GEMEENTE WEMMEL

Raad voor maatschappelijk welzijn donderdag 29 februari 2024

 

Notulen

 

 

Aanwezig :

Armand Hermans, ocmw voorzitter; Annie Vanderhaegen, Louis Waxweiler, Marc Joseph, Jacqueline Moreau, Bernard Carpriau, Guido Schollen, Carol Delers, Jane White, Arlette De Ridder, raadsleden; Audrey Monsieur, algemeen directeur;

 

Verontschuldigd :

 

Houda Khamal Arbit, raadslid;

 

 

Overzicht punten

De zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024

 

1.

Titel

Goedkeuring notulen 25/01/2024

Dienst

Sociale dienst

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Goedkeuring notulen zitting 25/01/2024

 

Juridische gronden

        art. 32,277 en 278 decreet lokaal bestuur

        art. 538 e.v. decreet lokaal bestuur

 

Advies

 /

 

Financiële gevolgen

/

 

Besluit

 

Enig artikel

De OCMW-raad keurt met algemeenheid van stemmen de notulen van de vergadering van de raad, in zitting 25/01/2024, goed.

 

 

Publicatiedatum: 10/04/2024
Overzicht punten

De zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024

 

2.

Titel

Afname raamcontract multifunctionals - Prov. Vlaams-Brabant

Dienst

ICT

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Gelet op het besluit van de Provincieraad van provincie Vlaams-Brabant van 15 februari 2022 waarbij goedkeuring wordt verleend aan de gunningsprocedure volgens bestek “Raamcontract voor huur en onderhoud van multifunctionals incl. beheersysteem en integratie met de IT-systemen voor het provinciebestuur Vlaams-Brabant” volgens een mededingingsprocedure met onderhandeling op Europees niveau;

 

Gelet op het voornoemde goedgekeurde bestek betreft een raamcontract waarin volgende bepaling werd opgenomen:

Andere overheden kunnen eveneens gebruik maken van het raamcontract, nl.:

de provinciebesturen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg (incl. hun entiteiten zoals autonome provinciebedrijven, provinciale scholen, provinciale VZW’s, …)

Lokale overheden (gemeentebesturen, OCMW’s, gemeentescholen, brandweerdiensten(hulpverleningszones), politiezones, culturele centra, gemeenschapscentra, bibliotheken, autonome gemeentebedrijven, interlokale verenigingen, gemeente-vzw’s, …) binnen het grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Gelet op het besluit van de deputatie Vlaams-Brabant van 17 november 2022 waarbij het raamcontract wordt gegund aan de firma Ricoh. Dit raamcontract neemt aanvang op 1 januari 2023 en heeft een looptijd van 4 jaar.

 

Juridische gronden

        De wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘de wet overheidsopdrachten’.

        Het koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren van 18 april 2017 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘het KB plaatsing’.

        Het koninklijk besluit tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten van 14 januari 2013 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘het KB uitvoering’.

        De wet betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies van 17 juni 2013 en latere wijzigingen, hierna genoemd ‘de rechtsbeschermingswet’.

        Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en de Codex Welzijn. De wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.

        Verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming)

 

Motivatie

het bestuur gebruik kan maken van dit raamcontract waardoor zij is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningprocedure te organiseren;

zelf geen gunningprocedure te moeten voeren een besparing aan tijd en geld betekent;

het provinciebestuur over een grotere technische expertise beschikt voor het voeren van dergelijke gunningprocedure;

de schaalgrootte van het provinciebestuur toelaat om gunstiger voorwaarden te bekomen dan mogelijk is op het niveau van het bestuur;

de behoeftes van het bestuur voldoende overeen stemmen met de bepalingen in het bestek;

het gebruik van het raamcontract geen exclusiviteit inhoudt.

 

Financiële gevolgen

De toetreding tot deze raamovereenkomst heeft op zich geen financiële gevolgen.

Wanneer aankopen worden gedaan of dienstverlening wordt afgenomen, zal hierbij de aankoopprocedure van het lokaal bestuur gevolgd worden.

