een nationaal, of bij uitbreiding een internationaal netwerk voor bemiddeling.

 

De burgemeester van de gemeente Wemmel

Naam : Walter Vansteenkiste

Handtekening :

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

4.

Titel

Project gemeenschapsdienst

Dienst

Welzijn

Stemming

Goedgekeurd met 19 stemmen voor bij 3 onthoudingen (Monique Van der Straeten, Laura Deneve en Marc Installé)

 

 

Feiten en context

1. Wat

 

De gemeenschapsdienst is een nieuwe Vlaamse activerende maatregel voor werkzoekenden met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt die het opbouwen van arbeidsritme mogelijk maakt en helpt om binding te houden met de arbeidsmarkt, ook wanneer andere maatregelen niet meer passen. De gemeenschapsdienst maakt steeds onderdeel uit van een begeleid traject naar werk en zorgt ervoor dat verworven (generieke) competenties op peil gehouden en versterkt worden.

 

2. Doelgroep

 

De doelgroep van de gemeenschapsdienst bestaat uit uitkeringsgerechtigde werkzoekenden die minstens 2 jaar werkzoekend zijn en die nood hebben aan een intensieve begeleiding en bemiddeling via inzet van werkplekleren om de brug naar duurzame tewerkstelling te maken. Deze nood vloeit voort uit onvoldoende arbeidsmatige zelfredzaamheid.

Wemmel telt op 1 februari 2023 ,123 uitkeringsgerechtigde werklozen die minsten 2 jaar werkloos zijn.

 

3. Wat moet het lokaal bestuur doen ?

 

        Actief een aanbod doen van competentieversterkende leerwerkplekken binnen de momentele eisen van een werkervaringsstage (= maximum 6 maanden en 32 tot 64 uur per maand) aan de GLOW ('Groeien en Leren op de Werkvloer')-partner en deze kenbaar maken. De GLOW-partner die aangeduid werd voor Wemmel is groep Intro.Deze leerwerkplaatsen worden gecreëerd binnen het lokaal bestuur, VZW's of scholen

 

        Een plan van aanpak ontwikkelen om de match te maken inclusief werkafspraken voor elke leerwerkplek, om het typisch klantenbestand werkzoekenden met een grote afstand dat door de GLOW-partner wordt aangereikt, in te schakelen binnen gemeenschapsdiensten en hen zo mee te ondersteunen richting arbeidsmarkt.

        Mentoren (interne leerwerkplekbegeleiders) opleiden binnen het personeelsbestand van het lokaal bestuur.   Na goedkeuring van het projectvoorstel , kunnen mentoropleidingen geboekt worden tot en met september 2023. De opleidingen moeten ten laatste december 2023 doorgaan.Over wat de begeleiding zelf betreft zijn er geen richtlijnen.

 

Juridische gronden

 

        Artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 2022 tot bepaling van de lokale regierol van de gemeenten op het vlak van sociale economie en werk.

        Conceptnota gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden van 10 december 2021.

        Brief Vlaamse Regering betreffende de gemeenschapsdienst en toekomst wijk-werken van 27 oktober 2022

 

Advies

Deze leerwerkplaatsen kunnen worden gecreëerd binnen het lokaal bestuur maar ook bij VZW's of scholen.

Het voorstel is om 3 leerwerkplaatsen verdeeld over het kinderdagverblijf, de keuken en de interne poetsdienst te creëren en één mentor te voorzien.

De opleiding voor mentoren kan in-house georganiseerd worden zodat ook personeelsleden van andere diensten kunnen deelnemen. De aangeleerde vaardigheden kunnen namelijk ook ingezet worden voor de begeleiding van andere doelgroepen. ( artikel 60§7, stagiairs,...)

 

Financiële gevolgen

 

De subsidiabele kosten worden gefinancierd met Europese REACT-EU-middelen. Deze behoeven geen cofinanciering.

De subsidie is een opstartfinanciering om deze leerwerkplekken te faciliteren en te coördineren met de door de VDAB geselecteerde GLOW-partners. 