 

Besluit

 

Artikel 1

De OCMW-raad keurt de afname aan het “Raamcontract voor huur en onderhoud van multifunctionals incl. beheersysteem en integratie met de IT-systemen voor het provinciebestuur Vlaams-Brabant” waarbij de Provincie Vlaams-Brabant optreedt als aankoopcentrale, goed.

 

Artikel 2

Het vast bureau wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

 

Publicatiedatum: 10/04/2024
Overzicht punten

De zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024

 

3.

Titel

Capacity Building

Dienst

Sociale dienst

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Vanaf 2024 centraliseert Europa Werk en Sociale Economie (WSE) alle middelen sociale inclusie in het project 'Capacity Building Lokale Partnerschappen'. Vanuit het samenwerkingsverband ‘DAW’ rond Sociale Economie en Werk werd er onderzocht wat de haalbaarheid en mogelijkheden zijn om samen te werken rond dit project.
 

De gemeenten Merchtem & Opwijk vervoegden in dit project de cluster waarbij het werkingsgebied volgende gemeente omvat: Dilbeek, Asse, Wemmel, Opwijk & Merchtem.

Capacity Building is een project dat getrokken wordt vanuit een samenwerking tussen VVSG, VDAB en Europa WSE. Met dit project wil de Vlaamse overheid de lokale besturen ondersteunen in het opzetten van een duurzaam lokaal partnerschap. Dit lokaal partnerschap, waarin de VDAB en de OCMW’s kernpartners zullen zijn, moet het verder mogelijk maken om expertises van verschillende (relevante) partnerorganisaties te bundelen. Deze verzameling van expertises en kennis zal vervolgens aangewend worden om werkzoekenden met allerlei profielen en met multiproblematieken beter te begeleiden en ondersteunen in hun activatietraject.

 

Gedurende de voorbije maanden werden de 4 fasen van het partnerschapsvormingsproces afgerond. De eerste fase omvatte de afbakening van de werkingsgebieden waarbinnen de lokale partnerschappen zich organiseren (zie bovenstaande cluster DAW+). De tweede fase omvatte de identificatie van de lokale noden binnen het werkingsgebied en welke expertise er hiervoor nodig is. Deze noden werden integraal en uitgebreid samengebracht in een Lokaal Addendum.
Tijdens de 3e fase werden de partners gekozen waarvan een jury oordeelde dat zij het best geplaatst zijn om aan de slag te gaan met de doelgroep die beschreven staat in het Lokaal Addendum. Tijdens Fase 4 van het proces vormden deze partners een hechte werkgroep met de VDAB, de lokale besturen, de regisseur Werk & Sociale Economie en het ondersteuningsteam vanuit VDAB/VVSG. Dit resulteerde in een projectvoorstel die een antwoord biedt op de uitdagingen die te samen aangegaan worden om de doelgroep te ondersteunen en te begeleiden richting duurzaam werk. Ook de budgetraming is een inherent gegeven van dit projectvoorstel.
Daar het een dynamische samenwerking betreft met een groot lerend vermogen, werd gefocust op de vormgeving van het eerste werkingsjaar. Dit conform de afspraken uit de oproep vanuit Europa WSE.  

 

De doorstart van het partnerschap wordt voorzien op 1 maart 2024. Voorafgaandelijk neemt een stuurgroep de voorbereiding op zich om de nodige kaders en omkadering ten behoeven van de gehele werking van het partnerschap verder te ontwikkelen. De documenten die een goedkeuring vereisen via de noodzakelijk en/of gebruikelijke beleidsorganen worden dan ook overgemaakt en betrokken. 

 

Juridische gronden

        Besluit vast bureau dd. 06/04/2023 - intentieverklaring

        Besluit vast bureau dd. 11/01/2023

        Besluit vast bureau dd. 23/11/2023

        Kennisname OCMW-raad dd/ 25/01/2024

        Oproep 64 Europa WSE (Werk en Sociale Economie) 'Lokale partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname van mensen met complexe problemen'

 

Advies

Positief advies dienst tewerkstelling en sociale dienst OCMW Wemmel.

 

Motivatie

Het OCMW van Wemmel zet al jaren in op een actief activeringsbeleid via de bestaande methodieken zoals een tewerkstelling in het kader van artikel 60§7, ed.