 

Het aantal leerwerkplekken en het aantal opgeleide mentoren bepaalt de hoogte van de financiële ondersteuning

 

 

Aantal leerwerkplekken

Minimum aantal opgeleide mentoren

Lump sum

Small

3

1

€ 7.396,84

Medium

6

2

€14.793,69

Large

18

6

€ 44.381,06

Extra large

39

13

€ 96.158,96

 

De enige vereiste om de lump sum te ontvangen is het behalen van de verwachte output (zijnde het hebben van x aantal werkplekken en het opgeleid hebben van x aantal mentoren). Deze output is rechtstreeks gekoppeld aan de lump sum.

 

Bij het voldoen aan de verwachte output in relatie met het gekozen engagement blijft de lump sum toegekend. Bij het niet of deels voldoen aan de verwachte output wordt de lump sum niet toegekend en het voorschot integraal teruggevorderd.

 

Na ondertekening van de projectovereenkomst door de Managementautoriteit ESF ontvangt de gemeente  onder de vorm van voorschot van Europa WSE 80% van de lump sum

 

De gemeente Wemmel zal indien het projectvoorstel wordt aanvaard , een subsidie van 7.396,84 euro ontvangen.

 

Besluit

 

Op de gemeenteraad wordt een amendement voorgesteld door het college van burgemeester en schepenen nl.: Er wordt geen samenwerkingsovereenkomst met 3Wplus afgesloten voor dit project. De 3 leerwerkplaatsen zullen verdeeld worden over het kinderdagverblijf, de keuken en de interne poetsdienst.  Artikel 3 " De samenwerkingsovereenkomst met 3Wplus wordt goedgekeurd." wordt geschrapt.

Dit amendement wordt goedgekeurd met 20 stemmen voor bij 2 onthoudingen (Monique Van der Straeten, Marc Installé).

 

Artikel 1

De gemeenteraad  keurt de indiening van het subsidiedossier “Opstart Gemeenschapsdienst Lokale Besturen" binnen het ESF-programma goed.

 

Dit houdt volgende in:

● Een engagement op de vermelde acties in de oproepfiche

● De naleving van de projectovereenkomst ESF (als sjabloon toegevoegd bij de oproep)

 

Artikel 2

De gemeenteraad besluit om de "small output" te genereren.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

5.

Titel

Voordrachten kandidaat-bestuurders raad van bestuur voor de woonmaatschappij Providentia, werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd

 

Feiten en context

        brief van Providentia van 24/03/2023

        Gemeenteraadsbesluit van 02/03/2023 over de vorming van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden.

        Ontwerp van statuten van de toekomstige woonmaatschappij, gevalideerd door de stuurgroep woonmaatschappij op 8/02/2023.

 

Op 4 februari 2022 stelde de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen vast. De gemeente Wemmel maakt deel uit van het woonmaatschappij-werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden.

De raad van bestuur van SHM Providentia heeft beslist om in eerste instantie vanuit Providentia een woonmaatschappij op te richten in het werkingsgebied Halle/ Vilvoorde-Midden en de inkanteling van de SVK’s binnen dit werkingsgebied voor te bereiden. Vervolgens wordt een beslissing genomen m.b.t. het vervolgtraject waar een fusie en/of nadien een splitsing (of omgekeerd) met andere woonmaatschappijen tot de mogelijkheden behoort, in functie van patrimoniumoverdrachten. Ook zullen toekomstige samenwerkingsvormen (joint venture) tussen woonmaatschappijen verder onderzocht worden in functie van efficiëntiewinsten. De verlenging van de erkenning als SHM werd aan Providentia verleend tot 30 juni 2023. Momenteel loopt nog een juridische procedure bij de Raad van State (namens de gemeenten Dilbeek, Opwijk en Wemmel tegen het vastgelegde werkingsgebied) die mogelijks nog een impact kan hebben op de (vorming van de) woonmaatschappij.

Providentia bereidt i.h.k.v. de vorming van een woonmaatschappij een juridisch traject voor:

        De rechtsvorm van (sociale huisvestingsmaatschappij) Providentia zal omgezet worden van een CVBA naar een BV (en woonmaatschappij) (juni 2023).

        De sociale verhuurkantoren SVK Webra, RSVK De Woonkoepel, SVK Zuidkant en SVK OCMW Wemmel zullen een algemeenheid van goederen/bedrijfstak/ individuele overdrachten inbrengen in de BV PROVIDENTIA (na omzetting; afhankelijk van de beslissing over de techniek van overname van de SVK-activiteiten).