 

De dienst tewerkstelling stelt te werk, organiseert vormingen in huis, verwijst door naar gepaste vormingen via partners, begeleidt werkzoekende cliënten naar een gepaste job en werkt in het algemeen toe naar activering in  de brede zin.

 

Dit partnerschap past in deze visie van activering in de brede zin van het woord. Tewerkstelling is niet altijd het doel op zich, maar activering of participatie in de maatschappij door vorming, vrijwilligerswerk, ed. - kan evenzeer het einddoel zijn. Ieders talenten benutten door de expertise van de partners te bundelen is de doelstelling van dit partnerschap.

 

Financiële gevolgen

 

Het totale beschikbare budget voor de hele duurtijd van het project wordt weergegeven in volgende tabel :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De lokale partnerschappen starten hun werking tussen 1 januari 2024 en uiterlijk 1 oktober 2024 en hebben een looptijd van maximaal 6 jaar met als uiterlijke einddatum 31 december 2029.

Het werkingsbudget voor het partnerschap in 2024 bedraagt 605 104,92 EUR. Dit budget wordt gefinancierd door Europa WSE, Vlaanderen, VDAB en lokale besturen.

De financiering van het werkingsbudget is als volgt:

        Europa WSE: 242.042,10 EUR

        Vlaanderen: 181.531,58 EUR

        VDAB: 90.765,45 EUR

        Lokale besturen: 90.765,45 EUR, verdeeld via verdeelsleutel
(zie volgende tabel)

 

De 5 lokale besturen van het werkingsgebied DAW+ dienen verplicht 15% te financieren aan het partnerschap. Er werd gekozen om deze cofinanciering zowel via middelen als via personeelsinzet te laten verlopen om een zo efficiënt mogelijk partnerschap te creëren.

De lokale besturen Asse en Dilbeek voorzien een personeelsinzet conform hun aandeel binnen de cofinanciering lokale besturen. De lokale besturen Wemmel, Merchtem & Opwijk voorzien een middeleninbreng in het lokaal partnerschap conform hun aandeel binnen de cofinanciering lokale besturen (zie onderstaande tabel - bedrag per jaar).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(*) Deze budgetten zijn bepaald door Europa WSE op basis van volgende objectieve parameters:

        Kortgeschoolde niet-werkende werkzoekenden (data van 2021)

        Langdurig niet-werkende werkzoekenden (+1 jaar werkzoekend) (2021)

        Niet-werkende werkzoekenden met een arbeidsbeperking (2021)

        Personen met een (equivalent) leefloon (2022)

        Personen met een niet-EU herkomst (2022)

        Personen met een Oost-Europese (EU) herkomst (2022)

 

 

Projectpersoneel:

Zoals de instructies van Europa WSE voorzien, hebben we vanuit dit werkingsbudget een raming voorzien van 604 917 EUR aan projectpersoneel in 2024

De Lokale besturen Merchtem, Opwijk & Wemmel voorzien hun bijdrage aan het partnerschap via geldelijke middelen. Dit conform de verdeelsleutel zoals opgenomen en voorgesteld door Europa WSE.
Deze formule resulteert in een team met het equivalent van 5,6 VTE.

 

Inzet van forfait en budgettaire flexibiliteit

Op basis van de ingevoerde interne personeelskosten is er een beschikbaar forfait van
69 582 EUR. Dit laat ons de ruimte om naast een werkingsbudget eveneens de mogelijkheid te hebben om te voorzien in (operationele) expertise, (didactisch) materiaal, ondersteuning en kennis die nodig zijn dan wel geacht worden nodig te zijn ten behoeve van de cliënten. Deze begroting laat dan ook toe dat het partnerschap flexibel doch bewust om kan springen met de beschikbare middelen. Het partnerschap stelt alles in het werk om een zo groot mogelijk resultaat te halen binnen het financieel plaatje.

 

Besluit

 

Artikel 1

de OCMW-raad keurt het projectvoorstel goed

 

Artikel 2

de OCMW-raad keurt het engagement en de rol die het lokaal bestuur binnen dit lokaal partnerschap opneemt goed

 

Artikel 3

de OCMW-raad verklaart zich akkoord in kennis gesteld te worden van alle toekomstige documenten die inherent verbonden zijn aan de werking van het lokale partnerschap. Deze worden ten gepaste tijden individueel behandeld via de bevoegde beleidsorganen

 

 

Publicatiedatum: 10/04/2024
Overzicht punten

De zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024

 

4.

Titel

Project Kerkfabriek

Dienst

Sociale dienst

Stemming

Goedgekeurd met 9 stemmen voor bij 1 onthouding (Bernard Carpriau)

 

 

Feiten en context

Het voormalig SVK-kantoor OCMW Wemmel had een principieel akkoord met de Kerkfabriek om de wooneenheden van de nieuwbouw gelegen op Is. Meyskensstraat 25 - 27 in te huren aan een sociaal tarief voor kwetsbare doelgroepen. 

Omwille van de nieuwe reglementering rond de oprichting van de woonmaatschappijen kantelde het SVK op 01/07/2023 in de pas opgerichte woonmaatschappij Providentia Halle/Vilvoorde-Midden. Het was voor de woonmaatschappij niet mogelijk om een datum van inhuring te geven omwille van de vele veranderingen, stand still-periode, uitrol van het centraal inschrijvingsregister, waarop het voorstel kwam, omwille van de dak- en thuislozenproblematiek, om als OCMW deze panden in te huren. De Kerkfabriek is bereid om te verhuren aan het OCMW op voorwaarde dat er 1 beheerder is voor alle panden en dat het OCMW het totaalpakket opneemt namelijk onderhoud, opvolging, woonbegeleiding, ed.

 

Op 15/12/2023 werd er een eerste bezoek uitgevoerd, waarop een voorstel tot samenwerking werd overgemaakt aan het bestuur van de Kerkfabriek. De Kerkraad keurde dit voorstel goed waardoor de voorbereidingen verder gezet werden.

 

Het betreft 6 nieuwbouwappartementen, iedere eenheid met 2 slaapkamers, al dan niet in duplex. Er is een tuin, lift en een aantal gemeenschappelijke ruimtes (fietsenstalling, afvalhok, parking, ...). Het voorstel is om 3 panden op te delen in kamers in het kader van crisis/noodopvang. De andere 3 panden zouden voor een langere periode onderverhuurd worden aan kwetsbare doelgroepen.

De nutsvoorzieningen, verzekeringen, ... zullen op naam van het OCMW gezet worden als onderdeel van de afspraak met de Kerkfabriek. Een forfait voor de lasten zal doorgerekend worden.

 

Juridische gronden

        Decreet van 9 november 2018 houdende bepalingen betreffende de huur voor bewoning bestemde goederen of delen ervan (Vlaams Woninghuurdecreet)

        Besluit vast bureau dd. 21/12/2023

        Besluit vast bureau dd. 07/12/2023

        Besluit Kerkraad dd. 17/12/2023

 

Advies

Positief advies sociale dienst en dienst (sociaal) wonen

 

Motivatie

 

Wemmel kampt al jaren met de grootstedelijke problematiek van dak- en thuisloosheid. Om een antwoord te kunnen bieden, richtte het OCMW een aantal woningen in als noodopvang. Het aantal slaapplekken groeide de voorbije jaren aan. Door het wegvallen van het SVK en de wijzigingen in de toewijzingsregels voor sociale huisvesting zal het moeilijker worden om de doorstroom te verzekeren naar de privé woonmarkt. Daarnaast zullen de overeenkomsten voor bepaalde panden (conciërgewoningen, conceptappartementen en nummer 50) de komende maanden / jaren bepaalde panden stop gezet worden.

 

Om dit op te vangen gaf het vast bureau principieel zijn akkoord om de panden in te huren en dit vanaf 01/03/2024.

 

Financiële gevolgen

 

Actienummer:

NVT

Algemene Rekening:

61000001

Beleidscode:

0900-04

Goedgekeurd Budget:

€ 64200

Effectieve uitgave/ontvangst:

uitgave € 47400

Saldo Budget:

  16800

 

Dit project werd reeds mee opgenomen in het budget voor 2024. Er werd toen een gemiddelde huurprijs van €750 / pand voorzien. Heden is de gemiddelde huurprijs €790 / maand.