        De tijdige overdrachten/overnames van woningen (en grondreserves) naar/van de ‘andere’ woonmaatschappijen (zie verder), lokale besturen en het Vlaams Woningfonds, zo mogelijk sneller dan de decretale voorziene uiterste datum.

Providentia bereidt i.h.k.v. de vorming van een woonmaatschappij een organisatorisch traject voor:

        Communicatie naar en overleg met personeel, lokale besturen en betrokken actoren.

        Het bewaken van de reguliere en actuele operationele werking van Providentia gedurende de transitieperiode.

        De opmaak en invulling van het organisatiemodel, de werkingsprincipes en organigram van de toekomstige organisatie.

Deze trajecten verlopen via een stuurgroep (met vertegenwoordigers met een uitvoerend mandaat uit elke gemeente, Providentia, de SVK’s met personeelsoverdracht en de externe consultants) en thematische werkgroepen (o.a. patrimonium, personeel, klanten, nieuw toewijzingssysteem, …).

Op 8 februari 2023 valideerde de stuurgroep de aanvraag erkenning woonmaatschappij (met ontwerp van statuten en intern reglement, een toelichting over het werkingsgebied en de toekomstige werking, en een financieel plan).

In de ontwerpstatuten van de woonmaatschappij, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd, en in het ontwerp van intern reglement werd voorzien dat de vennootschap wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan, dat raad van bestuur wordt genoemd, bestaande uit ten minste drie (3) leden en ten hoogste 15 leden. De duur van hun mandaat wordt vastgesteld op zes (6) jaar. De bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd en afgezet.

Ten hoogste één bestuurder wordt voorgedragen door de aandeelhouders andere dan het Vlaamse Gewest en de provincies, gemeenten en OCMW’s die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen.

Eén bestuurder wordt voorbehouden voor de provincie Vlaams-Brabant/ Vlabinvest APB.

De andere bestuurders worden voorgedragen door de gemeenten , die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen en die aandeelhouder zijn van de vennootschap. De mandaten in het bestuursorgaan worden toegekend op basis van de grootte van de gemeente, en dit op basis van volgend criterium:

                    “Grote gemeenten” (zijnde gemeenten met meer dan 10.000 huishoudens) hebben het recht om elk twee bestuursmandaten voor te dragen;

                    “Middelgrote gemeenten” (zijnde gemeenten met tussen 4.000 en 10.000 huishoudens) hebben het recht om elk één bestuursmandaat voor te dragen; en

                    “Kleine gemeenten” (zijnde gemeenten met minder dan 4.000 huishoudens) hebben het recht om gezamenlijk twee bestuursmandaten voor te dragen.

Gelet op het voorgaande criterium worden, op heden, de gemeenten in het werkingsgebied als volgt opgedeeld:

        De gemeenten Asse en Dilbeek zijn grote gemeenten;

        De gemeenten Affligem, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Roosdaal, Ternat en Wemmel zijn middelgrote gemeenten; en

        De gemeenten Bever, Galmaarden, Herne, Gooik en Lennik zijn kleine gemeenten.

Om te kunnen voldoen aan de vereiste van artikel 14, in fine van de statuten van de Vennootschap met het oog op het behouden van de gendergelijkheid binnen het bestuursorgaan, dienen de voormelde gemeenten steeds twee kandidaat-bestuurders per toegewezen mandaat van een verschillend geslacht voor te dragen. Als de gemeenten tegelijk een voorkeur opgeven voor één van de voorgedragen kandidaten kan de algemene vergadering aan de hand daarvan een eerste samenstelling van het bestuursorgaan creëren. Als blijkt dat de beoogde gendersamenstelling niet kan bereikt worden, past de algemene vergadering de keuze aan totdat hieraan wel voldaan is. Zij kiest steeds uit de voorgedragen kandidaten.

Bestuurders die hun mandaat vervullen als vertegenwoordiger van een gemeente of een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, worden gekozen uit de kandidaten die door die aandeelhouders in kwestie worden voorgedragen. Deze bestuurders hebben een uitvoerend mandaat namens de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor wie zij optreden. Hun mandaat vervalt van ambtswege op verzoek van de aandeelhouder die hen heeft voorgedragen, aan de vennootschap betekend bij aangetekende brief.

Bij de samenstelling van het bestuursorgaan dient o.a. rekening gehouden te worden met volgende bepalingen:

        De raad van bestuur is zodanig samengesteld dat voldoende expertise aanwezig is voor de verschillende activiteiten van de vennootschap, alsook een voldoende diversiteit in competenties en achtergrond.

        Ten hoogste twee derden van de bestuurders heeft hetzelfde geslacht.

De hernieuwing van de bestuursmandaten van de woonmaatschappij is gekoppeld aan de lokale verkiezingen.

 

Juridische gronden

        Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur - Er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 van het decreet lokaal beleid - Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur.

        De Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW), in bijzonder de artikels m.b.t. het bestuur van de woonmaatschappij.

        De ontwerpstatuten van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden, conform de afzonderlijke modelstatuten (bijlage 11 bij BVCW) die de Vlaamse Regering heeft vastgelegd.

 

Advies

In afspraak met de stuurgroep en conform de bepalingen voorzien in de ontwerpstatuten en het ontwerp van intern reglement worden 2 leden van de gemeenteraad van Wemmel voorgedragen om een bestuursmandaat op te nemen in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij, voor de periode vanaf de oprichting tot de vervanging (of verlenging) van de mandaten van de leden van het bestuursorgaan na de e.k. gemeenteraadsverkiezingen.

 

Motivatie

Het college van burgemeester en schepenen draagt de gemeenteraadsleden (met uitvoerend mandaat)  voor als nieuwe bestuurders van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden voor de periode vanaf de oprichting tot de vervanging (of verlenging) van de mandaten van de leden van het bestuursorgaan na de e.k. gemeenteraadsverkiezingen.

Op 15 juni 2023 wordt de bijzondere algemene vergadering van Providentia gehouden. SHM cvba Providentia vormt zich dan om tot Besloten Vennootschap en woonmaatschappij. Op dat moment wordt ook het (nieuwe) bestuursorgaan samengesteld.

 

Volgende kandidaturen voor bestuurder werden ingediend:

- Walter Vansteenkiste

 

Bij geheime stemming behaalt Walter Vansteenkiste 20 stemmen voor bij 1 stem tegen en 1 onthouding.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De heer Walter Vansteenkiste, burgemeester, wordt voor de resterende huidige periode van de legislatuur voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente Wemmel in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Halle/Vilvoorde-Midden.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

6.

Titel

VENTUM&green cv: gewone algemene vergadering van 20/06/2023 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordiger

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 1 onthouding (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

        Brief van 29/03/2023 van VENTUM&green cv: uitnodiging gewone algemene vergadering van 20/06/2023

        GR/20/02/2020: Mevrouw Arlette De Ridder wordt aangesteld als bestuurder teneinde de gemeente Wemmel te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van VENTUM&green cv

 

Juridische gronden

        Statuten van VENTUM&green cv

 

Advies

Een Aandeelhouder mag zich op de Algemene Vergadering door middel van een schriftelijke volmacht door enige andere persoon laten vertegenwoordigen. Volmachthouders kunnen meerdere Aandeelhouders vertegenwoordigen. Voor de gemeente Wemmel kan dit de bestuurder in VENTUM&green cv zijn, namelijk Mevrouw Arlette De Ridder.

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de gewone algemene vergadering van VENTUM&green cv van 20/06/2023:

1. Verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris.

2. Onderzoek en goedkeuring van de balans en de resultatenrekening van het boekjaar 2022, van de toelichting, het beheersverslag, de winstverdeling en de waarderingsregels.

3. Kwijting te geven aan de Bestuurders en aan de Commissaris met betrekking tot het boekjaar 2022.

4. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

5. Statutaire mededelingen

 

Artikel 2

Mevrouw Arlette De Ridder wordt aangesteld als vertegenwoordiger op de gewone algemene vergadering van VENTUM&green cv die zal gehouden worden op 20/06/2023 met mandaat de agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

7.

Titel

Sibelgas : gewone algemene vergadering van 27/06/2023 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordigers

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 1 onthouding (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

        Brief van SIBELGAS van 29/03/2023: uitnodiging gewone algemene vergadering van 27/06/2023

        Gemeenteraad 31/01/2019: aanduiding de heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker en mevrouw Arlette De Ridder als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen van Sibelgas.

 

Juridische gronden

        Statuten van Sibelgas

 

Advies

/

 

Motivatie

Op voorstel van Sibelgas.