 

Het OCMW zal de panden inhuren voor volgende bedragen (conform de barema's van het OCMW en de barema's voor de huursubsidie) :

 

Pand

huurprijs / maand

gelijkvloers 0A

€720

appartement 1A

€800

duplexappartement 1B

€820

duplexappartement 1C

€820

duplexappartement 2A

€790

duplexappartement 2B

€790

Totaal

€4740

 

De onderhuurders zullen verblijfskosten moeten betalen. De kosten zijn afhankelijk of het gaat om een terbeschikkingstelling van een kamer of het pand of onderverhuring.

 

Onderverhuring zal gehanteerd worden voor de panden op lange termijn. De huurders zullen een overeenkomst kunnen tekenen van 3 jaar om hen zoveel mogelijk woonstabiliteit - en zekerheid te kunnen bieden. Zij krijgen de kans om het pand zelf te bemeubelen en zich daar te domiciliëren.

Een terbeschikkingstelling zal gehanteerd worden voor de panden in noodopvang. Dit betekent dat het OCMW deze zal bemeubelen en dat er een referentieadres voor de duurtijd van het verblijf zal toegekend worden.

 

Prijsberekening - lange termijn - het voorstel om zo dicht mogelijk bij de huurprijs van de Kerkfabriek te blijven.

 

Pand

Huurprijs

gelijkvloers 0A

€800

appartement 1A

€800

duplexappartement 1B

€820

 

Forfait (er worden geen afrekeningen opgemaakt) lasten / maand - voorstel :

 

Omschrijving

Prijs

water

€10

gas (enkel verwarming)

€50

elektriciteit

€70

verzekeringen allerhande

€8

internet / tv

€60

onderhoud (gemeenschappelijke delen)

€27

omkadering

€25

Totaal

€250

 

 

 

 

Korte termijn - voorstel :

 

Het betreft een dagprijs per slaapplek met een onderscheid tussen het basistarief en het forfait lasten.

Het basistarief bedraagt €16 / dag / slaapplek, het forfait lasten €4 / dag / slaapplek. Per extra persoon komt er in de kamer €2 / dag / slaapplek bij.

 

Voorbeeld :

        alleenstaande man : basistarief €16, forfait lasten €4 = €20 / dag

        alleenstaande mama met 2 kinderen : basistarief €16, forfait lasten €4 en €4 (voor de 2 kinderen) = €24 / dag

 

Besluit

 

Enig artikel

De OCMW-raad verklaart zich akkoord met de inhuring van de panden van de Kerkfabriek, gelegen te 1780 Wemmel, Is. Meyskensstraat 25 - 27

 

 

Publicatiedatum: 10/04/2024
Overzicht punten

De zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024

 

5.

Titel

Samenwerkingsovereenkomst praatcafé dementie

Dienst

LDC

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Gezien het toenemend aantal personen met dementie en het stijgend aantal mantelzorgers die zorgen voor een persoon met dementie sloegen het LDC Eureka en WZC Hestia de handen in elkaar om samen een praatcafé dementie te organiseren. Dit wordt mee ondersteund door de ELZ Grimbergen en het expertisecentrum dementie. Concreet zal dit twee keer per jaar doorgaan, in het voorjaar in WZC Hestia en in het najaar op Campus W. Het LDC en WZC Hestia maakten hieromtrent samen een overeenkomst op.

 

Door dienst communicatie werd reeds een flyer ontworpen om dit initiatief kenbaar te maken.

 

Juridische gronden

        Woonzorgdecreet van 15 februari 2019

 Het Woonzorgdecreet moet de regelgeving voor welzijn, wonen en zorg beter op elkaar                 afstemmen en zo samenwerkingen vergemakkelijken en aanmoedigen. Het decreet wil een                             kwaliteitsvol zorgcontinuüm scheppen, met aandacht voor sociale inclusie.

        Het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid.

 

 

Advies

Positief advies vanuit het LDC ikv de samenwerking met WZC Hestia

 

Motivatie

De organisatie van een praatcafé dementie is een eerste stap in de richting van een erkenning als dementievriendelijke gemeente.

 

Financiële gevolgen

De kosten worden verdeeld over WZC Hestia en LDC Eureka.