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de gewone algemene vergadering van Sibelgas van 27/06/2023:

1. Verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris.

2. Onderzoek en goedkeuring van de balans en de resultatenrekening van het boekjaar 2022 van de toelichting, het beheersverslag, de winstverdeling, de boekhoudkundige besluiten en de waarderingsregels.

3. Kwijting te geven aan de Bestuurders en aan de Commissaris met betrekking tot het boekjaar 2022.

4. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

5. Benoeming van een Commissaris

6. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

7. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker en mevrouw Arlette De Ridder worden aangesteld als vertegenwoordigers op de gewone algemene vergadering van Sibelgas die zal gehouden worden op 27/06/2023 met mandaat de agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

8.

Titel

I.B.E.G.: gewone algemene vergadering van 27/06/2023 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordigers

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 1 onthouding (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

        Brief van I.B.E.G. van 29/03/2023: uitnodiging gewone algemene vergadering van 27/06/2023

        Gemeenteraad 31/01/2019: aanduiding de heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker en mevrouw Arlette De Ridder als vertegenwoordigers voor de algemene vergaderingen van I.B.E.G.

 

Juridische gronden

        Statuten van I.B.E.G.

 

Advies

/

 

Motivatie

Op voorstel van I.B.E.G..

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de gewone algemene vergadering van I.B.E.G. van 27/06/2023:

1. Verslagen van de Raad van Bestuur en van de Commissaris.

2. Onderzoek en goedkeuring van de balans en de resultatenrekening van het boekjaar 2022, van de toelichting, het beheersverslag, de winstverdeling, de boekhoudkundige besluiten en de waarderingsregels.

3. Kwijting te geven aan de Bestuurders en aan de Commissaris met betrekking tot het boekjaar 2022.

4. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

5. Benoeming van een Commissaris

6. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

7. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De heer Raf De Visscher, mevrouw Mireille Van Acker en mevrouw Arlette De Ridder worden aangesteld als vertegenwoordigers op de gewone algemene vergadering van I.B.E.G. die zal gehouden worden op 27/06/2023 met mandaat de agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

9.

Titel

Haviland: gewone algemene vergadering van 21/06/2023 - goedkeuring agenda en mandatering vertegenwoordiger

Dienst

Secretariaat

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 1 onthouding (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

        De gemeente Wemmel is aangesloten bij Haviland Intercommunale.

        Email van Haviland Intercommunale van 30/03/2023: uitnodiging gewone algemene vergadering van 21/06/2023

        Gemeenteraad 28/02/2019: aanduiding Veerle Haemers als vertegenwoordiger van de gemeente Wemmel voor de algemene vergaderingen voor de hele legislatuur

 

Juridische gronden

        Art. 40, 41 en 432 decreet lokaal bestuur

        statuten Haviland Intercommunale

 

Advies

Op voorstel van de raad van bestuur van Haviland Intercommunale.

 

Motivatie

/

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de dagorde van de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 21/06/2023:

  1. Notulen van de Buitengewone Algemene Vergadering van 14 december 2022: goedkeuring;
  1. Verslag der activiteiten van het afgelopen boekjaar 2022;
  2. Jaarrekening 2022 met balans, resultatenrekening, sociale balans per 31.12.2022, het voorstel van bestemming van het resultaat en toelichting: goedkeuring (art. 41);
  3. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar afgesloten op 31.12.2022: goedkeuring (art. 41);
  4. Verslag van de commissaris over het boekjaar afgesloten op 31.12.2022: goedkeuring (art. 41);
  5. Bestuur: kwijting aan bestuurders, commissaris (art. 34);
  1. Vaststelling resultaatsbestemming (art. 41);
  2. Toetreding politiezone(s): goedkeuring (art. 8);
  3. Varia.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, Veerle Haemers, is gemandateerd om de agendapunten op de gewone algemene vergadering van Haviland Intercommunale van 21/06/2023 goed te keuren.

 

Artikel 3

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

10.

Titel

Mondelinge vragen

Dienst

Secretariaat

 

VRAGEN VAN GEMEENTERAADSLEDEN

In toepassing van art. 32 en 278 van het decreet lokaal bestuur kan het zittingsverslag (audio-opname) beluisterd worden op de website www.wemmel.be. De mondelinge vragen starten op 00:42.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023
Overzicht punten

De gemeenteraadszitting van 27 april 2023

 

11. BESLOTEN ZITTING

Titel

Sluikstortcamera's: aanstelling intergemeentelijke vaststellers

Dienst

Milieudienst

Stemming

Goedgekeurd met 21 stemmen voor bij 1 stem tegen (Marc Installé)

 

 

Feiten en context

Op 23/06/2022 stelde de gemeenteraad mevrouw Frieda Van Roy aan als intergemeentelijke vaststeller.

 

Frieda Van Roy nam begin maart ontslag bij Intradura waardoor er een nieuwe intergemeentelijke vaststeller moet worden aangesteld.

 

Op 14/04/2023 behaalden Hilde Fauconnier en Piet Fieremans hun diploma van GAS-vaststeller. Beiden dienen aangesteld te worden door de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

        Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24/06/2013, inzonderheid artikel 21 §1, 2°;

        KB van 21/12/2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaren belast met de uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid art. 40 en 41

        Algemene politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval, inzonderheid artikel 53.

        Besluit van de gemeenteraad van 23/2/2017: oprichting opdrachthoudende vereniging Intradura.

        Besluit van de gemeenteraad van 22/03/2018: reglement verplaatsbare camera's op de openbare weg.

        De uitvoering van de opdracht en de bewaring van de gegevens gebeurt conform de bepalingen van de Camerawet van 21 maart 2007

        Besluit van de gemeenteraad van 23/06/2022: aanstelling intergemeentelijke vaststeller

        Besluit van de gemeenteraad van 20/10/2022: aanvulling aanstelling intergemeentelijke vaststeller

 

 

Advies

/

 

 

Motivatie

Bij de handhaving van sluikstorten is het kunnen vaststellen van de overtreding cruciaal. De inzet van verplaatsbare camera's zal de resultaten sterk verbeteren. Door in te stappen in de modules die door Intradura zullen worden uitgevoerd kan dit gebeuren zonder een verhoging van de werklast van het eigen personeel. Module 4, handhaving, gebeurt nu reeds door Haviland zoals opgenomen in het voorstel.

De artikels waarvoor de intergemeentelijke vaststeller inbreuken kan vaststellen moeten limitatief worden opgenomen in het aanstellingsbesluit.

 

Financiële gevolgen

 

Actienummer:

A-1.6.3

Algemene Rekening:

24100000

Beleidscode:

0309-00

Goedgekeurd Budget:

€ 78.000

Effectieve uitgave/ontvangst:

€ € 77.987 : uitgave

€10.000 : subsidie

Saldo Budget:

€ 10.000

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt de heer Piet Fieremans en mevrouw Hilde Fauconnnier, personeelsleden van Intradura, aan als intergemeentelijke vaststellers van inbreuken tegen de politieverordening betreffende de inzameling van huishoudelijk afval, meer bepaald voor inbreuken tegen volgende artikels:

        artikel 4 §1 (sluikstorten algemeen)

        artikel 5 §1 (wijze van aanbieden van afvalstoffen)

        artikel 6 §2 (plaats van aanbieden van afval)

        artikel 6 §4 (doorzoeken van recipiënten)

        artikels 29 en 31 (inzameling en wijze van aanbieden van glas)

        artikels 33 en 34 (inzameling en wijze van aanbieden van textiel)

        artikel 56 (strafbepalingen - boetes)

 

Artikel 2

De gemeenteraad geeft rechtstreeks toegang aan de intergemeentelijke vaststellers, de heer Piet Fieremans en mevrouw Hilde Fauconnier, tot de beelden opgenomen door de verplaatsbare sluikstortcamera's en dit binnen hun opgedragen werkzaamheden als intergemeentelijke vaststellers voor de inbreuken tegen afvalgerelateerde kleine vormen van overlast. Deze personen hebben een discretieplicht omtrent de persoonsgegevens die de beelden opleveren.

 

Artikel 3

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de toezichthoudende overheid, de provinciegouverneur, de sanctionerend ambtenaar van Haviland, de korpschef van de politiezone AMOW, de procureur des konings van Halle-Vilvoorde en de griffiers van de rechtbank van eerste aanleg en van de politierechtbank.

 

Publicatiedatum: 05/06/2023