 

Besluit

 

Enig artikel

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn verklaart zich akkoord met de samenwerkingsovereenkomst tussen het LDC Eureka en WZC Hestia in kader van de organisatie van een praatcafé dementie.

 

 

Publicatiedatum: 10/04/2024
Overzicht punten

De zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024

 

6. BESLOTEN ZITTING

Titel

Kennisname zitting vast bureau 25/01/2024 - 08/02/2024

Dienst

Sociale dienst

Stemming

 

 

Feiten en context

Kennisname notulen vast bureau dd. 25/01/2024 - 08/02/2024

 

Juridische gronden

/

Advies

/

 

 

Motivatie

/

 

Kennisname

 

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de notulen zittingen 25/01/2024 - 08/02/2024

 

 

Publicatiedatum: 10/04/2024
Overzicht punten

De zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024

 

7. BESLOTEN ZITTING

Titel

Informatieveiligheidsbeleid - update 2023

Dienst

ICT

Stemming

Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen

 

 

Feiten en context

Informatie is een bedrijfsmiddel dat, zoals andere belangrijke bedrijfsmiddelen, een belangrijke

waarde vertegenwoordigt en dus op gepaste wijze beschermd moet worden. Een beleid voor

informatieveiligheid beschermt deze informatie tegen een brede waaier van bedreigingen om de

continuïteit van het bestuur te verzekeren, eventuele schade te beperken en maximaal bij te dragen

tot resultaten en opportuniteiten.

Informatieveiligheid wordt geschetst als het verzekeren van vertrouwelijkheid, integriteit,

beschikbaarheid en auditeerbaarheid met betrekking tot de informatie. Dit geldt voor alle vormen

van informatie, zowel in niet-tastbaar (elektronisch) als tastbaar (papier) formaat. Bijkomend zal de

informatieveiligheid middelen aanreiken om vervalste informatie te weerleggen en weerlegging van

legitieme informatie onmogelijk te maken.

De informatisering van de instellingen van de federale en Vlaamse overheid, alsook de sociale

zekerheid en de toenemende samenwerking bieden immers enorme verbeteringen op het vlak van

effectiviteit en efficiëntie, maar tegelijkertijd worden er ook nieuwe risico’s gelopen. Het

onderhouden en verbeteren van de informatieveiligheid is dus van essentieel belang voor het

verzekeren van de naleving van de wet, maar ook voor de continuïteit van de werking van het

bestuur en het imago ervan.

Informatieveiligheid moet steunen op een lagenmodel waar verschillende maatregelen

complementair zijn. De veiligheid die kan bereikt worden met technische middelen is slechts één van

die lagen. Ze moet ondersteund worden door een geschikt beheer en een integer gebruik van alle

bedrijfsmiddelen. Cruciaal voor een goede informatiebeveiliging is dus de deelname van alle

personeelsleden van het bestuur en de ondersteuning van het dagelijks bestuur. Ook de bijdrage van

derden (bv. leveranciers, externe medewerkers, …) is belangrijk.

 

Juridische gronden

        De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 2016

        Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (e-govdecreet) zoals gewijzigd bij het AVGdecreet en het bestuursdecreet.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische gegevensverkeer.

        Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

 

Motivatie

Het beleid voor Informatieveiligheid (Information Security Management System) van het bestuur is van toepassing op alle ontwikkelde, operationele en toekomstige informatiesystemen van het bestuur. Het is ook van toepassing op alle personeelsleden en raadsleden, evenals op alle externe krachten die tijdelijk of voor onbepaalde duur werkzaam zijn binnen of voor het bestuur. Aanvullende maatregelen kunnen toepasselijk zijn op personeelsleden die op semipermanente (deeltijdse) basis afgevaardigd worden naar andere besturen.

Het informatieveiligheidsbeleid is een dynamisch document en wordt gedurende het hele jaar geactualiseerd. Het herwerkte document (zie bijlage), waarbij de wijzigingen t.o.v. de vorige versie zijn aangeduid in het blauw, dient opnieuw te worden goedgekeurd door de OCMW-raad.

 

Financiële gevolgen

N.v.t.

 

Besluit

 

Enig artikel

De OCMW-raad keurt het informatieveiligheidsbeleid - update 2023 goed.

 

 

Publicatiedatum: 10/04/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.